• A tüdőrák lett a vezető halálok

        Szerző: Független Hírügynökség

        Svédországban már nem az emlőrák az első halálok a nők körében, hanem a tüdőrák. Húsz év alatt 75 százalékkal nőtt a tüdőrák halálozási aránya. A kutatók mindezt a nők körében egyre terjedő dohányzással hozták összefüggésbe.

        A legfrissebb hivatalos statisztikák szerint a svéd nőknél a tüdőrák 2006-ban 100 ezer lakosra 31 halált okozott, szemben az 1987-es 17-tel.

        Hirdetés

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        Miközben ebben a két évtizedben a nőknél 75 százalékkal emelkedett a tüdőrák halálozási rátája, addig a férfiaknál 11 százalékkal csökkent. Az orvosok szerint ez pontosan megfelel annak az ütemnek, amelyben a dohányzás terjed a svéd nők körében.

        Pedig a nemzetközi átlaghoz képest a dohányos nők aránya Svédországban még nem is olyan magas. A skandináv országban emelkedett a bőrrák halálozási aránya is 1987-hez képest. A nőknél 20 százalékkal, a férfiaknál 40 százalékkal.

        (FH)

        Legutóbb frissült: 2008.07.30 13:44
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Mellhártyagyulladás

        Mellhártyagyulladás

        Dr. Brugós László

        A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

        Ízületi fájdalmak

        Ízületi fájdalmak

        B. M., szakfordító

        A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

        Mi hajlamosít a tüdőrák kialakulására?

        A tüdőrákos megbetegedés közel 90 százalékáért a dohányzás felelős, ráadásul a tüdőrák kialakulásának a kockázata egyenes arányban áll az elszívott cigaretták számával és a dohányzás időtartamával. Tehát fokozottan hangsúlyozni kell a dohányzásról való leszokás szerepét a tüdőrák kialakulásának a csökkentésében.

        A leggyakoribb daganatok első tünetei

        Magyarországon a halálozási okok második helyén a daganatos megbetegedések állnak. Évente több mint 70 ezer új daganatos beteget fedeznek fel. A leggyakoribb és a legpusztítóbb daganat még mindig a tüdőrák. Férfiaknál a prosztata- és a fej-nyak rákos betegségei, míg nőknél a vastagbélrák, a tüdőrák, valamint az emlőrák száma mutat némi emelkedést.

        Az eddig ismertnél is súlyosabb következményei vannak egy kismama dohányzásának

        A legújabb kutatási eredmények szerint az eddig feltételezettnél is súlyosabb következményei vannak annak, ha egy kismama dohányzik vagy a környezetében cigarettáznak, mivel a magzat génjei úgy módosulnak, hogy annak nyoma az unokákban is felfedezhető - közölte a Magyar Tüdőgyógyász Társaság a rákellenes világnap alkalmából szombaton az MTI-vel.

        Tüdőrák és tbc - Mennyire hatékony a tüdőszűrés?

        A tbc (tüdőgümőkór) és a tüdőrák kezdeti stádiumában tünetmentes, ezért különösen fontos, hogy akkor is rendszeresen részt vegyünk a szűrővizsgálatokon, ha semmiféle panaszunk nincs.

        Az EU-ban Magyarországon halnak meg a legtöbben tüdőrákban

        Az Európai Unióban Magyarországon a legmagasabb, az összes halálok között 27 százaléknyi a tüdőrák okozta halálozások aránya - hangzott el az M1 aktuális csatorna műsorában.

        Magyarországon a legmagasabb a tüdőrák okozta halálesetek aránya

        Az Európai Unió (EU) tagországai közül Magyarországon volt a legmagasabb, 27 százalékos a tüdőrák okozta halálesetek aránya a daganatos betegségekkel összefüggő összes elhalálozásban 2014-ben - közölte az Eurostat.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.