A szex miatt is felfázhat

szerző: Füzesi Zsuzsa, fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus frissítve:

Igen, a szexuális együttlét során is elkapható a húgyúti fertőzés, különösen nők esetében. Ennek oka a női intimtájék anatómiája, a végbél, a húgycső és a hüvely közelsége. Az egészséges bélflórában található E. coli nevű baktérium a végbél környékéről az aktus során a hüvelybe, illetve a húgycsőbe sodródhat, ahonnan a hólyagba feljutva, majd ott megtapadva gyulladást okozhat.

A női test anatómiája

„A nemi aktus során a baktériumok a húgycsőbe és a húgyhólyagba kerülhetnek, megnövelve ezáltal a húgyúti fertőzés kockázatát” – magyarázza Dr. Lakeisha Richardson, szülész-nőgyógyász.

A női test anatómiája az oka annak, hogy a nők hajlamosabbak elkapni a húgyúti fertőzést a szexuális együttlét során. A nők húgycsöve rövidebb, mint a férfiaké, így azok a baktériumok, melyek egyszer a húgycsőbe bekerülnek, könnyebben jutnak el a húgyhólyagba. Ezenkívül a nők esetében a húgycső közelebb helyezkedik el a végbélnyíláshoz. Ez megkönnyíti a baktériumok, mint például az E. coli húgycsőbe történő bejutását.

Fontos szem előtt tartani, hogy a húgyúti fertőzés veszélye nemcsak hüvelyi közösülés, hanem orális szex során is fennáll, mivel a baktériumok ilyenkor ugyanúgy átsodródhatnak a húgycsőbe.

Habár a szexuális aktust követő hólyaghurut bárkinél előfordulhat, Dr. Richardson elmondta, hogy az ilyen típusú fertőzések kialakulásának kockázata fokozottabb az olyan nők körében, akiknek a kórelőzményében visszatérő húgyúti fertőzés vagy vizeletürítési zavarok szerepelnek. Sok nőnél jelentkezik a betegség új partner esetében, illetve intenzív szexuális együttléttel összefüggésben is.

Az alábbi tanácsok betartása sokat segíthet

Bármilyen kezelési tervet is javasol az orvos, nem árt, ha az alábbi tanácsokat ugyancsak megszívleljük annak érdekében, hogy a húgyúti fertőzés kiújulását megelőzzük:

  • Igyunk bőségesen folyadékot, legalább hat-nyolc pohárral naponta.
  • Gyakran ürítsük ki hólyagunkat, amint a vizelési inger jelentkezik. A pangó vizelet kiváló táptalaj a baktériumok számára, amelyek ráadásul rendkívül gyorsan szaporodnak, számuk 17-20 perc alatt képes megkétszereződni. A vizeletürítés különösen fontos közvetlenül a szexuális együttlétet követően.
  • A nők vécéhasználat után mindig elölről hátrafelé töröljék meg magukat, így elkerülhető, hogy a baktériumok a húgycsőbe jussanak.
  • Naponta meleg vízzel kíméletesen megmosva tartsuk tisztán a nemi szervek környékét, a szexuális együttlétet megelőzően is.
  • Olyan fogamzásgátlót alkalmazzunk, ami nem tartalmaz spermicidet.
  • Kerüljük az irrigálást, és a női intimdezodorok, illatosított tamponok vagy betétek használatát.
  • Kerüljük a szűk farmer és a szűk fehérneműk viselését.
  • Pamut fehérneműt használjunk

Richardson hüvelyi probiotikumok használatát is javasolja. Ezek ugyanis a hüvelyflóra egészségének folyamatos fenntartásával képesek a húgyúti fertőzések kiújulását megakadályozni.

Tovább 3 tévhit a hólyaghurutról

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Füzesi Zsuzsa, fordító; How to Avoid Getting a UTI After Sex (Healthline)
Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos, Dr. Reinhardt István
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus; Dr. Csuth Ágnes családorvos
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, Dr. Csuth Ágnes, Dr. Reinhardt István
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.