Felfázás: mikor, kik és hogyan védjék húgyutaik egészségét?

Dr. Benyó Mátyás
szerző: Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus; Dr. Csuth Ágnes családorvos - WEBBeteg
frissítve:

A nők többsége élete során legalább egyszer tapasztal olyan felfázásos tüneteket, mint az égő, szúró vizelet, gyakori vizelési inger és az alhasi fájdalom. Hogyan védhető a húgyutak egészsége, és mit tehet a visszatérő panaszok ellen?

A felfázásból adódó betegségek jellemzően a nőknél alakulnak ki, ám a férfiak sincsenek biztonságban a gyakori vizelési ingerrel és alhasi fájdalommal járó panaszoktól. Ennek anatómiai oka van: a nők húgycsöve ugyanis sokkal rövidebb, mint a férfiaké, ezért a kórokozók könnyebben érik el a húgyhólyagot, amelynek eredményeként húgyúti fertőzések alakulnak ki.

Melyek a felfázás leggyakoribb tünetei?

  • gyakori vizelési inger,
  • égő, szúrós érzés vizeléskor,
  • a vizelés fájdalommal járhat,
  • szagos, sötét színű vizelet,
  • alhasi fájdalom,
  • ritkán véres vizelet.
Ha krónikussá válik

A nők körülbelül 5-10 százaléka szenved időről időre kiújuló, krónikus húgyúti fertőzésben, amelynek két oka lehet:

  • a kórokozók ismét bejutnak a húgyutakba,
  • nem kezelték megfelelően a legutóbbi fertőzést.

Veszélyeztetett időszakok

  • Ősz-tél: Fokozott vizelettermelés alakul ki, ha télen hosszas ideig a szabadban tartózkodunk olyan cipőben, amiben fázik a lábunk. Ezért a hideg hónapokban a vékonytalpú cipők, átázott lábbelik viselése és a mezítláb járás kerülendő, ugyanis felfázást okozhat.
  • Hormonváltozások: Nőknél a menstruáció (különösen az első) és menopauza idején, fogamzásgátlók szedésekor gyakrabban alakulhatnak ki húgyúti fertőzések.
  • Nőgyógyászati eredetű betegségek (pl.: kismedencei gyulladások)
  • Urológiai betegségek: Férfiak esetében prosztata megnagyobbodás, hólyagnyaki merevség, húgycsőszűkület következtében kialakuló vizeletpangás, hólyagkövesség szintén húgyúti fertőzések kialakulásához vezethet.
  • Gyakori partnerváltás: Mindkét nem rizikótényezői között szerepel a gyakori partnerváltás vagy az óvszer nélküli alkalmi kapcsolatok létesítése.

Előzze meg!

Sok ember úgy érzi, hogy kilábalt a betegségből, ennek ellenére rövid időn belül újra a felfázásos panaszokkal találja szemben magát. Mit tehet ilyenkor?

Tartsa melegen az altestét a téli hónapokban!

Öltözzön rétegesen, viseljen időjárásnak megfelelő ruházatot és lábbelit! Ha lehet, kerülje el az erősen huzatos helyeken való üldögélést és a motorozást.

Igyon minél több folyadékot!

Az ásványvizek és a teák (pl.: borókabogyó, medveszőlőlevél, mezei zsurló) a legmegfelelőbbek. Ezek a gyógyteák azonban csak rövid ideig fogyaszthatók, mivel hosszú távon ingerelhetik a veséket.

Figyeljen a higiénia betartására!

Fordítson figyelmet az intim higiéniára, és ne használjon közös törölközőt másokkal!

A nedves, vizes ruhát mihamarabb cserélje le!

A fürdőzést, szaunázást, úszást követően azonnal cserélje le a vizes alsóneműjét, ezzel megelőzheti a baktériumok elszaporodását.

Ne tartsa vissza a vizeletét!

Fontos, hogy a baktériumok minél hamarabb távozzanak szervezetéből, és ne legyen idejük szaporodni. Ehhez azonban az kell, hogy amikor szükségességét érzi, azonnal használja a mosdót. Különösen aktus után fontos a mielőbbi vizeletürítés, ugyanis a közösülés során, a bőrön normálisan is jelenlévő baktériumok könnyen feljutnak a nők rövid húgycsövén keresztül.

Gyógynövények
Nem komplikált, egyszerű felfázás első, jellegzetes tüneteinek megjelenésekor kipróbálható a tőzegáfonya vagy medveszőlő tartalmú készítmények, teák is.

Kezelje otthon, időben a felfázást!

Az első tünetek jelentkezésekor bőséges folyadékfogyasztás és gyakori vizeletürítés segít gátolni a baktériumok szaporodását. Antibakteriális és vízhajtó gyógynövényekkel, tünetcsökkentő szerekkel jóeséllyel otthon kikúrálható a felfázás antibiotikum nélkül is.

Figyeljen oda a fertőzésveszélyre!

Nyilvános helyeken (pl. uszoda, WC) használja körültekintően a mosdót!

Hogyan kezelhető?

A fenti tanácsok megfogadása nemcsak a megelőzésre, hanem a gyógyulásra is megoldást jelenthet. Ha a fájdalmat és a tüneteket a házi praktikák és az odafigyelés nem enyhíti, esetleg fokozódnak vagy huzamosabb ideig fennállnak a panaszok, érdemes mielőbb orvoshoz fordulni, ugyanis lehet, hogy antibiotikumos kezelésre van szükség.

Dr. Benyó Mátyás PhD, urológus, andrológus szakorvos

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, Dr. Csuth Ágnes, Dr. Reinhardt István
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.