• Emlőrákszűrés - Miért kellene várnia?

    Szerző: Diagnoscan Magyarország

    A nők körében a vezető daganatos megbetegedés az emlőrák. A megelőzésében fontos szerepet játszanak a szűrővizsgálatok, ezek legfontosabbja a rtg-mammográfia. Miért várna? A Diagnoscannél Öné az elsőbbség. (x)

    Mellrák: kik a legveszélyeztetettebbek?

    Az emlőrák magas halálozási aránya miatt jobb minél hamarabb felismerni a rákot. A kisebb elváltozások még nem tapinthatók, azonban a mammográfia során már kimutathatóak. Különösen veszélyeztetettek azok a nők, akiknek a családjában már előfordult emlőrák miatt.

    Privát központjaink elérhetősége:

    Mamut II. 4. emelet Cím: 1024 Budapest, Lövőház utca 2-6. Telefon: +36 40 91 81 91, Mobil: +36 30 944 68 60 E-mail:[email protected]

    Budapest Bank Center Cím: 1054 Budapest, Szabadság tér 7. Telefon: +36 1 803 64 64, Mobil: +36 30 629 27 26
    E-mail: [email protected]

    A statisztikák szerint is a legnépszerűbb plasztikai műtétek közé tartoznak a mell nagyobbítására irányuló, valamint a betegségek utáni, korrekciós célú szépészeti beavatkozások. A mell vizsgálata, a rendszeres szűrésen való részvétel különösen fontos azoknak, akik ilyen műtéten estek át, mivel nem csak a daganatos elváltozások kiszűrése, de az implantátum állapotának vizsgálata is fontos része életüknek.

    A daganatos megbetegedésekre általánosan érvényes, hogy annál jobbak a gyógyulás esélyei, minél hamarabb fedezik fel a betegséget. Az államilag finanszírozott szűrés azonban csak 40 éves kor felett jár, a mellimplantátummal élők átlagéletkora viszont egyre alacsonyabb. Az orvosok többségének véleménye szerint a mellimplantátum nem befolyásolja a diagnózis pontosságát.

    Több módja is van az emlő vizsgálatának:

    • A mammográfia az emlődaganatok szűrésére ma is az első számú, leghatékonyabb diagnosztikai vizsgálat. Annak ellenére, hogy a vizsgálat során az emlőket egy rövid időre összenyomják, elvégezhető plasztikai műtéten átesett hölgyeknél is.
    • Átfogóbb kép kapható komplex mammográfiás vizsgálat esetén, amikor a mammográfiát tapintásos vizsgálat és ultrahang vizsgálat egészíti ki.
    • Az emlő MR-vizsgálattal a mell összenyomása nélkül, nagyon pontosan vizsgálható az implantátum állapota, esetleges sérülései, valamint a mellszövetek állapota. Az MR-vizsgálattal végzett emlődiagnosztika lehetővé teszi, hogy magát a mellimplantátumot és az emlő mirigyállományát is megbízhatóan lehessen vizsgálni. A vizsgálat teljesen fájdalommentes.

    A Diagnoscan Magyarország Bank Center központjában speciális, Budapesten egyedülálló mammográfiás berendezéssel vizsgálja pácienseit. Mammográfiás berendezésünk a hagyományoshoz képest változatlan sugárdózis mellett, egy felvétellel tetszőleges számú és rétegvastagságú metszeti képet tud készíteni 3D megjelenítésben.

    Emlőrákszűrés - Miért kellene várnia?

    Mikor ajánlott az emlő MR-vizsgálata?

    A Diagnoscan központok minimális várakozási idővel

    Budapest Bank Center és Mammut II., 4. emelet. Jelentkezzen be most!

    • A régebbi típusú, folyékony szilikon géllel töltött mellimplantátumok fala a tervezettnél hamarabb öregedhet, ebben az esetben a benne lévő gél kiáramolhat a környezetébe és idővel a test más területére is elvándorolhat, például a hónalj mirigyeibe. Ennek megelőzésére szolgálhat az időben elvégzett és rendszeres vizsgálat.
    • Az egészség feltétele, hogy a régebbi szilikon implantátum állapotát felmérjék és így kiderítsék, bent maradhat-e még, vagy ki kell cserélni azt.

    A mammográfia vizsgálat menete

    Maga a vizsgálat nagyobb előkészületet nem igényel. A vizsgálatra legalkalmasabb időpont a még menstruáló nőknél a menstruációs ciklus második hete. Egyébként bármely időpontban végezhető. A felsőtestet kell szabaddá tenni, hogy az emlő vizsgálhatóvá váljon. A felvételt asszisztensek készítik, orvos utólag elemzi a felvételeket, az orvosi dokumentációkkal összevetve.

