Az urológiai panaszok új népbetegséggé válnak?

Arvali Group
megjelent:

Egy új felmérés szerint a férfiak több mint felének vannak urológiai jellegű panaszai, jobban tartanak a vizelési és szexuális zavaroktól, mint a fájdalomtól, de 55 százalékuk nem is tudja, hogy a férfi nem szervek megfelelő működésével is az urológia foglalkozik, és 33 százalékuk soha vagy nagyon ritkán jár szűrésre.

Azt sem tudjuk, mivel foglalkozik az urológia?

A Főnix Medical Center online felmérése, amely 504 főt, döntően férfiakat kérdezett meg, érdekes, egyben figyelmeztető eredményeket jelez. Önmagában már a kérdés, hogy mivel foglalkozik az urológia, nem egyértelmű sokak számára. Bár több választ is adhattak a megkérdezettek, és több mint 90% jól tudja, hogy a húgyutak (vesétől a húgycsőig) problémái ide tartoznak, azonban alig több mint 55% tudja csak, hogy a férfi nemi szervekkel, és alig több mint 45%, hogy az időskori férfi zavarokkal kapcsolatos bajok is érintik az urológia területét.

Bár a tájékozottságunk nem teljes, úgy gondoljuk, (a megkérdezettek közel 70%-a), hogy tisztában vagyunk a legfontosabb urológiai problémákkal, közel 15% pedig úgy gondolja, hogy az összes urológiai jellegű lehetséges betegséget, veszélyt ismeri. A lehetőségek terén sem vagyunk túl tájékozottak – közel 60% nem tudja, hogy létezik egy napos beavatkozás is, pedig több mint 80% ezt választaná, ha a problémájára ez megoldást nyújtana.

Az urológiai vizsgálatok - Hogyan készüljünk fel rá, és mire számítsunk?

Egy jól felszerelt urológiai rendelőben a vizsgálómódszerek széles tárháza áll az orvos és a beteg rendelkezésére, egy kiemelt intézményben pedig a megfelelő radiológiai háttérrel szinte minden információt megkaphatunk, amire szükségünk van. Az urológiai vizsgálatok - Hogyan készüljünk fel rá, és mire számítsunk?

Az egy napos urológiai beavatkozást nemrég elindító Főnix Medical Center urológus szakorvosa, Dr.Merth Gábor tapasztalata is alátámasztja a felmérés megállapítását. „A legtöbben csak akkor keresik fel a klinikát, ha már valami érzékelhető probléma van és sokkal fájdalmasabbnak, hosszadalmasabbnak gondolják, mint amilyen valójában, pedig ma már van annyira fejlett a technika, hogy sok esetben gyorsan, fájdalommentesen, akár azonnal lehet segíteni” - mondja Dr.Merth Gábor.

Urológiai baj az új népbetegség?

A megkérdezettek (erre a kérdésre is több választ adhattak) több mint felének voltak már vizelési panaszai, közel harmadának szexuális zavarai, közel ötödének heretáji panaszai. Jelenleg is a válaszadók több mint felének vannak kisebb urológiai panaszai, közel 14%-nak pedig komoly urológiai jellegű panaszai! Sőt. A válaszadók környezetében is gyakoriak az ilyen jellegű problémák – több mint 70%-nak van legalább egy ember a környezetében, aki urológiai panaszokkal küszködik.

A szexuális panaszok jobban aggasztanak minket, mint a fájdalom

Leginkább a vizelési panaszoktól félünk (kb. 69%), és úgy tűnik, hogy a szexuális panaszoktól (kb. 50%) jobban tartunk, mint a fájdalmaktól (kb. 26%) (itt szintén több választ adhattak meg a kérdőív kitöltői). Sokunknak rendszeresen eszébe jut ez a terület és aggódunk (kb. 47%), sokunknak csak néha, de reméljük, hogy semmi komoly nem történik (kb. 46%).

Elváltozások a férfi nemi szervén: minden, amit szégyell megkérdezni

Csomó, duzzanat, piros foltok, váladék, gyulladás, kivörösödés a péniszen. Sok férfi találkozik élete során hasonló tünetekkel, ám sajnos csak kevesen fordulnak szakértőhöz. Válogatás az Orvos válaszol rovat kérdései közül. Elváltozások a férfi nemi szervén: minden, amit szégyell megkérdezni

Nem járunk szűrésre

Szűrésre járás tekintetében nem állunk jól. A megkérdezettek több mint harmada vagy soha nem jár, vagy ritkábban keresi fel az orvost évente egy alkalomnál. Kevéssel több mint 23% évente egyszer, több mint 14% évente többször megy szűrésre.

Az urológiai vizsgálatra sokan kifejezetten kényes procedúraként gondolnak. A megkérdezettek szerint azért tartunk tőle, mert szégyelljük, intim, kényes ez a terület (kb. 46%) vagy úgy gondoljuk, hogy kellemetlen a vizsgálat (kb. 42%). A gyógyszer népszerű, közel 48% választaná, ám közel 44%-nak mindegy, hogy gyógyszer vagy műtéti beavatkozás a megoldás, azt választaná, amelyik az adott problémára hatékonyabb. A vizsgálatokról közel 28% gondolja, hogy fájdalmas.

A kutatásról

Az online kutatás 2013 novemberében 504 fő lekérdezésével a SurveyMonkey rendszerének használatával, az ArvaliCom közreműködésével Facebook felhasználók között. A válaszadók 97,35%-a férfi volt. 25,51%-a budapesti, 29,55%-a nagyvárosi, 44,94 %-a kisvárosokból és falvakból került ki, 78,27% 50 év feletti.

(Forrás: arvaligroup)

Cikkajánló

Bébiételek
Bébiételek

„Gyári” kontra „házi” bébiételek.

Allergia
Allergia

A szénanátha fő tünetei, ismertető jelei.

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus; Dr. Csuth Ágnes családorvos
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.