• Hogyan történik a cisztoszkópia, vagyis a hólyagtükrözés?

    WEBBeteg - Dr. Merth Gábor, urulógus
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Merth Gábor, urulógus

    Érdekel a húgyhólyagtükrözés menete. Mennyi időt vesz igénybe, és milyen fokú fájdalommal jár? – Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    A húgyhólyagtükrözés menete

    A fertőtlenítést követően a páciens a húgycsőbe érzéstelenítővel ellátott síkosítót kap. Ez lehetővé teszi a vizsgálathoz szükséges eszköz minél kíméletesebb felvezetését, ami lehet hajlékony endoszkóp vagy egy rigid, nyársszerű műszer. Anatómiai szempontok alapján a férfiak analíziséhez inkább az endoszkóp ajánlott.

    Hirdetés

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az eszköz felhelyezése után elvégzik a megfelelő vizsgálatot a hólyagban, majd kifelé haladva, nagyon óvatosan ellenőrzik a húgycső teljes szakaszát. Általános esetben az egész művelet maximum 5-10 perc, de ezt befolyásolja, hogy milyen okból szükséges a hólyagtükrözés elvégzése. Ha a beteg véres vagy gennyes vizeletet tapasztal, vizelettartási problémái akadnak, vagy az ultrahang- illetve a röntgenvizsgálat rendellenességet mutat ki, esetleg a panaszok huzamosabb kezelés esetén sem enyhülnek, indokolt a cystoscopia.

    Az esetleges gyulladások és fertőzések elkerülése érdekében a vizsgálat alatt az orvos kis dózisban alkalmazhat antibiotikumos védelmet. Így például hámsérülés esetén kisebb a szövődmények előfordulásának a kockázata.

    WEBBeteg Forrás: WEBBeteg Orvos válaszol
    Válaszoló orvos szakértő: Dr. Merth Gábor, urulógus

    Legutóbb frissült: 2017.10.29 21:42
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Tüdőtályog

    Tüdőtályog

    Dr. Brugós László

    A tüdőtályog általában szövődményként jelenik meg. Okok, tünetek és kezelés.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Amit tudni kell az inkontinenciáról

    Az inkontinencia nem betegség, hanem egy mélyebben gyökerező egészségügyi probléma tünete. Azonban kezelés nélkül elszigeteltséget, állandó szégyenérzetet, s akár depressziót is okozhat.

    Mi is az a vizelet inkontinencia?

    Ha a vizelettartási nehézség, azaz az inkontinencia gátolja Önt mindennapi tevékenységeinek végzésében, mindenképpen keresse fel orvosát, mert az inkontinencia nagyon sok típusa kezelhető, illetve a kellemetlen tünetek befolyásolhatók.

    Betegségre utalhat a vizelet jellege

    A vizeletben szabad szemmel észlehető eltérések, illetve a különböző vizsgálati eljárásokkal detektálható változások számos urológiai és nem urológiai betegség tüneteként jelenhetnek meg.

    Húgyúti fertőzések, húgyhólyaggyulladás

    A húgyhólyaghurut jellegzetes tünetekkel jár: hidegrázás, láz, alhasi fájdalom mellett jellemző a gyakori vizelési inger, amelyet azonban csak pár csepp vizelet ürítése követ.

    A cukros italok fokozhatják a felfázás tüneteit

    A nem kezelt hólyaggyulladás akár már néhány nap alatt lázzal járó vesemedence-gyulladást okozhat, ezért is fontos, hogy mielőbb urológushoz forduljunk - mondja Dr. Majoros Attila. A Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikájának adjunktusa szerint az állandó vizelési ingerrel, véres vizelettel, fájdalmas ürítéssel járó hólyaghurut nemcsak a hideg hatására alakulhat ki, hajlam kérdése is, hogy megjelenik-e.

    A húgyhólyagrák és tünetei

    A húgyhólyagrák elsősorban a 60-70 éves korcsoport betegsége, ritkán fiatalabb korban is jelentkezhet. Az öregedés azonban nem önmagában jelent kockázati tényezőt, hanem a felszaporodó méreganyagok miatt.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.