• Egy éve árusítható gyógyszer patikán kívül

    Szerző: FH

    Az eddigi tapasztalatok szerint a változás nem okozott jelentős többletfeladatot a benzinkutaknak, drogériáknak és postáknak, a gyógyszertáraknál pedig nem jelentős a forgalomkiesés.

    Összesen 425 féle készítményt - tablettát, szemcseppet, orcseppet, kenőcsöt, port, szirupot - sorolt be az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) a gyógyszertáron kívül is forgalmazható gyógyszerek listájára. Közel hétszáz benzinkúton, áruházban, postán találhatják meg a betegek ezeket a termékeket egy évvel az ezt lehetővé tevő rendelet hatályba lépése után - írja a Népszava.

      Kapcsolódó linkek


    Az OGYI csak olyan készítmények patikán kívüli árusítását tette lehetővé, amelyek eleve vény nélkül kaphatók, a téves választásra kicsi az esély, az esetleges tévedés pedig nem jár súlyos egészségügyi következményekkel, veszélyességük, mellékhatásuk pedig még jelentősebb mértékű túladagolás esetén sem nagy, a készítményeket pedig csak az ÁNTSZ által is engedélyezett árusítóhelyek forgalmazhatják. Az elmúlt egy évből nem ismert olyan eset, hogy a patikán kívüli forgalmazás keretében vásárolt termék egészségügyi problémához vezetett volna.

    Hirdetés

    Horváth Tamás, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke a Népszava kérdésére elmondta, hogy kezdettől fogva nem értett egyet a "patikán kívüliséggel", de mert a szakma jogkövető, tudomásul vette a döntést. Az elnök szerint a gyógyszer speciális tárolása és a felhasználásához szükséges információ miatt különleges áru, a szükséges feltételek pedig csak a gyógyszertárakban teremthetőek meg.

    A kamara elnöke szerint a gyakorlat azért nem okozott a működésüket veszélyeztető mértékű forgalomkiesést a patikáknak, mert a lakosságnak továbbra is csak szűk rétege él a lehetőséggel. Az érintett gyógyszerek tekintetében érezhető a forgalomcsökkenés, a patikáknak azonan nem ez a fő problémájuk.

    (FH)

    Módosítva: 2008.02.06 10:15, Megjelenés: 2008.02.06 10:15