Nem használ a tüdőrák ellen a talidomid

MTI
megjelent:

Az ellentmondásos hírű talidomid nevű gyógyszer nem javította a tüdőrákos páciensek túlélését, ám más ráktípusoknál reményre ad okot - közölték brit kutatók a Journal of the National Cancer Institute című szaklapban megjelent tanulmányukban.

Az érképződését gátló talidomidtól azt várták, hogy gátolja a daganatok növekedését, ám az úgynevezett kissejtes tüdőrákban szenvedő páciensek túlélési arányát nem javította, miközben a vérrögök keletkezésének kockázatát növelte - adta hírül hétfőn a BBC hírportálja.

A talidomidot először nyugtatóként alkalmazták az ötvenes évek végén, ám terhes nőknél súlyos végtagfejlődési rendellenességet okozott magzataiknál, ezért betiltották.

Tízezer torzszülött született a nyugtatótól
Az 1950-es évek végén és a hatvanas évek elején számtalan édesanya szedte az 1957-ben forgalomba hozott szert, a talidomidot, hogy enyhítse a terhessége első hónapjaiban jelentkező reggeli rosszulléteket.
Hogyan hatott terhes nőkben a talidomid?

Ez azonban nem jelentette a szer végleges bukását, mert többféle betegség kezelésére kipróbálták azóta. Ezek közé tartozott a rák is, ahol a növekvő tumor vérellátásához egyre több érre van szükség, az erek képződésének gátlása tehát javulást ígér.

A mostani brit tanulmányban a University College of London kutatói 724 kissejtes tüdőrákos embernél vizsgálták a szert.

A páciensek kemoterápiát kaptak, ezen túlmenően az egyik csoport napi 100-200 milligramm talidomidot, másik fele pedig placebót.

A két évig tartó követéses vizsgálat végén a kutatók nem találtak különbséget a két csoport túlélési idejében, amely mindkét terápiánál mintegy 10 hónap volt.

Tízezer torzszülött született a nyugtatótól
Nagyon fontos a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel, mivel a röntgenátvilágítással a tüneteket még nem okozó daganat felismerhető, így a kezelés korán elkezdődhet, ami a gyógyulás esélyét jelentősen megnöveli. Hogyan ismerhető fel a tüdőrák?

Ugyanakkor a talidomidot szedő embereknél megduplázódott a vérrögképződés kockázata. Mindazonáltal néhány másik ráktípusnál folynak még kísérletek a szerrel.

A brit rákkutató intézet klinikai kutatásait igazgató Kate Law szerint a talidomid reménykeltő eredményeket mutat mielómánál (a csontvelőt érintő egyik ráktípus), mezoteliómánál (azbeszttel összefüggésbe hozott tüdőrák) és prosztataráknál.

(MTI)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg összeállítás - Holányi Péter
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg összeállítás - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.