Hol nem kötelező a tüdőszűrés? Megmutatjuk

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

A jelenleg érvényes szabályozás szerint a megyei tisztifőorvosok ott rendelnek el kötelező tüdőszűrést a 30 éves és annál idősebb lakosság számára, ahol az új megbetegedések száma százezer főre vetítve meghaladja a 25-öt.

A tüdőszűrési adatok azt mutatják: nem lesz szükség a kötelező tüdőszűrés meghosszabbítására Budapesten, illetve az agglomerációban, továbbá a Csongrád megyei Kisteleken. Hasonló a helyzet Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is – tájékoztatott az ÁNTSZ.

Az elmúlt években egyre kisebb területen kellett elrendelni kötelező tüdőszűrést. 2012-ben már csak Budapesten, illetve 18 környező településen, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben szerveztek vizsgálatokat. Csongrád megyében egyetlen településen, Kisteleken küldtek tüdőszűrésre szóló meghívót a 30 évesnél idősebb állampolgároknak.

Az egy évre szóló határozatok ezekben a hetekben jártak, illetve járnak le. Hosszabbításra eddig egyedül Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt szükség: a 2013. május 13-án kiadott határozat ez év december 31-ig érvényes.

Kinek ingyenes?

Az egészségbiztosítás keretében 40 év felett évente egyszer térítésmentesen igénybe vehető a mellkas-szűrővizsgálat a területileg illetékes tüdőszűrő állomáson vagy a területi szakorvosi szolgálatnál. A távolsági közlekedéssel összefüggésben felmerült költségeket megtéríti az egészségbiztosító, ha azt behívás alapján vették igénybe – olvasható az OEP honlapján. Tüdőszűrés területenként

Itt még nem dőlt el

Hajdú-Bihar megyében a tüdőszűrést elrendelő (a teljes megyére vonatkozó), 2012 májusában kiadott határozat visszavonásig érvényes, ott jelenleg elemzik a megbetegedési adatokat, ennek alapján döntenek a kötelező tüdőszűrés esetleges megszüntetéséről.

Rizikócsoportokat vizsgálnak majd

Az új megbetegedések alacsony száma indokolja a hazai kötelező tüdőszűrési rendszer átalakítását. A területi alapon elrendelt tömeges szűrések helyét jövő évtől a rizikócsoportok célzott vizsgálata veszi át. Így kiemelt figyelmet kapnak a hajléktalanok, a HIV-pozitívak, a büntetés-végrehajtásban dolgozók, az elítéltek és egyes egészségügyi dolgozók.

Kulcsszerepe van a betegségmegelőzésben

Jelenleg is zajlik a szervezett lakossági szűrővizsgálatok rendszerének megújítása, hogy a méhnyakrák és a vastagbélrák megbetegedések számának csökkentésében is hasonló sikert érjünk el – közölte az ÁNTSZ.

Felhívják az érintett lakosság figyelmét, hogy vegyenek részt azokon a szervezett lakossági szűréseken, amelyekre meghívót kapnak, legyen szó tüdő-, méhnyak-, vastagbél- vagy emlőszűrésről. Fontos kiemelni, hogy a behívó alapján végzett vizsgálatok ingyenesek, éljenek tehát a betegségmegelőzés egyik leghatékonyabb eszközével!

(WEBBeteg - Tóth András, újságíró, ÁNTSZ)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.