• Vizelési problémák

    Szerző: WEBBeteg

    A vizelési zavar hátterében különböző betegségek állhatnak, amelyek egyértelműen csak körültekintő urológiai kivizsgálás után diagnosztizálhatóak.

    A vizelettartási problémákat kísérő tüneteket két csoportba sorolják: obstruktív és irritatív panaszok.

    Hirdetés

    Irritatív panaszok

    A fájdalom, az égő, csípő érzés olyan tünet, amely elsősorban gyulladás esetén lép fel. Ilyenkor a húgycső és a hólyag vérbősége miatt a beteg gyakoribb vizelési ingert tapasztal, amely az éjszakai pihenését is zavarja.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A vizelési inger intenzitása és az egy ürítéssel távozó vizelet mennyisége is eltér a megszokottól. A fájdalomérzet általában a húgyutaknál keletkezik, de kisugározhat a végbél, a deréktáj és a végtagok irányába, pl. fájdalmas hólyag szindróma esetén.

    Obstruktív panaszok

    A húgycső beszűkülése miatt a beteg azt tapasztalja, hogy a vizelése lassan kezdődik el, és akadozva, hosszabb ideig tart. Két vizelés között becsorog, elcseppen a vizelet. Ilyen tüneteket férfiaknál a prosztata megnagyobbodása vagy tumora, a nőknél pedig húgyúti daganatos elváltozás okozhat. Súlyos esetben teljes vizelési képtelenség léphet fel, amelyet a gerincvelő károsodása is okozhat.

    Módosítva: 2011.05.24 20:11, Megjelenés: 2011.05.24 20:11
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Az égető lábfájdalom okai

    Az égető lábfájdalom okai

    Dr. Kerekes Éva

    A fájdalom jellegéből, kisugárzásából lehet következtetni az okokra.

    Szájüregi gyulladások

    Szájüregi gyulladások

    Dr. Lajtos Melinda

    Hátterében sokszor valamilyen általános megbetegedés is állhat.

    A vizelési inger

    Hogyan képződik a vizelet? Miért fontos, hogy ez a folyamat rendben történjen, zavartalanul? Milyen hormonok befolyásolják? Milyen vizeletürítési gyakoriság tekinthető normálisnak, mi kórosnak és mi okozhatja, ha kóros? Mit jelenthet, ha valakinek éjszaka is ki kell mennie?

    Balanitis és posthitis - A hímvessző gyulladásos betegségei

    A balanitis és a posthitis betegségek általában együtt fordulnak elő, hazánkban ritka az elkülönített megjelenésük. Balanitisnek nevezzük a hímvessző makkjának (glans penis) gyulladását. A posthitis a hímvessző fitymájának (praeputium) lobos megbetegedését jelöli. Balanoposthitis esetén mindkét terület érintett.

    Mitől lehet sötét a vizelet?

    Számos oka lehet annak, hogy a vizelet színe megváltozik. Ezek közt vannak teljesen ártalmatlan dolgok, ám a háttérben komoly betegségek is állhatnak.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.