• Gyógyszerrel kezelhető a merevedési zavar

    Szerző: Több mint TestŐr

    Futár viszi házhoz a megoldást jelentő tablettát. A merevedési zavar néhány egyszerű vizsgálattal kiszűrhető lenne, csakhogy az érintett férfiaknak alig ötöde fordul orvoshoz, pedig a tünetek akár évekkel előre jelezhetik a háttérben meghúzódó komolyabb betegséget, például az infarktust.

    Becslések alapján a magyar férfiak közel tíz százalékának, nagyjából félmillió fiatal és idős embernek okoz problémát a merevedési zavar. Kevesen mernek azonban orvoshoz fordulni, talán azért, mert elsősorban lelki eredetűnek gondolják a tüneteket, holott a legtöbb esetben valamilyen fizikai betegség áll a háttérben. A tapasztalat azt mutatja, hogy fiatalabb korban gyakoribb a lelki eredetű kiváltó ok, azonban ahogy idősödnek a férfiak, annál inkább szervi problémák miatt fordulnak orvoshoz. A többség sajnos még mindig abban bízik, hogy magától megoldódik a gondja. Az érintetteknek nagyjából csak az ötöde keresi fel az orvosát, pedig a tünetek akár komolyabb szervi betegség előjelei is lehetnek. A hosszabb ideje tartó merevedési zavar másfél vagy akár két évvel előre jelezheti az infarktust. Az sem ritka, hogy a vizsgálat alkalmával derül ki, hogy cukorbetegség okozza a bajt.

    Hirdetések

    Árulkodó előjelek

    Az urológus szakorvosok kellő tapasztalattal rendelkeznek a merevedési zavar kezelésében. A legelső alkalommal kikérdezik a pácienst, hogy néha elforduló (enyhe), esetleg rendszeresen tapasztalható (közepes), netán legalább három hónapon át tartó (súlyos) merevedési zavarról van-e szó. Majd egy urológiai és egy vérvizsgálat következik, utóbbit a férfihormon-szintek meghatározására alkalmazzák. Az ultrahangos készülékkel videóképen kísérik figyelemmel a véráramlást a nemiszervben. A neurológiai vizsgálat célja pedig a fennálló idegbántalom kiszűrése. Ezek után már nagy biztonsággal felállítható a pontos diagnózis.

    „A merevedési zavart belgyógyászati betegség is okozhatja. Például ér- és szívrendszeri betegségek, a magas vérnyomás, zsíranyagcsere betegségek, illetve a cukorbetegség. Általában az esetek kétharmadában a felsoroltak felelősek a férfiak életét megkeserítő probléma kialakulásáért” – mondja dr. Kardos Róbert, a Millenáris Egészség Centrum főorvosa. Merevedési zavar más betegség gyógyszeres kezelésének mellékhatásaként is kialakulhat, vagy akár depresszió is állhat a tünetek mögött. Bármennyire is hihetetlen, egy alapos kivizsgálás után általában hatékonyan kezelhető a betegség.

    Mindig a receptköteles készítményt válasszuk!

    Legtöbbször a gyógyszeres kezelés elegendőnek bizonyul, viszont az orvosság szedésének idején folyamatos kontroll alatt kell állnia a páciensnek. Az ellenjavallatokat pedig ajánlott figyelembe venni, ugyanis vannak olyan szervi problémák, mint a súlyos szívbetegség, amikor egyáltalán nem adható gyógyszer.

    A merevedési zavar súlyos bajt jelezhet

    Tudta Ön, hogy a merevedési zavar fel nem ismert szívérrendszeri betegség első tünete is lehet? A merevedési zavar súlyos bajt jelezhet>>

    Manapság számtalan medicina közül választhatnak az érintettek, azonban az orvosok minden esetben receptköteles készítményt javasolnak. A piacot évekig uraló „kék” pirula szabadalmi oltalma a közelmúltban lejárt, ezzel egy időben a gyógyszertárakban megjelentek más gyártók által készített generikus szerek, azonban gyakran hallani arról is, hogy kétes eredetű, gyanúsan olcsó készítményekkel próbálják megtéveszteni a kétségbeesett betegeket. A már említett „kék” pirulákat is szabadalmaztató gyógyszergyártó vállalat azonban három évvel ezelőtt elérhetővé tette a saját generikumát is, amely a korábbi tapasztalatoknak köszönhetően nagyon gyorsan elnyerte az orvosok és a betegek tetszését. Valószínűleg azért, mert kedvező feltételekkel juthattak hozzá, és az évek során kialakult iránta egyfajta bizalom is.

