Tizenhárman ajánlották fel a veséjüket - Az eddigi legnagyobb láncadományozás

MTI
megjelent:

Az úttörő vállalkozás az eddigi legnagyobb láncadományozás - közölték a washingtoni Georgetown Egyetem kórházának illetékesei.

Huszonhat műtéttel 13 súlyos állapotban lévő vesebeteg páciens kapott új szervet vesecserék segítségével az Egyesült Államokban. A vesére váró embereknek hozzátartozóik felajánlották ugyan a szervüket, amely azonban nem mutatott elegendő egyezést.

Ezért folyamodtak a sebészek a cserékhez: a rokon felajánlja veséjét egy idegennek, amiért cserébe egy másik beteg hozzátartozójának egészséges és egyezést mutató veséjét kapja meg saját családtagja.

A 13-szoros csere komoly logisztikai szervezést igényelt, hogy mindenki számára megtalálják az ideális párt. Három altruisztikus, önzetlen donor is volt a 13-as láncolatban. Azért, hogy édesanyja veséhez jusson, Hudgensék lánya az Otten házaspárból a feleségnek adományozta veséjét.

Innen a férj a Boyd család lányának ajánlotta fel veséjét, amiért cserébe Boyd apuka a Robbs házaspár nőtagjának adta az övét, akinek férje viszont egy baráti pár tagjának adományozta saját szervét, és így tovább. A dominószerű szervadományozásban így összesen 13 donor és 13 recipiens vett részt.

(MTI)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
WEBBeteg - Fazekas Erzsébet
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.