Vesebetegségek - Élet betegséggel cikkek

Vesebetegségek - Élet betegséggel cikkek

Így előzhető meg a vesekövesség kialakulása

Hypertonia - Nagy Gyuláné Tajti Éva, dietetikus
2021-04-16 22:03

A vesekőképződés világszerte, így hazánkban is az egyike a leggyakrabban előforduló betegségeknek. A vesekövek kialakulásának pontos oka a mai napig nem minden részletében tisztázott, de számos olyan tényezőt ismerünk, amely elősegíti a vesekövek kialakulását.

Krónikus veseelégtelenség

WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi
2021-04-16 16:03

Krónikus veseelégtelenségnek nevezzük a vesefunkció visszafordíthatatlan károsodását, amelynek következtében a vese által normálisan kiválasztott salakanyagok felhalmozódnak a vérben.

Mit kell tudni a végstádiumú vesebetegségről?

WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
2020-02-12 20:35

Végstádiumú vesebetegségről akkor beszélünk, ha a beteg veséje felmondja a szolgálatot. Ez krónikus vesebetegségben szenvedőknél fordul elő. Az alábbi cikk a végstádiumú vesebetegség okait, tüneteit, kezelési és megelőzési lehetőségeit tárgyalja, valamint szót ejtünk arról is, hogyan lehet a kialakulás kockázatát csökkenteni.

A hemodialízis menete

WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró
2017-09-24 16:07

A hemodialízis egy testen kívül zajló vértisztítási eljárás, amire a veseelégtelenségben szenvedő betegeknek van szüksége. A beteg vére a testen kívül egy szűrőn keresztül tisztítódik meg, s tér vissza a vérkeringésbe.

Vesepótló kezelésen, szervátültetés előtt - Interjú Darrennel

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet
2010-03-30 21:41

Sokat fájt a feje, és egyre többször látott homályosan. Szemorvoshoz ment, aki azonnal kórházba küldte. Ott a többféle sportot űző, egészségesen élő fiatalembert azzal szembesítették, nagybeteg: veséje alig működik. Az angliai Bedfordshire-i Egyetem sport és fittnes szakán a diplomázás előtt álló 20 éves ír Darren J. Cawley - alig két héttel később - dialízisre került.