A vizelet- és széklettenyésztés

Dr. Csuth Ágnes
szerző: Dr. Csuth Ágnes, családorvos - WEBBeteg
frissítve:

Vizelettenyésztés elvégzése akut, krónikus vagy visszatérő húgyúti fertőzések esetében, illetve a vesék, valamint a húgyutak megbetegedésének gyanújakor, hasi fájdalom esetén, stb. szükséges. Széklettenyésztésre hasi panaszok, hasmenés, féregfertőzés gyanúja esetén kerül sor.

Laboratóriumi vizsgálatok

1/4 A torokváladék tenyésztés
2/4 A hüvelyváladék tenyésztés
3/4 A vizelet- és széklettenyésztés
4/4 Körömkaparék vizsgálat és sebváladék tenyésztés

Vizelettenyésztés

A vizelet egészségeseknél kórokozót nem tartalmaz, azaz steril. Szükséges a vizelettenyésztés elvégzése akut, krónikus vagy visszatérő húgyúti fertőzések esetében, illetve a vesék, valamint a húgyutak megbetegedésének gyanújakor, hasi fájdalom esetén, stb.

Általános szabály az, hogy a nők esetében első húgyúti fertőzésnél nem szükséges vizelettenyésztés, hacsak nem állnak fent komplikáló tényezők (például terhesség, cukorbetegség, katéterviselés, immungyengeség, stb.), míg visszatérő esetben indokolt a vizsgálat, még az antibiotikum adását megelőzően.

Nagyon fontos, hogy alapos lemosás után, megfelelő higiéniás körülmények között vegyünk a vizeletből mintát. A nők tisztítsák meg a szeméremtestet, férfiak pedig a fitymát hátrahúzva a húgycsőnyílás környékét. A mintavétel során a mintavételi edénybe vagy csőbe belekerülhetnek a gáttájék, a szeméremtest bőrén és nyálkahártyáján lévő kórokozók, ezek hamis eredményt okozhatnak.

A spontán ürített mintavételére legalkalmasabb a reggeli első, középsugaras vizelet. Ez azt jelenti, hogy a vizelet első részét ki kell üríteni, majd a középső részt a mintavételi edénybe felfogni, ez szolgálja azt, hogy a húgycsőnyílás környékén lévő kórokozók ne okozzanak hamis eredményt. A vizsgálat gyermekek esetében történhet vizeletgyűjtő tasak segítségével vagy hólyagpunctioval.

Bővebben Húgyúti fertőzések, húgyhólyaggyulladás

Széklettenyésztés

A széklettenyésztés segítségével kimutathatóak a székletben lévő kórokozó baktériumok, gombák, férgek vagy féregpeték, protozoonok. Rutin széklettenyésztéssel a vírusok nem mutathatóak ki, ehhez speciális vizsgálatok szükségesek.

A vizsgálatra például hasi panaszok, hasmenés, féregfertőzés gyanúja esetén kerül sor. A fertőzés következtében kialakult hasmenéses kórképek esetében felszabadító vizsgálatra is szüksége van azoknak, akik speciális munkakörökben dolgoznak, pl. iskolában, óvodában, élelmiszeriparban, stb. Náluk addig indokolt a tenyésztés elvégzése, míg a minta negatív nem lesz.

A friss székletmintát egy steril gyűjtőtartályba tesszük, amit a kezelőorvos bocsát az ön rendelkezésére. Figyeljen arra oda, hogy a minta ne szennyeződjön vízzel vagy vizelettel. A friss mintát gyorsan, néhány órán belül a laboratóriumba kell juttatni.

Bővebben Széklettenyésztés - Mit mutat ki és mire kell figyelni?

Dr. Csuth Ágnes, családorvos

WEBBeteg
Szerző: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Vizelet
A vizelet nem olyan dolog, amiről az emberek szeretnek beszélgetni. Alig több, mint egy futó pillantást vetünk rá alkalmanként. Mielőtt lehúzná a vizeletet a WC-n, íme néhány változás, amire jobb, ha odafigyel.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos, Dr. Árki Ildikó, háziorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.