    Először megtörténik az emlő áttapintása. Ezt követően a röntgen gép elé kell állni és az emlőt rá kell helyezni a röntgen filmet tartalmazó felületre. Felülről egy plasztik lappal összenyomatják a mellet, mely enyhe fájdalmat okozhat, de sérülés nem következhet be. Az összenyomásnak az a célja, hogy kevesebb képlet vetüljön egymásra a felvétel során, a kisebb rétegvastagsággal csökkenjen a sugárdózis illetve hogy az emlő elmozdulása ne rontsa a felvétel minőségét.

    A vizsgálat során két felvétel készül. Az egyik ferde irányú, a másik pedig egy fentről lefele irányuló kép. Ezeket a felvételeket elemezik részletesen meszesedés és egyéb elváltozások után kutatva. Emellett - amennyiben kóros elváltozásra van gyanú - más irányú kiegészítő felvétel is készíthető.

    Módosítva: 2014.10.22 12:47, Megjelenés: 2014.10.22 12:47
   • Cikkajánló

    Létezik-e belső láz?

    Létezik-e belső láz?

    F. Zs., fordító

    Mit jelenthet, ha a beteg azt állítja, hogy belső láza van? Mi a teendő, ha ezt érzi?

    Inkontinencia

    Inkontinencia

    B. M., szakfordító

    Tisztálkodás, ápolás és védelem – Mindhárom elengedhetetlen!

    Az ekcéma az egyik legkellemetlenebb bőrbetegség

    Az ekcéma az egyik leggyakoribb és legkínzóbb bőrbetegség, ami nemcsak hazánkban, hanem a világon vezető kórság. A világ népességének legalább a tizede szenved valamelyik fajtájában, s az orvoshoz nem fordulók adatai nem is ismertek.

    Koronavírus: cél a második hullám megelőzése

    A kormány nem kíván változtatni a koronavírus-járvány elleni védekezést szolgáló, jelenleg hatályos intézkedéseken, mert bármilyen módosítás kockázatos lenne - közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

    Miért pont mammográfia?

    Magyarországon a nőket érintő leggyakoribb daganatos betegség a mellrák. Szűrővizsgálatáról, a mammográfiáról még ma is sok félreértés és tévhit kering a köztudatban. A vizsgálat életet menthet, ezért fontos, hogy értsük, miért pont ezt kell elvégeztetni.

    Mammográfia: Miért fontos és hogyan történik a vizsgálat?

    A nők körében a vezető daganatos megbetegedés az emlőrák. A megelőzésében fontos szerepet játszanak a szűrővizsgálatok, melynek első és elengedhetetlen lépése az önvizsgálat. A további vizsgáló módszerek közé tartozik az emlőultrahang és a mammográfia is.

    Okozhat-e mellrákot a melltartó viselése?

    A médiában időről időre szárnyra kap a hír, miszerint a melltartónak szerepe van a mellrák kialakulásában. Sokan nem tudják eldönteni, mi is az igazság, és internetes fórumokon beszélik meg kétségeiket. A legújabb feltevés szerint az éjszaka viselt melltartó a felelős. De vajon ez valóban így van?

    A mellrák diagnózisa

    Az emlőben tapintott csomók legnagyobb része jóindulatú, ugyanakkor biztonsággal csak szakorvosi vizsgálattal lehet eldönteni, hogy szükséges-e a kezelés vagy nincs ok az aggodalomra.

    Emlőrákszűrés - Önvizsgálat, mammográfia, ultrahang

    Az emlőrák évente közel 2500 nő életét követeli Magyarországon, és ennek oka jórészt abban keresendő, hogy többségüknél már csak előrehaladott klinikai stádiumban ismerik fel a betegséget. Holott a korai felismerés és kezelés az eredményes kezelés legfőbb záloga.

    Mellrákom van? - Az orvos válaszol

    Elmentem mammográfiára és azóta rettegésben élek. Van egy 7 éves kislányom akit szeretnék felnevelni. Fiatal vagyok még hormonkezelésre, de járjak utána,hogy mi okozza ezt az egészet csak ennyit mondanak. - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Hüvelygomba és fogamzásgátló
    Sok nő küzd visszatérő hüvelyfertőzéssel, melyek között gyakori a gombás eredetű.
    Online konzultáció
    Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
    Allergiás?
    Nem az orrunk az egyetlen testrész, amely allergia esetén érintett lehet.
   • Orvos válaszol
   • Hirdetés
   • Szavazás
    Korábbi szavazások