Az urológiai panaszok új népbetegséggé válnak?

Szerző: arvaligroup.com

Egy új felmérés szerint a férfiak több mint felének vannak urológiai jellegű panaszai, jobban tartanak a vizelési és szexuális zavaroktól, mint a fájdalomtól, de 55 százalékuk nem is tudja, hogy a férfi nem szervek megfelelő működésével is az urológia foglalkozik, és 33 százalékuk soha vagy nagyon ritkán jár szűrésre.

Azt sem tudjuk, mivel foglalkozik az urológia?

Az urológiai vizsgálatok - Hogyan készüljünk fel rá, és mire számítsunk?

Egy jól felszerelt urológiai rendelőben a vizsgálómódszerek széles tárháza áll az orvos és a beteg rendelkezésére, egy kiemelt intézményben pedig a megfelelő radiológiai háttérrel szinte minden információt megkaphatunk, amire szükségünk van. Az urológiai vizsgálatok - Hogyan készüljünk fel rá, és mire számítsunk?

A Főnix Medical Center online felmérése, amely 504 főt, döntően férfiakat kérdezett meg, érdekes, egyben figyelmeztető eredményeket jelez. Önmagában már a kérdés, hogy mivel foglalkozik az urológia, nem egyértelmű sokak számára. Bár több választ is adhattak a megkérdezettek, és több mint 90% jól tudja, hogy a húgyutak (vesétől a húgycsőig) problémái ide tartoznak, azonban alig több mint 55% tudja csak, hogy a férfi nemi szervekkel, és alig több mint 45%, hogy az időskori férfi zavarokkal kapcsolatos bajok is érintik az urológia területét. Bár a tájékozottságunk nem teljes, úgy gondoljuk, (a megkérdezettek közel 70%-a), hogy tisztában vagyunk a legfontosabb urológiai problémákkal, közel 15% pedig úgy gondolja, hogy az összes urológiai jellegű lehetséges betegséget, veszélyt ismeri. A lehetőségek terén sem vagyunk túl tájékozottak – közel 60% nem tudja, hogy létezik egy napos beavatkozás is, pedig több mint 80% ezt választaná, ha a problémájára ez megoldást nyújtana.

Az egy napos urológiai beavatkozást nemrég elindító Főnix Medical Center urológus szakorvosa, Dr.Merth Gábor tapasztalata is alátámasztja a felmérés megállapítását. „A legtöbben csak akkor keresik fel a klinikát, ha már valami érzékelhető probléma van és sokkal fájdalmasabbnak, hosszadalmasabbnak gondolják, mint amilyen valójában, pedig ma már van annyira fejlett a technika, hogy sok esetben gyorsan, fájdalommentesen, akár azonnal lehet segíteni” - mondja Dr.Merth Gábor.

Elváltozások a férfi nemi szervén: minden, amit szégyell megkérdezni

Csomó, duzzanat, piros foltok, váladék, gyulladás, kivörösödés a péniszen. Sok férfi találkozik élete során hasonló tünetekkel, ám sajnos csak kevesen fordulnak szakértőhöz. Válogatás az Orvos válaszol rovat kérdései közül. Elváltozások a férfi nemi szervén: minden, amit szégyell megkérdezni

Urológiai baj az új népbetegség?

A megkérdezettek (erre a kérdésre is több választ adhattak) több mint felének voltak már vizelési panaszai, közel harmadának szexuális zavarai, közel ötödének heretáji panaszai. Jelenleg is a válaszadók több mint felének vannak kisebb urológiai panaszai, közel 14%-nak pedig komoly urológiai jellegű panaszai! Sőt. A válaszadók környezetében is gyakoriak az ilyen jellegű problémák – több mint 70%-nak van legalább egy ember a környezetében, aki urológiai panaszokkal küszködik.

A szexuális panaszok jobban aggasztanak minket, mint a fájdalom

Leginkább a vizelési panaszoktól félünk (kb. 69%), és úgy tűnik, hogy a szexuális panaszoktól (kb. 50%) jobban tartunk, mint a fájdalmaktól (kb. 26%) (itt szintén több választ adhattak meg a kérdőív kitöltői). Sokunknak rendszeresen eszébe jut ez a terület és aggódunk (kb. 47%), sokunknak csak néha, de reméljük, hogy semmi komoly nem történik (kb. 46%).

Nem járunk szűrésre

Szűrésre járás tekintetében nem állunk jól. A megkérdezettek több mint harmada vagy soha nem jár, vagy ritkábban keresi fel az orvost évente egy alkalomnál. Kevéssel több mint 23% évente egyszer, több mint 14% évente többször megy szűrésre.

Az urológiai vizsgálatra sokan kifejezetten kényes procedúraként gondolnak. A megkérdezettek szerint azért tartunk tőle, mert szégyelljük, intim, kényes ez a terület (kb. 46%) vagy úgy gondoljuk, hogy kellemetlen a vizsgálat (kb. 42%). A gyógyszer népszerű, közel 48% választaná, ám közel 44%-nak mindegy, hogy gyógyszer vagy műtéti beavatkozás a megoldás, azt választaná, amelyik az adott problémára hatékonyabb. A vizsgálatokról közel 28% gondolja, hogy fájdalmas.

A kutatásról

Az online kutatás 2013 novemberében 504 fő lekérdezésével a SurveyMonkey rendszerének használatával, az ArvaliCom közreműködésével Facebook felhasználók között. A válaszadók 97,35%-a férfi volt. 25,51%-a budapesti, 29,55%-a nagyvárosi, 44,94 %-a kisvárosokból és falvakból került ki, 78,27% 50 év feletti.

(arvaligroup.com)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Egészségügy Egészségügy

Zárva lesznek pénteken a szak- és háziorvosi rendelők, gyógyszertárak.

HPV és méhnyakrák HPV és méhnyakrák

Hazánkban több, mint 1500 új esetet észlelnek évente.

Medveszőlőlevél, a felfázás...

A medveszőlő (Arctostaphylos uva-ursi) levele az egyik legjobban ismert és bevált gyógynövény enyhe, kezdődő húgyúti fertőzések esetében...

Mit kell tudni a hólyagtréningről...

A hólyagtréning lényege, hogy az ember tudatosan törekszik arra, hogy meghatározott időközönként vizeletet ürítsen. Az alapgondolat az, hogy idővel...

Urológiai vizsgálatok - Hogyan...

Egy jól felszerelt urológiai rendelőben a vizsgálómódszerek széles tárháza áll az orvos és a beteg rendelkezésére, egy kiemelt intézményben...

Műtéti körülmények között...

Milyen műtéti körülmények között végezhető urológiai vizsgálati módszerek léteznek? Milyen panaszok, betegségek esetén kell vagy érdemes ezeket...

Húgyhólyaggyulladás és...

Milyen tünetekkel járhat a húgyhólyaggyulladás és húgycsőgyulladás férfiaknál? Mi okozhatja, és hogyan lehet kezelni ezeket a betegségeket?

Szex után többször vizelnem kell, ez...

Szex vagy önkielégítés után gyakran vizelnem kell, ami legalább utána 4-5 alkalom és nem nagy mennyiségű. Észrevettem a here alsó felén egy...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.