Kampány a férfiak védelmében

Szerző: MTI-Press

Hivatalosan edukációs kampánynak nevezik azt az országos, figyelemfelkeltő, felvilágosító eseményt, amelyet a Magyar Urológusok Társasága hét év óta évente megismétel, szorgalmazva, hogy minél többen értsék meg: a szűrés = önvédelem.

Pajor László, a Szegedi Urológiai Klinika intézetvezető professzora, a társasága elnöke szerint bár az egy hétig tartó intenzív, közvéleményt orientáló rendezvény eredeti célja a prosztatarákszűrés volt, ma már ennél sokkal többről van szó.

Az egyhetes egészségnevelő kampány az európai országokkal közösen történik, mindenhol egy időben, azonos céllal - mondja. - Elsősorban ugyan a sokáig "szégyenbetegségként" kezelt prosztatakórokra szeretnénk felhívni a figyelmet, különös tekintettel a prosztatarákra, mely a 45 éven felüli férfiak számára kiemelt kockázatot jelent. A prosztatarák a tüdőrák után a második leggyakoribb rákfajta, melynek száma évről-évre nő, és kíméletlenül szedi áldozatait.

Akut vagy krónikus?

Minden szervnek, szervrendszernek lehet akut/heveny és krónikus/idült megbetegedése, ezért ezeket a fogalmakat természetesen nem csak a férfi nemi szervek gyulladásaival kapcsolatban használja az orvostudomány!
Akutnak nevezünk egy betegséget, ha hirtelen alakul ki, heves tünetekkel jár, és gyors lefolyású, maximum néhány napig, hétig tart (például ilyen az influenza).
Krónikus egy betegség, ha lassan alakul ki, lassú lefolyású, és hosszan tartó -akár hónapokon, éveken át. A tünetek általában hol felerősödnek, hol enyhülnek (ilyenek például az autoimmun betegségek). Krónikus betegség akut betegségből is kialakulhat, ha az nem gyógyult meg teljesen, mert a beteg nem fordult időben orvoshoz, vagy mert nem volt megfelelően kezelve. A here, a mellékhere és a prosztata gyulladása>>

A számok önmagukért beszélnek: világviszonylatban 3 percenként prosztatarák áldozata lesz egy férfi. Hazánkban évente 3500-4000 új beteget regisztrálnak, holott a szűrés jó néhány százalékkal csökkenthetné az időben megkezdett terápia eredményeként a halálesetek számát.

Szűrés = önvédelem

A szűrés ez esetben is szinte az unalomig hangsúlyozott fontosságú lépés. Ezt erősíti meg a professzor is, mikor arról beszél, hogy ma már abszolút modern diagnosztikai módszerek állnak az urológusok rendelkezésére, a prosztata kóros elváltozásait korai stádiumban képesek felismerni, és ezek a vizsgálatok igen csekély kellemetlenséggel járnak, amelyek semmiképpen nincsenek arányban az esetleges, súlyos megbetegedések okozta traumával, és fájdalommal.

Mindennek ellenére a magyar férfiak idegenkednek ezektől a szűrővizsgálatoktól, talán valami helytelenül értelmezett szégyenérzet, félelem, vagy csupán hanyagság, lustaság miatt, de struccpolitikájuk révén sokkal kevesebben keresik fel a szűrőhelyeket, mint más országokban.

Már a 30-40 éveseket is érinti

A prosztata kóros elváltozásai nemcsak idős korban jelentkezhetnek, már a 30-40 éveseknek is 10-25 százalékát érintik. Az 50 év felettieknek 50 százaléka, a 70 felettiek 75 százaléka, a 80 felettieknek pedig már 95 százaléka számít veszélyeztetettnek.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy minden esetben rosszindulatú daganatról van szó - hangsúlyozza a szakember. - A prosztata más rendellenességeket is okoz. Minden harmadik férfinek van 50 éves életkor felett például vizeletürítési, illetve vizelettartási gondja. Ennek oka leggyakrabban a prosztata jóindulatú megnagyobbodása, ami hatékony, megbízható terápiával gyógyítható.

A korai felismerés életet menthet

Korai felismerés esetén sok rákos daganatos elváltozás is "megszelídíthető", illetve kezelhető, a ma alkalmazott, személyre szabott orvosi koncepció szerint, amelyhez mind a gyógyszerek, mind pedig a technikai eszközök rendelkezésre állnak.

Pajor László közlése szerint a fejlettebb országokban sokkal többen élnek a kínálkozó lehetőségekkel, nyolcszor annyian mennek el szűrésre a férfiak, mint nálunk, holott a szűrés révén ötödével csökkenthető a halálesetek száma. Mindezt sokszor el lehet mondani, meg lehet ismételni, de erőszakkal senkit sem lehet vizsgálatra vinni. Mindenki önmaga felelős egészségéért. Most a fővárosban és a megyeszékhelyen is alkalom kínálkozik majd szeptember 12. és 18. között, a kampány idején, hogy regisztrálják magukat mindazok, akik a szűrés mellett döntenek.

Külön aláhúzza a társaság elnöke, hogy nem csak férfiakra számítanak. A prosztataszűrés ugyanis kibővült: urológiai szűrésről van szó. Ami azt jelenti, hogy az urológiai betegségek széles skálájára vonatkozik a szűrés, a vesekőtől a merevedési zavarig, a vizelet visszatartási gondoktól a különféle húgyúti gyulladásokig.

Az évről évre ismétlődő, egészségtudatosságra nevelő kampányt a Magyar Urológusok Társasága a kezdeményezésen túl anyagilag és erkölcsileg is támogatja, azt remélve, hogy minél többen élnek a lehetőséggel, és megszabadulva előítéleteiktől megjelennek a szűréseken.

(MTI-Press)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Herefüggelék-csavarodás

Gyermekkorban az akut heretáji panaszok leggyakoribb oka a herecsavarodás, herefüggelék-csavarodás (torsio appendices testis, appendix testis torsio) és...

Dr. Bánfi Gergely: Az urológus is...

A Movember mozgalom néhány éve jelent meg hazánkban, és november hónapban a férfiegészséghez szorosan kapcsolódó urológiai szűrésekre hívja fel...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.