Emlőrákszűrés - Miért kellene várnia?

Diagnoscan Magyarország
megjelent: 2014.10.22.

A nők körében a vezető daganatos megbetegedés az emlőrák. A megelőzésében fontos szerepet játszanak a szűrővizsgálatok, ezek legfontosabbja a rtg-mammográfia. Miért várna? A Diagnoscannél Öné az elsőbbség. (x)

Mellrák: kik a legveszélyeztetettebbek?

Az emlőrák magas halálozási aránya miatt jobb minél hamarabb felismerni a rákot. A kisebb elváltozások még nem tapinthatók, azonban a mammográfia során már kimutathatóak. Különösen veszélyeztetettek azok a nők, akiknek a családjában már előfordult emlőrák miatt.

Privát központjaink elérhetősége:

Mamut II. 4. emelet Cím: 1024 Budapest, Lövőház utca 2-6. Telefon: +36 40 91 81 91, Mobil: +36 30 944 68 60 E-mail:[email protected]

Budapest Bank Center Cím: 1054 Budapest, Szabadság tér 7. Telefon: +36 1 803 64 64, Mobil: +36 30 629 27 26
E-mail: [email protected]

A statisztikák szerint is a legnépszerűbb plasztikai műtétek közé tartoznak a mell nagyobbítására irányuló, valamint a betegségek utáni, korrekciós célú szépészeti beavatkozások. A mell vizsgálata, a rendszeres szűrésen való részvétel különösen fontos azoknak, akik ilyen műtéten estek át, mivel nem csak a daganatos elváltozások kiszűrése, de az implantátum állapotának vizsgálata is fontos része életüknek.

A daganatos megbetegedésekre általánosan érvényes, hogy annál jobbak a gyógyulás esélyei, minél hamarabb fedezik fel a betegséget. Az államilag finanszírozott szűrés azonban csak 40 éves kor felett jár, a mellimplantátummal élők átlagéletkora viszont egyre alacsonyabb. Az orvosok többségének véleménye szerint a mellimplantátum nem befolyásolja a diagnózis pontosságát.

Több módja is van az emlő vizsgálatának:

  • A mammográfia az emlődaganatok szűrésére ma is az első számú, leghatékonyabb diagnosztikai vizsgálat. Annak ellenére, hogy a vizsgálat során az emlőket egy rövid időre összenyomják, elvégezhető plasztikai műtéten átesett hölgyeknél is.
  • Átfogóbb kép kapható komplex mammográfiás vizsgálat esetén, amikor a mammográfiát tapintásos vizsgálat és ultrahang vizsgálat egészíti ki.
  • Az emlő MR-vizsgálattal a mell összenyomása nélkül, nagyon pontosan vizsgálható az implantátum állapota, esetleges sérülései, valamint a mellszövetek állapota. Az MR-vizsgálattal végzett emlődiagnosztika lehetővé teszi, hogy magát a mellimplantátumot és az emlő mirigyállományát is megbízhatóan lehessen vizsgálni. A vizsgálat teljesen fájdalommentes.

A Diagnoscan Magyarország Bank Center központjában speciális, Budapesten egyedülálló mammográfiás berendezéssel vizsgálja pácienseit. Mammográfiás berendezésünk a hagyományoshoz képest változatlan sugárdózis mellett, egy felvétellel tetszőleges számú és rétegvastagságú metszeti képet tud készíteni 3D megjelenítésben.

Mikor ajánlott az emlő MR-vizsgálata?

  • A régebbi típusú, folyékony szilikon géllel töltött mellimplantátumok fala a tervezettnél hamarabb öregedhet, ebben az esetben a benne lévő gél kiáramolhat a környezetébe és idővel a test más területére is elvándorolhat, például a hónalj mirigyeibe. Ennek megelőzésére szolgálhat az időben elvégzett és rendszeres vizsgálat.
  • Az egészség feltétele, hogy a régebbi szilikon implantátum állapotát felmérjék és így kiderítsék, bent maradhat-e még, vagy ki kell cserélni azt.

A mammográfia vizsgálat menete

Maga a vizsgálat nagyobb előkészületet nem igényel. A vizsgálatra legalkalmasabb időpont a még menstruáló nőknél a menstruációs ciklus második hete. Egyébként bármely időpontban végezhető. A felsőtestet kell szabaddá tenni, hogy az emlő vizsgálhatóvá váljon. A felvételt asszisztensek készítik, orvos utólag elemzi a felvételeket, az orvosi dokumentációkkal összevetve.

Először megtörténik az emlő áttapintása. Ezt követően a röntgen gép elé kell állni és az emlőt rá kell helyezni a röntgen filmet tartalmazó felületre. Felülről egy plasztik lappal összenyomatják a mellet, mely enyhe fájdalmat okozhat, de sérülés nem következhet be. Az összenyomásnak az a célja, hogy kevesebb képlet vetüljön egymásra a felvétel során, a kisebb rétegvastagsággal csökkenjen a sugárdózis illetve hogy az emlő elmozdulása ne rontsa a felvétel minőségét.

A vizsgálat során két felvétel készül. Az egyik ferde irányú, a másik pedig egy fentről lefele irányuló kép. Ezeket a felvételeket elemezik részletesen meszesedés és egyéb elváltozások után kutatva. Emellett - amennyiben kóros elváltozásra van gyanú - más irányú kiegészítő felvétel is készíthető.

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

12 figyelmeztető szívtünet 12 figyelmeztető szívtünet

Milyen esetekben jobb orvosi segítséget, véleményt kérni?

A COVID-19 és a szív A COVID-19 és a szív

Milyen formákban jelentkezhetnek a koronavírus-fertőzés szövődményei?

MR-mammográfia - Az emlő kontrasztanyagos MR-vizsgálata

MR-emlővizsgálatokat 1986-tól végeznek, s a technika azóta tovább fejlődik. Emlődaganatok diagnosztizálására kontrasztanyagot, általában...

A tájékozottság mellrákban is életet ment

A mellrák szűrésének korszerű, helyes módjáról tartott nemzetközi tudományos találkozót Budapesten a Pro-Radiológia Alapítvány (szakmai civil...

Okozhat-e mellrákot a melltartó viselése?

A médiában időről időre szárnyra kap a hír, miszerint a melltartónak szerepe van a mellrák kialakulásában. Sokan nem tudják eldönteni, mi is az...

A mellrák szűrése, diagnosztikája

Az emlőrák esetén a korai felismerésnek rendkívül fontos szerepe van. A legegyszerűbb módszer a rendszeres önvizsgálat, melyet a betegek saját...

A mellrák rizikófaktorai

A mellrák kialakulása több tényezőre vezethető vissza. Bár megéri egészséges életmódot folytatni, hogy csökkentsük a kockázatot, azonban sajnos...

Nőgyógyászati daganatok és fogamzásgátlás

A legtöbb fogamzásgátló, elsősorban a hormonális módszerek a női ivarszerveken fejtik ki hatásukat, ezért ezen szerveket érintő elváltozások...

Mammográfia: Miért fontos és hogyan történik a vizsgálat?

A nők körében a vezető daganatos megbetegedés az emlőrák. A megelőzésében fontos szerepet játszanak a szűrővizsgálatok, melynek első és...

Emlőrákszűrés - Önvizsgálat, mammográfia, ultrahang

Az emlőrák évente közel 2500 nő életét követeli Magyarországon, és ennek oka jórészt abban keresendő, hogy többségüknél már csak...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.