A terhesség alatt fogyasztott gyorsétel rákot okozhat a gyermeknél

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Azok a nők, akik a terhesség alatt zsíros étrenden élnek, fokozzák annak kockázatát, hogy születendő lányuknál a későbbiekben emlőrák alakuljon ki – állítja egy amerikai tanulmány, melyről a Sky News számolt be kedden.

A kutatás szerint azok a nők, akik gyorsételt fogyasztanak, akaratlanul is kockáztatják nem csak a gyerekeik, de az unokáik egészségét is. A kísérlet, melyet patkányokon végeztek, újabb bizonyítékkal szolgál arról, hogy a környezeti tényezők öröklődő genetikai változásokat okozhatnak.

„A tanulmány következtetése az, hogy a várandós anyáknak kiegyensúlyozott étrenden kell élniük, mert ezek befolyásolják a születendő lányul és lányunokájuk egészségét” – állítja a kutatást vezető Dr. Sonia de Assis, aki Washington DC-ben az Amerikai Rákkutató Egyesület éves ülésén számolt be a vizsgálat eredményeiről.

A terhesség jelei
A terhességi tünetek tehát körülbelül 4 hetes terhességi kortól észlelhetőek. A terhesség jelei

A washingtoni Georgetown Egyetem kutatói anya patkányokat etettek magas zsírtartalmú illetve normál étrenddel. Azt tapasztalták, hogy a magas zsírtartalmú étrend nem csak a lányok, hanem a lányunokák emlőrák kockázatát is növeli. A kockázatot nem csak a lányok, hanem a fiúk is továbbítják.

Azoknak a hím és nőstény patkányoknak a lányainál, akik magas zsírtartalmú étrenden éltek, 80 százalékkal volt nagyobb a mellrák kialakulásának kockázata. A kockázat 69 százalékra csökkent, ha az egyik szülő anyja – akár az apáé, akár az anyáé – magas zsírtartalmú étrenden volt, de a másik nagyszülő hagyományos étrenden élt a terhesség alatt.

A kutatók egyelőre nem tudják mivel magyarázni, hogy a diétának két generáción át is hatása van az emlőrákra, de feltételezik, hogy úgynevezett epigenetikus tényezőről van szó. Ezek olyan genetikai változások, melyeket a környezeti hatások okoznak, és potenciálisan átörökíthető az utódok jövő generációinak számára.

A baba fejlődése
9/1 Az első hónap
9/2 A második hónap
9/3 A harmadik hónap
9/4 A negyedik hónap
9/5 Az ötödik hónap
9/6 A hatodik hónap
9/7 A hetedik hónap
9/8 A nyolcadik hónap
9/9 A kilencedik hónap

(WEBBeteg - CS. K.; Forrás: foxnews)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.