• Barátjának adta fél veséjét

    Szerző: Debreceni Egyetem

    Megtörtént az első, nem vérrokonok közötti élődonoros vesetranszplantáció múlt héten a Debreceni Egyetem Transzplantációs Tanszékén.

    Jelenleg is a Transzplantációs Tanszéken fekszik az a baráti pár, akiken múlt héten, a Vese Világnapján, március 13-án hajtottak végre élődonoros vesetranszplantációt. A két fiatalember barátsága egy évtizede kezdődött. Együtt jártak edzőterembe, és sok közös programot is szerveztek. Amikor kiderült egyikük komoly vesebetegsége, a jó barát nem késlekedett, hogy segítsen.
     
    -A szüleim 20 éve elváltak, apa nélkül nőttem fel. Mivel a barátomnak is van egy 11 éves kisfia, nem akartam, hogy ő is apa nélkül nőjön fel, ezért akartam segíteni – indokolta döntését a 29 éves Zsoldos Péter aki jól van, és valószínűleg már a héten hazamehet. Barátja gyógyulása kicsit hosszabb időt vesz igénybe.
     
    Hirdetés

    A vese pótlása - transzplantáció


    A veseátültetés a legjobb és a legkisebb költségű vesepótló kezelés. A transzplantációhoz a betegek várólistára kerülnek, amíg egy számukra alkalmas vese nincs. A beültetendővese származhat agyhalott (cadaver) vagy a beteg családi, baráti köréből önként felajánlkozó donortól. A vese pótlása - transzplantáció>>

    Országosan idén összesen 13 élődonoros veseáültetés történt, ebből kettő Debrecenben. Nemes Balázs egyetemi docens 2013 szeptembere óta vezeti a Debreceni Egyetem Transzplantációs Tanszékét. Pályázati programjának is része volt az élődonoros vesetranszplantációs program felújítása. Ennek jegyében a közelmúltban egy édesanya adta veséjét fiának, a múlt héten pedig megtörtént az első nem vérrokonok közötti élődonoros vesetranszplantáció is. A hazai törvény ugyanis lehetővé teszi, nem csak a vérrokonok, hanem az úgynevezett „érzelmi rokonok” közötti szervadományozást is, amennyiben az önkéntes és anyagiaktól mentes. Emiatt az ilyen esetekben közjegyző előtt okirat is készül, valamint a donorpár megjelenik a regionális etikai bizottság előtt. Ez most is így történt – emelte ki a szakember.

    - Mindkét donorpár mindkét tagja jól van, a donorokat a műtét után néhány nappal, a recipienseket (befogadókat) a szokásos kezelési időtartam után, tehát körülbelül két hét múlva engedjük el. A beavatkozás abból a szempontból is említésre méltó, hogy az első laparoscopos donorvese eltávolítások együttműködésben történtek a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikájának sebész munkatársával. Így a Budapesten felhalmozott szakmai tudást a debreceni sebészeknek folyamatosan átadva, a magas minőség megtartása mellett tudjuk újraindítani és bővíteni a programot. Az északkelet magyarországi régió veseelégtelen, veseátültetésre váró betegeinek nem kell 250 kilométert utazniuk, hogy ugyanazt az ellátást megkapják, mint a fővárosban. A tervek szerint havi, később akár kétheti gyakorisággal továbbra is végezhetünk Debrecenben élődonoros veseátültetést. Az újabb élődonoros páciensek kivizsgálása már folyamatban van. A regionális műveseállomások vezetőivel a munkakapcsolat kiváló, várjuk az újabb jelentkezőket. Újdonság, hogy a törvényi változások miatt lehetővé vált az úgynevezett keresztdonáció is. Ez azt jelenti, hogy ha egy donor-recipiens pár eltérő vércsoport miatt nem adhat egymásnak vesét, és egy másik párnál ugyanez a helyzet, de donorok „keresztdonációban” megfelelő vércsoportúak, akkor mostantól adományozhatnak szervet, a másik pár recipiens tagjának. Ez a törvénymódosítás három hete lépett életbe – tette hozzá a tanszékvezető.

    Vércsoportok és vérátömlesztés


    Az AB0 vércsoportrendszer alapját az emberi vörösvértestek membránjához kapcsolódó szénhidrát molekulák szerkezeti különbségei határozzák meg. Akiknek a vörösvértestjei csak az egyik vagy a másik szénhidrátláncot, antigént tartalmazzák, A vagy B vércsoportúak. Az AB vércsoportúak vérében mindkét típus megtalálható. A 0-s vércsoportú emberek vérében nincs antigén. Vércsoportok és vérátömlesztés>>

    (Debreceni Egyetem)

    Módosítva: 2014.03.19 17:12, Megjelenés: 2014.03.19 17:12
   • Cikkajánló

    COVID-19

    COVID-19

    Fazekas Erzsébet, újságíró

    Egy 42 éves skót pilóta beszámolója, aki 68 napig volt lélegeztetőgépen Saigonban.

    Allergiás?

    Allergiás?

    Szponzorált tartalom

    Védelmet nyújthat az egysejtűek titkos fegyvere, az ectoin. (x)

    A vese betegségére utaló jelek

    A vese betegségei kialakulhatnak önmagukban vagy rendszerbetegség részeként, szövődményeként. Magának a vesének az eltéréseit okozhatják a vesét megelőző szakasz betegségei (prerenális ok), a vese eltérései vagy a vesét követő húgyutak rendellenességei (postrenális ok).

    Mit kell tudni a vesetágulatról?

    Mit jelent az, hogy vesetágulat? Mi okozhatja? Mik lehetnek a tünetei? Milyen stádiumai vannak a betegségnek? Hogyan diagnosztizálható? Milyen szövődmények léphetnek fel? Milyen kezelési lehetőségek vannak? Cikkünkből kiderül.

    A veseátültetés

    Veseátültetésre végstádiumú veseelégtelenség esetén kerülhet sor. A műtét alapvető feltétele, hogy a betegek előzőleg már tartósan dialízisre szoruljanak és a transzplantációs listára is felkerüljenek.

    A vesebetegségek megelőzése

    Az életminőséget jelentős mértékben rontó, eleinte észrevétlenül, különösebb tünetek nélkül, csendesen támadó vesebetegség (egyes szakértők szavaival a gyilkos kór) különféle fajtáival szemben lehet védekezni, kialakulásuk kockázatát csökkenteni.

    Veseátültetés - A Semmelweis Egyetem az élmezőnyben

    Megőrizte első helyét a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikája a nem élődonoros veseátültetések számát tekintve az Eurotransplant nyolc tagországa között – mondja Dr. Máthé Zoltán klinikaigazgató az Eurotransplant által közölt friss, 2016-os összesítés alapján, hozzátéve, hogy a listán 77 európai vesetranszplantációs centrum szerepel.

    Poliómavírus - A beültetett vese működését fenyegető fertőzés

    A poliómavírusok széles körben elterjedtek a természetben – az embert 3 faj fertőzi meg: a BK vírus (BKV), a JC vírus (JCV), és a majmokban élő (simian) vírus (SV40) – ez utóbbit azután írták le, hogy az 1950-es évek végén fertőzött vakcinával oltottak gyermekbénulás ellen.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.