Megduplázódott a tüdőrák előfordulása a hatvan év fölötti nőknél

MTI
megjelent:

Kétszer több hatvan év fölötti nőnél jelentkezik tüdőrák, mint a hetvenes években - állapították meg egy hétfőn közzétett nagy-britanniai tanulmányban.

Míg 1975-ben körülbelül 7800 nőnek volt tüdőrákja Nagy-Britanniában, addig 2008-ban már 17 500 nőnél alakult ki a nagy halálozási arányú betegség.

A férfiak esetében fordított irányú volt a változás, jelentősen csökkent az elmúlt évtizedekben a tüdőrákos esetek aránya: 1975-ben 23 400 esetet regisztráltak, ez 2008-ra 19 400-ra csökkent.

Az adatokat a brit rákkutatási alapítvány - Cancer Research U.K. - hozta nyilvánosságra. Ezek az adatok rámutatnak, hogy milyen fontosak a dohányzás kontrolljára vonatkozó intézkedések - hangsúlyozta Jean King, az alapítvány illetékese hozzátéve, hogy segíteni kell a dohányzásról leszokni akarókat, egyúttal megvédeni a fiatalokat attól, hogy rászokjanak a cigarettára.

Miközben a hatvan év fölötti nők között 2002 óta folyamatosan emelkedik a tüdőrákos esetek száma, a negyvenes éveikben lévő nők körében az elmúlt három évtizedben 25 százalékkal csökkent a betegség előfordulási aránya.

A tüdőrákos esetek 90 százalékát a dohányzás okozza, a tüdőrák áll a rákos halálozási okok élén Európában és az Egyesült Államokban is.

Mit tartalmaz a cigaretta?
A cigarettában és más dohánytermékekben található vegyületek jelentős része ártalmas, esetleg rákkeltő hatású is. Ilyen például a benzol, ammónia, hidrogén-cianid, aceton, bután, DDT, formaldehid, hidrazit. A kátrány mint égési melléktermék lerakódik a tüdőben, így minden egyes szál elszívásával csökken annak légzési felülete. Nem elhanyagolható az sem, hogy a dohányfüstnek jelentős a mérgező hatású szénmonoxid-tartalma. Mit tartalmaz a cigaretta?

(MTI)

Cikkajánló

Hazánkban az elmúlt két-három évtizedben robbanásszerűen nőtt meg a tüdőrákos megbetegedések száma. 1945-höz képest mintegy tízszeres a növekedés, s ez jelenleg évente mintegy tízezer újonnan felfedezett beteget jelent.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg összeállítás - Holányi Péter
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg összeállítás - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.