Vese Világnap az Európai Parlamentben

szerző: Fazekas Erzsébet - WEBBeteg
megjelent:

A krónikus vesebetegség és a kardiovaszkuláris kockázat összefüggése, az ebből eredő egyéni, társadalmi, gazdasági gondok bemutatása, a megoldást jelentő egészség-politikai válaszok keresése volt az idei Vese Világnap eseménysorának nyitányaként, az Európai Parlamentben tartott szeminárium (márc. 8.) témája.

Az európai népesség mintegy 8 százaléka - kb. 40 millió ember - valamennyire károsodott vesével él - e helyzetben a nemzeti kormányok éves egészségügyi költségvetésük 3-5 százalékát kénytelenek ún. vesepótló kezelésekre fordítani. Ha a trend folytatódik, 2017-re már 80 millió lehet az érintettek száma – miközben az ellátórendszerekre amúgy is túl nagy terhet ró napjainkban is a krónikus vesebetegségek, valamint a szív-érrendszert érintő elváltozások szaporodása.

A teljes lakosság tizedrésze érintett

A kiválasztás és a keringés szervének egészsége egymást feltételezi, mondta dr. Andrew Rees, az Európai Szövetség a Vese Egészségéért elnöke Strasbourgban. A krónikus vesebetegség hosszabb távon nem csak veseelégtelenségre, hanem szívrohamra és agyvérzésre (stroke) is hajlamosít.

Ennek ismeretében arra hívta fel a döntéshozók figyelmét, hogy nem csak a veseelégtelenség végstádiumában lévők tekintendők krónikus vesebetegnek, e körbe tartozik a teljes lakosság mintegy tizedrésze is. Mindazok, akiknél, ha mégoly csekély eltérés formájában is, de már kimutatható a vese valamilyen diszfunkciója.

Az így érintettek közül egyeseknél kialakul a - csak aránytalanul nagy egészségügyi ráfordítással gondozható - végállapot, s ami legalább ekkora gond, a többségnél erősen megnövekedett a keringési kórok felléptének és az ebből eredő halálozásnak a veszélye.

A krónikus vesebetegek többsége a szívinfarktus kétszeres, az agyi érkatasztrófa háromszoros kockázatával él – ez egyben a legnagyobb és legköltségesebb fenyegetés, amivel az ellátórendszereknek az EU tagállamaiban, illetve szerte a világon, szembe kell nézniük.

Halálos kombináció a korosodó népesség tagjainál

A szív megbetegedéséért jelentősen hibáztatható okok közül néhány (főként a diabétesz és a hipertónia) egyben a vesekárosodás kialakulásáért is felel.

Mivel az európai népesség átlagéletkora nő, ennek - az időseknél ma is gyakran együtt járó - két betegségnek a halálos kombinációja egyre többször fordul majd elő. Ezért a kialakulásuk megelőzését szolgáló kutatásnak közegészségügyi prioritássá kell válnia - véli dr. Colin Baigent (Oxfordi Egyetem, járványügyi és közegészségügyi intézet).

A professzor tehát azt kéri a szakemberektől, járjanak el nagyobb gondossággal, törődjenek többet a vese egészségének megőrzésével, mert így a keringési kórok ellátása terén is - számottevő egészségnyereség formájában - jelentős eredményeket érhetnek el.

Fokozott hangsúlyt a megelőzésre

Az a sajnálatos tény, hogy ma is annyi a dialízis segítségével élő, a szervre várók listáján lévő beteg, az egészségügyi ellátórendszerek belső hibáira utal - véli Frieda Brepoels EP képviselő, a vese egészsége munkacsoport vezetője.

A transzplantáció minőségének, biztonságosságának javítására, a donorszervekhez való hozzáférés biztosítására hozhat állásfoglalásokat az EP, de úgy látszik, ez mind nem elég. Elsősorban arra kell koncentrálni, hogy miként védhetjük meg az európai polgárokat attól, hogy transzplantációra legyen szükségük – hangsúlyozta a prevenció fontosságát a döntéshozóknak szánt üzenetében.

A megelőzés érdekében közegészségügyi szintű lépéseket kell tenni a vesebaj korai felismerésére, azonosítására - mondja dr. Neil Turner. Az autoimmun és gyulladásos eredetű vesebetegségekkel, genetikai rendellenességekkel foglalkozó kutató úgy véli, a megoldást csak európai szintű közös gondolkodás, az olyan innovatív lépések segíthetik, vagy hozhatják el, mint amelyek révén közelebb kerülhetnek egymáshoz szakemberek és betegek, akik on-line cserélhetnek egymással orvosi információt, kiszabadulva a betegség okozta elszigeteltségből.

A kezelés eredményességét mutató leletek adatai, a sorstársak tapasztalatai, a terápia újdonságai iránt érdeklődő betegek mellett a kórházi személyzet körében is kedvelt szolgáltatásnak (RenalPatientView) jelenleg 11 ezer aktív használója van az Egyesült Királyságban.

Sürgős teendők az egészséges életmódra nevelés területén

A népesség öregedésével párhuzamosan, az életmódbeli anomáliák is növelik a krónikus kórok szaporodásának kockázatát. Ha a szakértők teljesíteni kívánják az Európa 2020 egészségügyi stratégiát, szorgalmazniuk kell a kormányzatok fellépését számos területen, legfőképpen a munkahelyteremtésben, de a lakosság egészségtudatosságának növelésében is sok még a teendő. A program elérendő célként jelöli meg, hogy a munkaképes korosztály 75 százaléka végezhessen termelő tevékenységet.

Cél, hogy csökkenjen a dohányzók, a sok alkoholt fogyasztók, a helytelenül táplálkozók, az elhízottak száma, hiszen a káros szenvedélyek, a fizikai aktivitás hiánya mind hozzájárul a a krónikus vesebetegség (chronic kidney disease, CKD) és a kapcsolódó betegségek előfordulásának növekedéséhez.

Andrew Rees professzor arra hivatkozik, nagyon sokféle egyszerű döntési helyzetben lehet kiválasztani a helyeset – mond példát is: az édesített, szénsavas üdítők helyett lehet vizet inni, ugyanis a magas cukortartalom szintén elősegíti a CKD kialakulását.

Otthoni hemo-dializátor

A szeminárium „bio-illusztrációja” Paul Jongen volt. Az örökletes vesebetegség miatt 20 éve vesepótló kezeléssel élő - a sikertelen transzplantáció után ismét művesekezelésre szoruló - páciens arról beszélt, számára milyen nagy annak jelentősége, hogy már saját kezébe veheti kezelése megszervezését.

Az otthoni hemo-dializátorral megoldott éjszakai terápia, a nappali szabad mozgás, rugalmasság miatt jobb életminőséget jelent számára. A gazdasági tevékenységét ma már háborítatlanul végző belga üzletember tehát minden fórumon azért kampányol, hogy az intézetek falai közül otthonra kerüljenek a vesetisztítást végző berendezések.

Valószínűleg maga is tudja, hogy ennek komoly pénzügyi korlátai vannak, nem mindenkinek biztosítható a saját használatra szóló drága berendezés, amit a művese állomásokon nem egy-egy, hanem féltucatnyi beteg kezelésénél használhatnak – ráadásul folyamatosan. Mégis, ő maga, minden lehetséges alkalommal - az orvosok ismételt kérése, különféle értelmező magyarázata ellenére is - a lehetőség szélesítéséért emel szót, mint most Strasbourgban is. És a ki tudja milyen távoli jövő talán őt fogja igazolni.

Az ipar pedig válaszol a kihívásra, mint ahogy Tom Oostrom, a Nierstichting cég képviselője elmondta a WEBbeteg tudósítójának, az eredményes kutatómunka után folyik a mini méretű, hordozható, házi használatra szánt berendezés fejlesztése.

Az ipar ultramodern eszközökkel kívánja segíteni a betegek önállóságát, a betegek információs rendszere, az e-egészség (e-health), a RenalPatientView honlap pedig a tájékozottság erejével akarja kialakítani a betegekben az ehhez való tudatosságot.

(WEBBeteg - Fazekas Erzsébet újságíró)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.