• Sok a kezeletlen veseelégtelenséggel élő idős ember

    Szerző: MTI

    Súlyosan alulbecsült lehet a kezeletlen veseelégtelenséggel élő idős emberek száma - idézte kanadai kutatók megállapítását a HealthDay című ismeretterjesztő portál.

    Tanulmányukban közel kétmillió Albertában élő kanadai felnőtt adatait elemezték, akiknek 2002 és 2008 között vérvizsgálattal mérték veséjük átszűrési kapacitását, az úgynevezett eGFR értéket.

    Hirdetés

    A későbbiekben csaknem négy éven át követték nyomon a felmérésben részt vevők egészségi állapotát. Ez alatt a vizsgált csoport 0,35 százalékánál alakult ki veseelégtelenség, náluk az eGFR értéke 15 ml/perc/1,73 m2 alá esett, ám az érintetteknek csak alig több mint a fele részesült kezelésben.

    Kezeletlen 85 év felettiek

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A legalacsonyabb átszűrési értékkel rendelkező páciensek közül a 18 és 44 év közöttiek tízszer nagyobb eséllyel kaptak kezelést, mint a 85 évnél idősebb veseelégtelenségben szenvedő betegek. Így nem meglepő, hogy eközben a kezeletlen veseelégtelenség aránya több mint ötször nagyobbnak bizonyult a 85 év felettieknél, mint a 18 és 44 év közötti emberek körében.

    Brenda Hemmelgarn, a Calgary Egyetem kutatója és csoportja tanulmányát a Journal of the American Medical Association (JAMA) című szakfolyóirat legfrissebb számában tette közzé.

    Folyadékfogyasztás


    Nap mint nap azt halljuk, hogy fogyasszunk sok folyadékot. A nagy mennyiségű folyadék fogyasztásának akár káros hatásai is lehetnek. Az állandó szomjúság és a fokozott vízfelvétel a szervezet kóros működését jelezheti. A túlzott folyadékfelvétel káros lehet a vesék, a keringés illetve az anyagcsere kórállapotainak fennállásakor. Hiperhidrációnak nevezzük azt az állapotot, amikor a szükségesnél nagyobb mennyiségű víz halmozódik fel a szervezetben. Ez egészséges esetben nem fordul elő.   Amikor káros a sok folyadék>>

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2012.06.21 15:45
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Prosztatagyulladás

    Prosztatagyulladás

    BOE - Kulcsár Flóra

    Már az első tünetek jelentkezésekor ajánlott felkeresni egy szakorvost.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Segítség, becsípődött a derekam - Mit tegyek?

    Néhány hete fültanúja voltam, amint egy baráti társaság tagjai arról társalogtak, ki hogyan élte meg az elsőt. Mármint élete első idegbecsípődését. Kifejezetten élveztem volna a színes élménybeszámolót, ha nem tudnám, milyen komoly probléma áll az ártalmatlannak hitt jelenség hátterében.

    Milyen egyéb betegségekkel kell számolniuk a veseelégtelenségben szenvedőknek?

    A veseelégtelenség nemcsak egyszerűen a vizeletkiválasztás zavarát jelenti, hanem számolni kell egyéb következményekkel is.

    Kik hajlamosak veseelégtelenség kialakulására?

    A veseelégtelenség heveny (akut) és idült (krónikus) formákban alakulhat ki. Akut veseelégtelenség leginkább súlyos betegségek vagy állapotok miatt alakul ki, ez a kiváltó ok megszűnésével rendeződhet, ellenkező esetben tartós veseelégtelenséghez vezet.

    Betegséget is jelezhet a só utáni vágy

    A közhiedelemmel ellentétben bizonyos élelmiszerek utáni vágy nem mindig jelenti azt, hogy a szervezetünk hiányt szenved belőle. A só utáni sóvárgás mögött néha súlyos egészségügyi állapot húzódik meg.

    Dializált betegek étrendje

    Művesekezeléssel a vesefunkciók pótlását végzik, így távolítva el a szervezetből a toxikus anyagokat, helyreállítva a folyadék-, sav-bázis és elektrolitegyensúlyt. Ugyanakkor nem pótolja a vese hormonális (endokrin) funkcióit, a salakanyagok eltávolítása sem teljes, ezért van szükség diétára és speciális gyógyszerek szedésére.

    A Parkinson-kór diagnosztizálása és kezelési lehetőségei

    A Parkinson-kórban szenvedő betegek a kezelés kezdetén általában drámai javulást mutatnak. Később a gyógyszerek hatása csökken, amely csak egy ideig ellensúlyozható az adagok emelésével és új gyógyszerek bevezetésével - számos más módszert is segítségül kell hívni.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.