    Ragaszkodjunk ahhoz, ami korábban már bevált

    Ha a szervezet hozzászokik egy tablettához, akkor a páciensekben joggal felvetődik a kérdés, hogy csupán a patikus ajánlására miért cserélnék el egy ismeretlen cég termékére. A betegeknek sajnos fogalmuk sincs róla, milyen akciókat adnak a piacon régóta jelenlévő gyógyszergyártók, hiszen azok legtöbbször nem köszönnek vissza a fogyasztói árakban. Kevesen tudják, hogy a merevedési zavar kezelésére kínált tabletták vásárlását nem finanszírozza az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, így ezekhez a készítményekhez gyógyszertáranként változó áron juthatnak hozzá az érintettek. Bár általában nem ez a jellemző, de a patikus akár „üzleti” szempontok alapján is dönthet arról, milyen készítményt ajánl a már megszokott pirulák helyett. A generikumok megjelenésével pedig az is megeshet, hogy esetleg azért cserélik a már megszokott tablettát olcsóbbra, mert utóbbi nagyobb haszonkulcsot tartalmaz. A piacra belépő gyártók ugyanis sokszor hatalmas felajánlási aránnyal motiválják a gyógyszerészeket, ám nem biztos, hogy ez a betegek érdekeit szolgálja, hiszen emiatt nem a megszokott tablettához juthatnak hozzá.     

    Ma már megnyugtató módon kezelhető a merevedési zavar

    Mereverési zavar - Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    „A legnagyobb gond mégis az, amikor a betegek nem mernek orvoshoz fordulni, inkább illegális úton szereznek be különböző szereket. Ez a lehető legrosszabb, amit az érintettek tehetnek, hiszen amellett, hogy az eredeti problémájukra nem derül fény, teljesen ellenőrizetlen helyről származó, akár toxikus anyagokat is tartalmazó hamisítványokat használnak. Ezzel nem ritkán még nagyobb problémát okoznak, mintha semmit sem szedtek volna. Ráadásul ilyenkor nincs olyan szakember, aki az ellenjavallatokról tájékoztatná a pácienst” – magyarázza dr. Kardos Róbert.

    Nem véletlenül vénykötelesek a merevedési zavarra kifejlesztett gyógyszerek. Az elmúlt néhány hónapban (a korábban egyeduralkodó pirula szabadalmi oltalmának lejárta miatt) jó néhány – eddig ismeretlen elnevezésű – készítmény vált elérhetővé a patikákban. A közelmúltban azonban olyan eset is előfordult, amikor rövid lejárati határidővel kerültek forgalomba gyógyszerek. Vásárlás előtt tehát a lejárati dátumot is érdemes ellenőrizni a dobozon, nehogy esetleg a gyógyszer olcsóságáért azzal fizessünk, hogy egy-két hónapon belül fel kelljen használni a pirulákat.

    Házhoz viszik a tablettákat

    Érthető módon a betegségben érintett férfiak nem szívesen tárják a nyilvánosság elé a problémájukat. Azon túl, hogy eleve nehezen keresik fel az orvosukat, sokan nem szívesen állnak sorba a megoldást jelentő pirulákért a patikában. Pedig ma már arra is van lehetőség, hogy a szakorvosi vizsgálat után házhoz szállítsák a páciensnek a gyógyszert. Ezzel nemcsak a kényelmetlen gyógyszertári felajánlásoktól védheti meg magát a beteg, hanem minimális szállítási költség fejében Budapesten akár huszonnégy órán belül, vidéken legfeljebb három napon belül a számára megfelelő helyen és időben hozzájuthat a megoldást jelentő tablettákhoz. Valószínűleg sokan tartanak tőle, hogy a pirulák átvételekor éppen olyan ismerősükbe botlanak, aki előtt nem szeretnék feltárni a problémájukat. Házhoz szállítás esetén az urológusnál marad a recept, amely akár több hónapra elegendő pirula kiváltásához elég, majd a gyógyszerszállító futár (előre egyeztetett helyen és időpontban) egy fehér borítékban átadja a tablettákat. Mivel mindez az orvos tudtával zajlik, újabb adag rendeléséhez elegendő egy telefonos bejelentkezés, legfeljebb az urológushoz kell visszamenni pár havonta, esetleg félévente kontrollra. Ez az eljárás nemcsak az anonimitást biztosítja, hanem biztonságos, hiszen a már jól ismert pirulákat a beteg a számára megfelelő helyen és időben veheti át.

    (Több mint TestŐr)

    Legutóbb frissült: 2014.11.17 13:12
    • WEBBeteg.hu
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA