• Jövő májusig még lehetnek kötelező tüdőszűrések

    Szerző: WEBBeteg - T.A., újságíró

    Jövőre várhatóan megszűnik a területi alapon elrendelt kötelező tüdőszűrés a tbc-s megbetegedések kimutatására, ettől függetlenül lesznek célzott vizsgálatok. Hazánkban a régiót tekintve viszonylag kevés az új tbc-s megbetegedés, ezért is várható változás a rendszerben, bár vannak olyan megyék, ahol több új beteget regisztráltak, mint a korábbi években.

    Azokban a térségekben és megyékben jelenleg is zajlanak kötelező szűrések, ahol a tuberkulózisos betegek száma 100 ezer lakosonként több mint 25 (tbc-incidencia).

    Hirdetés

    A megbetegedések gyakoriságában az ország egyes területei között jelentős különbségek vannak, a legtöbb megyében csökkenés tapasztalható az elmúlt évekhez képest, kivétel ezalól Komárom-Esztergom, Heves, Nógrád és Békés megye.

    Az ország középső (Budapest, Pest megye, Komárom-Esztergom, Bács-Kiskun megye) és észak-keleti régiójában (Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén megye) az új betegek előfordulása akár négyszer-ötször magasabb, mint néhány dunántúli megyében - derül ki az epidemiológiai adatokból. Amíg Baranyában 2011-ben 14, addig Szabolcsban 137, Borsodban pedig 152 új tbc-s beteget regisztráltak. Budapesten a vizsgált időszakban 409 tbc-s beteget találtak.

    Településenként változó

    A tbc-ről

    A tbc (tüdőgümőkór) kezdeti stádiumában tünetmentes, ezért is fontosak a szűrővizsgálatok. A tüdőtuberkulózis (tbc, tüdőgümőkór) fertőzéses eredetű megbetegedés, amelyet a Mycobacterium hominis és Mycobacterium bovis nevű baktériumok okoznak. A tbc nemcsak a tüdőt érintheti, megbetegítheti a gyomor- bélrendszert, a húgy- és ivarszerveket, a csontokat, valamint a bőrt.

    Bővebben>>

    A 30 év feletti korosztály körében a fővárosban június 8-ig szerveznek éves vizsgálatokat az ÁNTSZ-nél. Kelet-Magyarországon, ezen belül Borsodban és Szabolcsban is zajlanak szűrések, Hajdú-Bihar megyében még tavaly június végén rendelték el a 30 év felettiek vizsgálatát. Ukrajna és Románia közelsége is okot ad az aggodalomra, Romániában igen magas a tbc-incidencia.

    Dr. Kohut Zsuzsa, a HBM-i KH Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve járványügyi osztályvezetője kérdésünkre elmondta: változó a megjelenés eredményessége, például Debrecenben 40 százalékos átszűrésnél 67 százalékos megjelenést regisztráltak. Nagyhegyesen a behívottak 70 százaléka jelent meg a vizsgálaton, a balmazújvárosi járásban ennél rosszabb a helyzet, 40 százalék körüli a megjelenés.

    A munkát egy szűrőbusz is segíti, amely folyamatosan járja a megyét, így nem kell elutazni egy másik településre vagy a debreceni tüdőszűrő állomásra. Hajdúszoboszlón a helyi járóbeteg-ellátó központ bonyolítja le a vizsgálatokat, itt ebben a hónapban kezdődtek el a behívások.

    Hajdúböszörményben egy új digitális gép szűri a lakosságot, sajnos, nem mindenhol tudtak még fejleszteni, de ez is fontos cél – mondja dr. Kohut Zsuzsa, aki felhívta a figyelmet a tüdőszűrés fontosságára, ugyanis ezzel az eljárással nem csupán a tbc fedezhető fel, hanem a tüdőrák vagy a hörgőrák is, 2010-ben a hörgőrákosok felét tbc-szűréssel ismerték fel a megyében.

    Jelenleg ingyenes

    Dr. Ócsai Lajos, az ÁNTSZ járványügyi főosztályának vezetője korábban elmondta: adott a lehetőség, hogy az emberek tegyenek saját és környezetük egészségéért, ráadásul ingyen, a kötelező tüdőszűrést ugyanis az állam finanszírozza. Érdemes tehát megfontolni, és még ebben az évben eleget tenni a behívásnak, előfordulhat, hogy jövőre már fizetni kell a szűrésért a 40 év alatti korosztálynak.

    A kötelezően elrendelt szűréseken kívül az egészségbiztosítás keretében 40 év felett évente egyszer térítésmentesen igénybe vehető a mellkas-szűrővizsgálat a területileg illetékes tüdőszűrő állomáson vagy a területi szakorvosi szolgálatnál. A távolsági közlekedéssel összefüggésben felmerült költségeket megtéríti az egészségbiztosító, ha azt behívás alapján vették igénybe – olvasható az OEP honlapján.

