Baktériumokkal a vesekő ellen

Független Hírügynökség
megjelent:

Amerikai tudósok felvetették, hogy talán baktériumokat lehetne bevetni a vesekő kiújulása ellen. Azt állapították meg ugyanis, hogy lényegesen ritkábban van vesekövük azoknak az embereknek, akiknek a bélrendszerében megtalálható egy bizonyos baktérium, olvasható a BBC brit közszolgálati médium internetes oldalán.

A Bostoni Egyetem kutatói szerint 70 százalékkal kisebb valószínűséggel lesz kalciumoxalát vesekövük azoknak, akiknek a szervezetében van Oxalobacter formigenes elnevezésű baktérium. A vesekövek 80 százaléka kalciumoxalátból van. Az Oxalobacter formigenes baktérium pedig a bélrendszerben élve lebontja az oxalátokat.

David Kaufman, a Bostoni Egyetem professzora úgy véli, hogy a felfedezést a gyógyászatban is lehetne hasznosítani, és az oxálsókkal táplálkozó baktériumokat táplálékkiegészítőként alkalmazni. De felhívta a a figyelmet, hogy a kutatások még nagyon kezdeti szakaszban vannak, és még sok időnek kell eltelnie egy esetleges klinikai kipróbálásig.

  Cikkajánló
 •  A vesekövesség és típusai
 • Vesekövesség - kezelés és megelőzés
 • A vesekövek a vesében válnak ki a túltelített vizeletből. Méretük a homokszemnyitől a gyöngyszemnyiig terjedhet, felszínük lehet sima vagy érdes. A veséből kijutva fékezhetik a húgyutakban a vizelet áramlását, és ezzel fertőzést és fájdalmat válthatnak ki. De tönkre is tehetik a vesét, akár úgy is, hogy nem produkálnak észrevehető tüneteket.

  (FH)

  Cikkajánló

  Vesekő
  A vesekőbetegség a környezeti hatások és örökletes tényezők kölcsönhatásának eredményeként alakul ki. A kőképződést elősegítő és gátló tényezők egyensúlyának felborulása kőképződéshez vezet.
  Professzionális fogtisztítás
  Professzionális fogtisztítás

  Amit tudni érdemes róla.

  Gyógyszerkiváltás
  Gyógyszerkiváltás

  Menjen biztosra Ön is a Benuvénnyel! (x)

  WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
  WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
  WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
  WEBBeteg - Dr. Földi Ildikó
  WEBBeteg - Dr. Jóna Angelika
  WEBBeteg - Dr. Plósz János, gasztroenterológus
  Cikkértesítő
  Értesítés a témában születő új cikkekről.