Betiltják a veseadományozást

Független Hírügynökség
megjelent:

A Fülöp-szigeteken ezentúl gyakorlatilag tilos lesz vesét ajándékozni külföldinek. A virágzó szervkereskedelem letörése céljából még a héten betiltják a veseadományozást.

Az új szabályozás szerint külföldi csak akkor kaphat fülöp-szigeteki élő donortól vesét, ha rokonról van szó. A hatóságok márciusban átmenetileg betiltották a külföldiek számára végzett veseátültetéseket, az új rendelkezés gyakorlatilag véglegesíti ezt az átmeneti tilalmat.

A rokonok közötti szervátültetést vagy a halottaktól származó szervek transzplantációját az új rendelet nem érinti. A Fülöp-szigetek a világ egyik legnagyobb szervcsempészeti központja. A szegények tömegesen adják el egyik veséjüket arab vagy európai páciensek számára 3 ezer dollárért (480 ezer forintért).

Kormányzati források szerint a Fülöp-szigeteken 2006-ban 436 olyan veseátültetést végeztek, amikor a donor élő volt, és nem rokon. Ugyanabban az évben holttestből származó vesét csak 36 alkalommal ültettek be. A szervkereskedelem ellen az orvosi társadalom és a befolyásos katolikus egyház emelte fel a szavát a Fülöp-szigeteken.

(FH)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró
WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.