A veséjéért táncolt Gallusz Niki és Nagy Sándor

szerző: Kósa-Boda Veronika, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Egy egész bevásárlóközpontot bénított meg délután Gallusz Niki és Nagy Sándor. A Madách Színház színészei egy különleges produkcióval hívták fel a figyelmet a vesék fontosságára.

Nem kis meglepetést okozott az egyik legnagyobb budai bevásárlóközpontban a Madách Színház szerplőgárdája, amikor önfeledt táncba és éneklésbe kedzett a legnagyobb délutáni forgalom kellős közepén. A 25-30 fiatal a József és a színes szélesvásznű álomkabát című Webber darabból adott elő egy részt, a cél azonban most kevésbé a szórakoztatás, mint inkább a figyelemfelhívás volt. A színészek ugyanis a Vese Világnap alkalmából választották a tájékoztatás eme formáját, hogy mindenkit figyelmeztessenek a vesék fontosságára.

Az akut veseelégtelenség

Az akut veseelégtelenség (insufficientia renis acuta) a vese vizeletkiválasztó funkciójának hirtelen bekövetkező csökkenése, illetve súlyos esetben megszűnése. Az akut veseelégtelenség

– A vesék indokolatlanul hanyagolt szervek, nem esik túl sok szó róluk. Korábban én is csak annyit tudtam, hogy sokat kell inni azért, hogy tisztuljanak. Figyelek a saját testemre és az egészségemre, így ezt meg is teszem, de színészként és ismert emberként azt is kötelességemnek érzem, hogy mások figyelmét is felhívjam az egészségmegőrzés fontosságára – mondta Gallusz Niki, aki nem kevesebbet vállalt magára a nemes cél érdekében, mint hogy társaival egy bevásárlóközpontban, élőben énkel és táncol.

Vese világnap táncbemutatóA megdöbbentő és egyszeri flash mob koordinátora a színház egy másik színésze, Nagy Sándor volt, aki izgatottan állt az új kihívás elé. – A színházban mindössze kétszer volt lehetőségün elpróbálni a közel 10 perces előadást, de itt a helyszínen egyszer sem. Így – bár a színházban már több tucatszor ment ez az előadás – magam is izgultam, hogy hogyan fogadja majd a közönség – mondta a színész, hozzátéve: a vesék szempontjából a legfontosabbnak a megelőzést tartja, ezért is örült, amikor a szervezők felajánlották, hogy a színház összes dolgozójának ingyenes szűrést tartanak a közeljövőben. Nagy Sándor szerint, bár a figyelemfelhívó akció szórakoztatásnak is megfelelő volt, a vesékkel mégsem szabad viccelni.

A vesebaj népbetegség

Magyarországon minden 14. ember veseműködése mindössze 50 %-a a normálisnak, minden 140.-é csak 25 %-os és minden ezredik magyar veseműködése tönkrement és dialízisre szorul. A krónikus vesebetegség csak a legritkább esetekben jelentkezik fájdalommal, az esetek 95 %-ában csak szűrővizsgálattal deríthető ki.

A Nemzetközi Nephrologiai Társaság és a Vesealapítványok Nemzetközi Szövetsége magyar kezdeményezésre, minden év márciusának második csütörtökét a Vese Világnapjának nyilvánította. A Vese Világnapot 2013-ban 8. alkalommal rendezték meg, ezúttal március 14-én, a Nemzeti Vese Program égisze alatt. A 6 kontinens több mint 100 országában - köztük Magyarországon is - megtartott világnap ez évi központi üzenete: „Előzd meg a vesekárosodást! Védd a vesédet, tudd meg, hogyan!”. A Világnap célja, hogy felhívja a figyelmet vesénk központi szerepére általános egészségünk szempontjából, és hogy világszerte csökkentse a vesebetegségek és a hozzá társuló szövődmények gyakoriságát, súlyosságát.

(WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.