• Hol nem kötelező a tüdőszűrés? Megmutatjuk!

    Szerző: WEBBeteg - T. A., újságíró, ÁNTSZ

    A jelenleg érvényes szabályozás szerint a megyei tisztifőorvosok ott rendelnek el kötelező tüdőszűrést a 30 éves és annál idősebb lakosság számára, ahol az új megbetegedések száma százezer főre vetítve meghaladja a 25-öt.

    A tüdőszűrési adatok azt mutatják: nem lesz szükség a kötelező tüdőszűrés meghosszabbítására Budapesten, illetve az agglomerációban, továbbá a Csongrád megyei Kisteleken. Hasonló a helyzet Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is – tájékoztatott az ÁNTSZ.

    Hirdetés

    Az elmúlt években egyre kisebb területen kellett elrendelni kötelező tüdőszűrést. 2012-ben már csak Budapesten, illetve 18 környező településen, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben szerveztek vizsgálatokat. Csongrád megyében egyetlen településen, Kisteleken küldtek tüdőszűrésre szóló meghívót a 30 évesnél idősebb állampolgároknak.

    Kinek ingyenes?


    Az egészségbiztosítás keretében 40 év felett évente egyszer térítésmentesen igénybe vehető a mellkas-szűrővizsgálat a területileg illetékes tüdőszűrő állomáson vagy a területi szakorvosi szolgálatnál. A távolsági közlekedéssel összefüggésben felmerült költségeket megtéríti az egészségbiztosító, ha azt behívás alapján vették igénybe – olvasható az OEP honlapján.
    Tüdőszűrés területenként>>

    Az egy évre szóló határozatok ezekben a hetekben jártak, illetve járnak le. Hosszabbításra eddig egyedül Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt szükség: a 2013. május 13-án kiadott határozat ez év december 31-ig érvényes.

    Itt még nem dőlt el

    Hajdú-Bihar megyében a tüdőszűrést elrendelő (a teljes megyére vonatkozó), 2012 májusában kiadott határozat visszavonásig érvényes, ott jelenleg elemzik a megbetegedési adatokat, ennek alapján döntenek a kötelező tüdőszűrés esetleges megszüntetéséről.

    Rizikócsoportokat vizsgálnak majd

    Az új megbetegedések alacsony száma indokolja a hazai kötelező tüdőszűrési rendszer átalakítását. A területi alapon elrendelt tömeges szűrések helyét jövő évtől a rizikócsoportok célzott vizsgálata veszi át. Így kiemelt figyelmet kapnak a hajléktalanok, a HIV-pozitívak, a büntetés-végrehajtásban dolgozók, az elítéltek és egyes egészségügyi dolgozók.

    Kulcsszerepe van a betegségmegelőzésben

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Jelenleg is zajlik a szervezett lakossági szűrővizsgálatok rendszerének megújítása, hogy a méhnyakrák és a vastagbélrák megbetegedések számának csökkentésében is hasonló sikert érjünk el – közölte az ÁNTSZ.

    Felhívják az érintett lakosság figyelmét, hogy vegyenek részt azokon a szervezett lakossági szűréseken, amelyekre meghívót kapnak, legyen szó tüdő-, méhnyak-, vastagbél- vagy emlőszűrésről. Fontos kiemelni, hogy a behívó alapján végzett vizsgálatok ingyenesek, éljenek tehát a betegségmegelőzés egyik leghatékonyabb eszközével!

    (WEBBeteg-T.A.,újságíró, ÁNTSZ)

     

    Legutóbb frissült: 2013.05.22 13:21
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Depressziós a párom

    Depressziós a párom

    Dr. Veress Dóra, pszichiáter

    Hogyan lehet rábírni valakit, hogy akarata ellenére elfogadja a segítséget?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    HPV-vakcina: a teljes átoltottság a cél

    Az elmúlt három évben több mint százezer család igényelte a humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltást - mondta az InfoRádiónak Szőnyi György, a G1 Intézet orvosigazgatója.

    Strand, fagyi: biztonságban vagyunk?

    A nyárhoz elválaszthatatlanul hozzátartozik a fagyi, a pancsolás, a lángos. Azonban mielőtt belevetjük magunkat a nyári örömökbe, érdemes tájékozódni: egészségünket, épségünket nem tesszük-e kockára?

    Méhnyakrák - Kis figyelemmel megelőzhető

    A méhnyakrák már korai stádiumban is jól felismerhető, és megfelelő kezeléssel akár végleges gyógyulás is elérhető, ennek ellenére a méhnyakrákos megbetegedés napjainkban is kiemelkedő helyet foglal el a halálozási statisztikákban.

    A méhnyakrák megelőzésében fontos a szűrés

    A méhnyakrákszűrés fontosságát hangsúlyozta az Országos Onkológiai Intézet osztályvezető főorvosa kedden az M1 aktuális csatorna műsorában, hozzátéve, hogy ha a betegséget időben észreveszik, akkor az jó eséllyel gyógyítható.

    Tüdőnk egészsége: a tbc már ritka, de van több olyan betegség, amit komolyan kell venni

    Nem véletlen, hogy az Európai Tüdőgyógyász Társaság 2010-et a tüdő évének nyilvánította, felhívva ezzel is a figyelmet a világszerte több százmillió embert érintő krónikus tüdőbetegségek jelentőségére, és arra, hogy bár a legtöbb tüdőbetegség gyógyítható, a megelőzés a leghatékonyabb módszer ezek kivédésére.

    A HPV-oltás biztonságos és hatékony

    A humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltás biztonságos és hatékony védelmet nyújt a fiatal lányok és nők számára a méhnyakrák kórokozója ellen - derült ki egy új, független tanulmányból, amely megerősítette az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) korábbi megállapításait.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.