Tüdőrák: van még remény? - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

"Édesapám 72 éves, 2 éve diagnosztizáltak nála tüdő- és főhörgő rákot. A kemó és sugárterápiákon már túl van. Ehhez társult egy idült hörghurut. Állandó erős köhögés kínozza - lehet valahogyan enyhíteni ezen a tüneten?" Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatából.

Enyhíteni szeretném édesapám tüneteit

Édesapám 72 éves, 2 éve diagnosztizáltak nála tüdő- és főhörgő rákot. A kemo- és sugárterápiákon már túl van. Idült hörghurutja miatt állandó köhögés és sűrű váladék ürülés kínozza. Éjszakánként kiizzad. Állandó ellenőrzésekre jár, leletei nem változnak, általános állapota jó. Az idült hörghuruttal szerintem nem foglalkoztak /eléggé/ az onkológián. A háziorvos ír fel néha antibiotikumot, ami után jobban van, de idővel kezdődik minden előről. Szeretném megtudni, van-e valami gyógymód, vagy legalább valami olyan terápia, ami kicsit segítene. Próbáltunk már sópipát, gyógynövényes inhalátort, köptetőket.

Tisztelt Kérdező!

Nem tudok okosat mondani. A Papa tüdőrákja ezek szerint nem volt operálható, ha mindössze kemoterápiát és sugárterápiát kapott. Sajnos ezekre rövidebb-hosszabb ideig jól lesz, de végül nem gyógyul meg.

Az idült hörghuruttal tényleg nem az onkológián foglalkoznak, leginkább a tüdőgyógyászok ("pulmonológusok") értenek hozzá. Sokféle gyógyszer, lehetőség van, egyik embernek ez használ, a másiknak az. Előre nehéz megmondani.

Leginkább a szteroid tartalmú szerek szoktak használni. Minden kerületben, minden kisvárosban van tüdőszűrő állomás, ahol hetente egy-két-három napot rutinos öreg tüdőgyógyászok is rendelnek. Magam részéről ide vinném most a Papát terápiás tanácsokért.

(WEBBeteg - Dr. Nagykálnai Tamás)

A tüdőrák kezelési lehetőségei

Sajnos a tüdőrák igen makacs betegség, gyakran nagyon nehéz időben felfedezni és teljes egészében eltávolítani.
Mennyi az esély a túlélésre?

Frissítve: 2010.09.27. 05:16, Megjelent: 2010.09.27. 05:16
Címkék: Tüdőrák téma

Cikkajánló

Hazánkban az elmúlt két-három évtizedben robbanásszerűen nőtt meg a tüdőrákos megbetegedések száma. 1945-höz képest mintegy tízszeres a növekedés, s ez jelenleg évente mintegy tízezer újonnan felfedezett beteget jelent.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg összeállítás - Holányi Péter
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg összeállítás - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.