• Önnél vagy gyermekénél előfordulhat primer immunhiány? Tesztelje!

    Szerző: Több mint TestŐr

    Sokan nem is tudják, hogy mi állhat a gyakori betegségeik mögött. Ma Magyarországon negyvenezer primer immunhiányos beteg élhet úgy, sokan nem is tudnak betegségükről. Krónikus fáradság, hasmenés, visszatérő fülfolyás vagy bakteriális arcüreggyulladás – ezeket a betegségeket nem vesszük komolyan, egyszeri problémaként kezeljük.

    Immunhiány állapotok

    Az immunrendszer a szervezet védekező mechanizmusa, melynek feladata a szervezet élettani egyensúlyának biztosítása, a szövetek integritásának védelme az idegennek felismert struktúrákkal, azaz a testidegen antigénekkel szemben. Immunhiány állapotok>>

    Köztudott, hogy az immunrendszer a szervezetünk védelmét szolgálja a baktériumokkal, a vírusokkal, a gombákkal, a parazitákkal, és a szervezet saját tumoros sejtjeivel szemben. Szerveztünk képes felismerni, valamint speciális sejtekkel és ellenanyagokkal elpusztítani a kórokozókat.  Amennyiben az immunrendszer nem működik megfelelően, valamelyik eleme hiányzik vagy mennyisége nagyon alacsony, akkor a szervezet nem képes felvenni a küzdelmet a beható kórokozóval szemben.

    Dr. Kriván Gergely gyermekhematológiai és őssejttranszplantációs osztály, osztályvezető főorvosa, a Primer Immunhiányos Betegek Egyesületének a munkatársa leszögezte, hogy a veleszületett immunhiányos állapotok többsége - különösen a súlyos formák - már gyermekkorban megnyilvánulnak, de vannak olyan veleszületett immundefektusok, amelyek akár felnőttkorban jelennek meg először.

    - A gyermekkorban megjelenő - akár nem súlyos - immunhiányos állapotok esetén nehézséget jelent, hogy a kisgyermekek immunrendszere normálisan is gyengébb, mint a felnőtteké, könnyebben szednek össze és terjesztenek betegségeket. Aki immunhiányos, az még könnyebben kapja el társaitól ezeket, lassabban és sokszor szövődményekkel gyógyul – mondta el a szakorvos.

    Hirdetés

    Önnél vagy gyermekénél előfordulhat primer immunhiány? Tesztelje!

    Az alábbi felsoroltak közül, akár EGY tünettel is rendelkezik, akkor felmerül a gyanú, hogy primer immunhiány betegséggel küzd.

    • Több alkalommal előforduló fülgyulladás, egy éven belül.
    • Két vagy több súlyos homloküreg- vagy orrmelléküreg-gyulladás egy éven belül.
    • Elhúzódó belső szervi fertőzés, amely nem megfelelően reagál az antibiotikum-kezelésre.
    • Két vagy több tüdőgyulladás.
    • Visszamaradt testi fejlődés (hossznövekedés és/vagy súlygyarapodás)
    • Tályogok a bőrön vagy valamely szervben
    • Tartós fekélyek, gombás fertőzés a szájban - féléves kor után
    • Intravénás antibiotikum-kezelés szükségessége a fertőzések leküzdéséhez.
    • Súlyos, elhúzódó fertőzések, például agyhártya-, csont-, ízületi- és tüdőgyulladás, véráramfertőzés
    • A családban előforduló immunhiányos megbetegedés vagy korai, tisztázatlan haláleset(ek)

    Ha az itt kapott információk alapján azt gondolja, hogy Önnél vagy családtagjánál fennállhat immunhiányos betegség, mindenképpen keresse fel háziorvosát, és kérjen beutalót kivizsgálásra.

    - Terápiával megelőzhetőek a fertőzések, a szövődmények, javul a tüdő funkciója, csökken a kórházban töltött napok száma, jó életminőség biztosítható. A jól megválasztott, megfelelő adagban és időközökben alkalmazott készítményekkel akár az egészséges populációra jellemző immunglobulin szérumkoncentrációk is elérhetőek. A több ezer egészséges véradó plazmájából készült intravénás immunglobulin (IVIG) készítmények az 1980-as évek óta elérhetőek Magyarországon, újabban pedig már sub cutan, bőr alá adható (SCIG) forma is rendelkezésünkre áll. Jelenleg az OEP-nél tételes elszámolás alá vonták e terápiát, a havi adagot személyhez kötötten kapják meg a centrumok – sorolta a kezelési lehetőségeket Zeher Margit professzor asszony, a debreceni lll. Belgyógyászati klinika vezetője.

    A sztárokat sem kímélik az immunbetegségek

    A tinisztár Selena Gomez és az rnb énekesnő Toni Braxton is autoimmun betegségtől szenved. Selena Gomez napjait a lupus keseríti meg, ami egy autoimmun betegség. A megfeszített munkától az énekesnő szervezete nagyon legyengült és egyre több tünetet tapasztal magán, például folyamatosan fej- és ízületi fájdalmai vannak és fáradtság gyötri. A lupust nem lehet gyógyítani, csak kezelni. A fiatal lány kemoterápiás és gyógyszeres kezelést is kapott. Toni Braxton amerikai énekesnő hosszú évek óta autoimmun betegségben szenved, ami olyan fokú életminőség-romlást okozott, hogy közel egy évtizede kénytelen volt felhagyni a koncertezéssel, ezért is fontos, hogy időben felismerjük és kezeltessük az immunbetegségeket.

    (Több mint TestŐr)

    Módosítva: 2015.11.02 11:25, Megjelenés: 2015.11.02 11:25