Bőrrák: elengedhetetlen az önvizsgálat - Mutatjuk, hogyan végezze

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász frissítve:

A bőrrák az egyik leggyakoribb daganattípus. Szinte mindegyik fajtája hatékonyan kezelhető, amennyiben időben felismerik, ezért az önvizsgálatnak óriási szerepe van a betegség gyógyítása szempontjából.

Rendszeresen végzett bőrvizsgálattal a legtöbb bőrrák időben felismerhető. Az orvosi ellenőrzés vagy a gyakori önvizsgálat is megfelelő módszer a bőr kóros elváltozásainak korai felismeréséhez. Éppen ezért ajánlott legalább negyedévente egyszer önvizsgálatot végezni. Erre a legmegfelelőbb a fürdés vagy zuhanyzás utáni idő egy jól megvilágított helyiségben, egész alakos tükör előtt.

Használjon kézitükröt a nehezen látható területek (pl. a comb hátulja) vizsgálatához. Kérje meg valamelyik családtagját vagy barátját, hogy segítsen az Ön számára nem látható területek (pl. hát, fejtető) átnézésében.

Az első önellenőrzés során szánjon elegendő időt arra, hogy alaposan megfigyelje mindenhol a bőrét. Jegyezzen meg minden anyajegyet, szeplőt, elváltozást a bőrén, hogy később észrevegye ezek változását! Ha rendszeresen ellenőrzi a bőrét, észre fogja venni a szokatlan elváltozásokat.

A tükrös önvizsgálat mellett készítsen 3-6 havonta fényképeket a test különböző részeiről, melyek összehasonlításával még hamarabb fel tudja ismerni az új vagy változó bőrtüneteket, így még hatékonyabbá tudja tenni az önvizsgálatot. Mutassa meg orvosának az anyajegyet, vagy egyéb bőrelváltozást, ami aggasztja.

Az anyajegy önvizsgálathoz kövesse az alábbi lépéseket

Önvizsgálat a tükör előtt
Álljon szembe a tükörrel, vizsgálja meg az arcát, füleit, nyakát, mellkasát és hasát. Nőknek fontos a mellek alatti terület átvizsgálása is.

Önvizsgálat a hónaljaknál
Még mindig szemben állva a tükörrel, nézze át a hónaljait, és a karja mindkét oldalát! Ezután nézze meg a kézfejét, tenyerét és az ujjai közötti területet, és a körmeit.

Önvizsgálat: lábak, combok
Üljön le, és vizsgálja át a combjai és lábszárai elülső részét, a lábfejeit, a lábujjak közötti területeket és a körmöket.

Önvizsgálat alulról
Még mindig ülve, egy kézitükör segítségével vizsgálja át a combja, lábszára hátsó felületét.

Önvizsgálat hátulról
A kézitükröt használva vizsgálja át a derekát, csípőjét, fenekét, a nemi szervek területét, valamint a nyak és fülek hátsó területét!

Fej és fejbőr hátsó részének önvizsgálata
Ha úgy könnyebb, üljön a nagy tükörnek háttal, és így vizsgálja magát, használjon fésűt vagy hajszárítót a haj szétválasztásához, hogy jobban lássa a fejbőrt.

Kapcsolódó Bőrrák: rosszindulatú bőrdaganatok

WEBBetegForrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító;
cancer.org
Lektorálta: Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász

Cikkajánló

Anyajegy vagy bőrrák? Az anyajegyekről

Dr. Kónya Judit, családorvos
Bőrrák
A közönséges anyajegyek a hétköznapi ember számára nem különíthetők el sem az úgynevezett atípusos anyajegyektől, sem magától a kialakult bőrráktól, ezért fontos, hogy minden változást bőrgyógyász ellenőrizzen.
Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.