• Dohányzó kismama - bűnözésre hajlamos gyerek?

    Szerző: MTI

    A terhesség alatti dohányzás jelentősen növeli a gyermek majdani bűnözői hajlamának kockázatát. A napi szinten egy doboznyit vagy annál nagyobb mennyiségben dohányzó nők gyermekei körében 30 százalékkal nagyobb a bűnözésre való hajlamosak aránya.

    A terhesség alatti erős dohányzás összefügg a gyerek bűnözési hajlamával

     

    Az összefüggés a kutatók szerint azután is megállta a helyét, hogy kizárták a bűnözői viselkedéssel statisztikai kapcsolatban álló egyéb tényezőket (mentális betegség, családi bajok, szegénység). Nők és férfiak egyaránt hajlamosnak mutatkoztak a bűnözésre, és mindkét nem képviselőinél magas volt a gyakori őrizetbe vétel veszélye, ha anyjuk különösen erős dohányos volt. A Harvard Egyetem Angela Paradis által vezetett kutatói négyezer 33 és 40 év közötti felnőtt amerikai nyilvántartását tekintették át.

    Hirdetés

    A vizsgálatban részt vevő nők és férfiak egy olyan hosszú távú egészségügyi kutatás alanyai voltak, amelynek keretében a terhesség és a születés körülményeinek hatásait elemezték. A tudósok 1959 és 1966 közötti időszakban terhes anyákat kérdeztek meg, hogy teljes képet kapjanak. Azok, akiknek anyja a várandósság alatt napi 20 szál cigarettánál többet szívott, 30 százalékkal nagyobb eséllyel követtek el bűncselekményt, és nagyobb volt a veszélye annak, hogy ismételten rossz útra térnek. A tudósok arra a következtetésre jutottak: bár nem jelenthetik ki határozottan, hogy a terhesség alatti erős dohányzás egyik kiváltója az utód bűnözési hajlamának, az adatok mégis alátámasztják az összefüggést.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Korábbi kutatások már kapcsolatot mutattak ki a terhesség alatti dohányzás és a kisgyerekeknél megjelenő hiperaktivitás, figyelemhiány, agresszivitás, valamint a felnőttkori bűnözés között. Állatokon végzett kísérletek azt sugallják, hogy a problémák a nikotinnak a fejlődő agyra - különösen a neurotranszmitter receptorokra - gyakorolt hatásaiban gyökereznek - hangsúlyozzák a brit orvosi kamarának Journal of Epidemiology and Community Health című tudományos folyóiratában közölt tanulmányban.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2010.11.17 11:39
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Diabétesz gyermekeknél

    Diabétesz gyermekeknél

    Dr. Horváth Balázs

    Gyermekkorban többnyire az 1-es típus alakul ki, de a 2-es is egyre gyakoribb.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Egészséges pajzsmirigy - Mit tehetünk érte?

    Hazánkban a pajzsmirigyproblémák - elsősorban nők körében - népbetegségnek számítanak. Kevesek előtt ismert, hogy a betegség kialakulása helyes életmód és rendszeres vizsgálatok segítségével megelőzhető.

    Praktikus tanácsok kontaktlencsét viselőknek

    Tisztában van vele, hogy milyen típusú kontaktlencsét visel? Ismeri a tisztítás szabályait? Hogyan hat a terhesség a lencseviselésre? Kérdések és válaszok.

    Veszélyeztetett terhesség: minden, amit tudni érdemes

    Fontos, hogy a veszélyeztetett terhesség nem azt jelenti, hogy bármiféle rendellenesség alakult ki a magzatnál. Ez a fogalom azokat a nagyobb kockázatú terhességeket foglalja magába, amelyek esetén valamilyen tényező miatt nagyobb az esély bizonyos problémák, szövődmények kialakulására szülés előtt, alatt vagy után. A várandósság ilyen esetekben nagyobb gondosságot igényel, mint egy tipikus terhesség.

    Vizsgálatok az utolsó trimeszterben: NST - Mire jó? Mikor szükséges?

    A terhesség harmadik trimeszterében, a szülés előtti ellátás során számos módszerrel figyelik a baba egészségét, életfunkcióit. Rendszerint ebben az időszakban a korábbinál gyakoribb orvosi vagy védőnői találkozókra kerül sor. Az egyik legfontosabb szűrővizsgálat az utolsó harmadban az úgynevezett NST, azaz a non-stressz teszt. Mit kell tudni róla?

    Nyáron romlik a visszerek állapota

    A nagy melegben egyre többen tapasztalják, hogy visszereik erősebben kidagadnak és kellemetlenebb tüneteket is okoznak. Dr. Kósa Éva, angiológus, érspecialista a kockázati tényezőkről és a megoldási lehetőségekről beszélt.

    Vérzékenység terhesen: aggódnom kellene?

    Még a terhesség előtt ki kell vizsgálni a gyanús eseteket, mert a várandósság alatt megváltoznak a véralvadási viszonyok! A gyerekvállalás és a vérzékenység kapcsolatáról kérdeztük dr. Szélessy Zsuzsannát, a Trombózisközpont hematológus főorvosát.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.