Barátjának adta fél veséjét

Debreceni Egyetem
megjelent:

Megtörtént az első, nem vérrokonok közötti élődonoros vesetranszplantáció múlt héten a Debreceni Egyetem Transzplantációs Tanszékén.

műtétJelenleg is a Transzplantációs Tanszéken fekszik az a baráti pár, akiken múlt héten, a Vese Világnapján, március 13-án hajtottak végre élődonoros vesetranszplantációt. A két fiatalember barátsága egy évtizede kezdődött. Együtt jártak edzőterembe, és sok közös programot is szerveztek. Amikor kiderült egyikük komoly vesebetegsége, a jó barát nem késlekedett, hogy segítsen.
-A szüleim 20 éve elváltak, apa nélkül nőttem fel. Mivel a barátomnak is van egy 11 éves kisfia, nem akartam, hogy ő is apa nélkül nőjön fel, ezért akartam segíteni – indokolta döntését a 29 éves Zsoldos Péter aki jól van, és valószínűleg már a héten hazamehet. Barátja gyógyulása kicsit hosszabb időt vesz igénybe.

Országosan idén összesen 13 élődonoros veseáültetés történt, ebből kettő Debrecenben. Nemes Balázs egyetemi docens 2013 szeptembere óta vezeti a Debreceni Egyetem Transzplantációs Tanszékét. Pályázati programjának is része volt az élődonoros vesetranszplantációs program felújítása. Ennek jegyében a közelmúltban egy édesanya adta veséjét fiának, a múlt héten pedig megtörtént az első nem vérrokonok közötti élődonoros vesetranszplantáció is. A hazai törvény ugyanis lehetővé teszi, nem csak a vérrokonok, hanem az úgynevezett „érzelmi rokonok” közötti szervadományozást is, amennyiben az önkéntes és anyagiaktól mentes. Emiatt az ilyen esetekben közjegyző előtt okirat is készül, valamint a donorpár megjelenik a regionális etikai bizottság előtt. Ez most is így történt – emelte ki a szakember.

Dr. Nemes Balázs portré- Mindkét donorpár mindkét tagja jól van, a donorokat a műtét után néhány nappal, a recipienseket (befogadókat) a szokásos kezelési időtartam után, tehát körülbelül két hét múlva engedjük el. A beavatkozás abból a szempontból is említésre méltó, hogy az első laparoscopos donorvese eltávolítások együttműködésben történtek a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikájának sebész munkatársával. Így a Budapesten felhalmozott szakmai tudást a debreceni sebészeknek folyamatosan átadva, a magas minőség megtartása mellett tudjuk újraindítani és bővíteni a programot. Az északkelet magyarországi régió veseelégtelen, veseátültetésre váró betegeinek nem kell 250 kilométert utazniuk, hogy ugyanazt az ellátást megkapják, mint a fővárosban. A tervek szerint havi, később akár kétheti gyakorisággal továbbra is végezhetünk Debrecenben élődonoros veseátültetést. Az újabb élődonoros páciensek kivizsgálása már folyamatban van. A regionális műveseállomások vezetőivel a munkakapcsolat kiváló, várjuk az újabb jelentkezőket. Újdonság, hogy a törvényi változások miatt lehetővé vált az úgynevezett keresztdonáció is. Ez azt jelenti, hogy ha egy donor-recipiens pár eltérő vércsoport miatt nem adhat egymásnak vesét, és egy másik párnál ugyanez a helyzet, de donorok „keresztdonációban” megfelelő vércsoportúak, akkor mostantól adományozhatnak szervet, a másik pár recipiens tagjának. Ez a törvénymódosítás három hete lépett életbe – tette hozzá a tanszékvezető.

A vese pótlása - transzplantáció
A veseátültetés a legjobb és a legkisebb költségű vesepótló kezelés. A transzplantációhoz a betegek várólistára kerülnek, amíg egy számukra alkalmas vese nincs. A beültetendővese származhat agyhalott (cadaver) vagy a beteg családi, baráti köréből önként felajánlkozó donortól. A vese pótlása - transzplantáció

(Debreceni Egyetem)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.