    Mit hoz a jövő nyár?

    A tervek szerint megszűnik a lakosság kötelező, területalapú szűrése, helyette célzott vizsgálatokat végeznek majd, a kötelező vizsgálatot jobban kiterjesztik a fertőzöttek környezetére is, így nemcsak a közvetlen családtagokat szűrnék, hanem például a munkatársakat is.

    Szintén kötelező elem maradna a foglalkozás-egészségügyi szempontból elrendelt szűrés, de a tervezett jogszabály előírná például a büntetés-végrehajtásban dolgozók vagy a börtönben lévő, börtönbe vonulók szűrését is.

    Jelenleg 115 tüdőszűrő állomás működik az országban, közülük 54 a legkorszerűbb diagnosztikai eszközt használja,de még mindig fellelhető húsz- és negyvenéves röntgengép is.

    (WEBBeteg-T.A.,újságíró)

     

    Módosítva: 2013.05.09 07:38, Megjelenés: 2013.05.09 07:38
   • Cikkajánló

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Szponzorált tartalom

    Vegyük komolyan! A leendő anyukának a saját egészségére is fokozottan figyelnie kell! (x)

    Korai menopauza

    Korai menopauza

    Cs. K., fordító

    Mik a tünetei? Hogyan diagnosztizálják? Mire számíthat? Hogyan kezelhető?

    A krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) kivizsgálása

    Mik a krónikus obstruktív légúti betegséget (COPD) tünetei? Milyen vizsgálatokra lehet szükség?

    Tüdőrák - Az empátia és támogatás sokat segíthet

    Sokszor elhangzik, hogy Magyarországon és a világon is a tüdőrák a vezető halálok a daganatos megbetegedések között. A tüdőrák kialakulásának legfőbb oka a dohányzás. Ismerjük a riasztó adatokat, de vajon mennyit tudunk arról, hogy miként tudunk segíteni tüdőrákos hozzátartozónknak, miként beszélhetünk vele a betegségéről, miként szorul leginkább támogatásra?

    Precíziós onkológia a tüdőrák kezelésében

    Az onkológia területén az elmúlt évtizedben megjelent új diagnosztikus és kezelési lehetőségek hatására a daganatok kezelésében szemléletváltás következett be: elkezdődött a személyre szabott daganatterápia kora, melyet precíziós onkológiának is nevezünk.

    Hasznos tanácsok COPD, asztma és alvási apnoe ellen

    A légzőszervi betegségek kialakulásában egyrészt a környezeti tényezőknek, másrészt a szervezet érzékenységének, a családi hajlamnak van kiemelkedő szerepe. Mit tegyünk egészségünk megőrzésének és a betegségek leküzdésének érdekében?

    Tüdőszűrés - Mikor kötelező, mikor ajánlott?

    A korai, tünetmentes szakban kiemelt nagyszámú, köztük több mint félezer fertőző beteg időben elkezdett kezelése miatt még mindig jelentős népegészségügyi tényező a tüdőszűrő.

    Az asztma diagnosztizálása

    Gyakori tüdőgyógyászati kórképek áttekintésével vesszük számba azokat a kivizsgálási metódusokat, melyeket a tüdőgyógyászok leggyakrabban alkalmaznak.

    Vizsgáltassa ki a tüdejét, ha hamar elfárad a hangja!

    A hang elfáradása gyakori azok körében, akik foglalkozásukból adódóan - főként színészek, énekesek, call centerben dolgozók és tanárok - sokat beszélnek napközben. Egy kutatás szerint a panaszok megjelenésében nemcsak a hangszalagok túlzott igénybevétele, hanem a tüdő nem megfelelő működése is közrejátszhat.

    A tüdő hallgatózása

    A tüdők feletti hallgatózás felvilágosítást ad a tüdő légtartalmáról, a tüdő állapotáról és a hörgőkben lévő váladékról. A tüdők felett fonendoszkóppal vizsgálódva a levegő be- és kiáramlásakor keletkező rezgések által létrehozott légzési hang hallható.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Az urológus is csak ember
    Dr. Bánfi Gergely urológussal beszélgettünk a Movember mozgalomról.
    Hüvelyfolyás és terhesség
    Pánikba esni nem szabad. Bízzunk a segítségben.
    A dohányfüstbe ment terv
    Mindenki azzal jár a legjobban, ha rá sem szokik a dohánytermékekre.
   • Orvos válaszol
    Dr. Pászthory Erzsébet

    Dr. Pászthory Erzsébet

    gasztroenterológus, háziorvos, belgyógyász szakorvos

   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások