• A terhesség alatt fogyasztott gyorsétel rákot okozhat a gyermeknél

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

    Azok a nők, akik a terhesség alatt zsíros étrenden élnek, fokozzák annak kockázatát, hogy születendő lányuknál a későbbiekben emlőrák alakuljon ki – állítja egy amerikai tanulmány, melyről a Sky News számolt be kedden.

    A kutatás szerint azok a nők, akik gyorsételt fogyasztanak, akaratlanul is kockáztatják nem csak a gyerekeik, de az unokáik egészségét is. A kísérlet, melyet patkányokon végeztek, újabb bizonyítékkal szolgál arról, hogy a környezeti tényezők öröklődő genetikai változásokat okozhatnak.

    Hirdetés

      A terhesség jelei
    A terhességi tünetek tehát körülbelül 4 hetes terhességi kortól észlelhetőek. A terhesség jelei>>
    „A tanulmány következtetése az, hogy a várandós anyáknak kiegyensúlyozott étrenden kell élniük, mert ezek befolyásolják a születendő lányul és lányunokájuk egészségét” – állítja a kutatást vezető Dr. Sonia de Assis, aki Washington DC-ben az Amerikai Rákkutató Egyesület éves ülésén számolt be a vizsgálat eredményeiről.

    A washingtoni Georgetown Egyetem kutatói anya patkányokat etettek magas zsírtartalmú illetve normál étrenddel.  Azt tapasztalták, hogy a magas zsírtartalmú étrend nem csak a lányok, hanem a lányunokák emlőrák kockázatát is növeli. A kockázatot nem csak a lányok, hanem a fiúk is továbbítják.

      A baba fejlődése
    9/1 Az első hónap
    9/2 A második hónap
    9/3 A harmadik hónap
    9/4 A negyedik hónap
    9/5 Az ötödik hónap
    9/6 A hatodik hónap
    9/7 A hetedik hónap
    9/8 A nyolcadik hónap
    9/9 A kilencedik hónap
    Azoknak a hím és nőstény patkányoknak a lányainál, akik magas zsírtartalmú étrenden éltek, 80 százalékkal volt nagyobb a mellrák kialakulásának kockázata. A kockázat 69 százalékra csökkent, ha az egyik szülő anyja – akár az apáé, akár az anyáé – magas zsírtartalmú étrenden volt, de a másik nagyszülő hagyományos étrenden élt a terhesség alatt.

    A kutatók egyelőre nem tudják mivel magyarázni, hogy a diétának két generáción át is hatása van az emlőrákra, de feltételezik, hogy úgynevezett epigenetikus tényezőről van szó. Ezek olyan genetikai változások, melyeket a környezeti hatások okoznak, és potenciálisan átörökíthető az utódok jövő generációinak számára.

    (WEBBeteg - CS. K.; Forrás: foxnews)

    Legutóbb frissült: 2010.04.22 09:10
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi okozhat viszketést?

    Mi okozhat viszketést?

    Dr. Csuth Ágnes

    A tartós viszketés a kellemetlenségen túl további szövődményeket is okozhat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Mellrák - Ezekre figyeljen az önellenőrzés során

    Az emlőrák kezdetben tünetszegény, a korai felismerés alapja a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel és a havonkénti önellenőrzés, melyet minden nő otthonában segítség nélkül elvégezhet.

    A korai felismerés titka

    Sokat hangoztatott kifejezés a korai felismerés, jelentőségét viszont a legtöbben csak akkor érezzük, ha komoly műtéttől, súlyos következménytől menekülünk meg általa. Dr. Szabó Andrea, radiológus szerint a korai diagnózisok felállításának egyik legalkalmasabb, biztonságos eszköze az ultrahang.

    A jóindulatú emlődaganatok

    Az emlőben tapintott csomó még nem jelent azonnal rákot, igaz tény, hogy mindenki először a legrosszabbra gondol. Pedig a melldaganatok nagyobb része, több mint kétharmada jóindulatú elváltozás. Természetesen ennek az eldöntéséhez szövettani vizsgálat szükséges.

    Az emlőrák a kismamákat is veszélyezteti - Az önvizsgálat életet menthet

    Terhességi emlőrák? Ugyan kevesebbet beszélünk róla, de sajnos létezik. Terhességi emlőráknak nevezzük, amikor a terhesség ideje alatt vagy a szülést követő egy éven belül diagnosztizálunk emlőrákot! Hazánkban évente körülbelül 80 beteget diagnosztizálnak, és ez a szám folyamatosan növekszik. A Mellünk Egészségéért Védőnői Program éppen ezért tartja fontosnak, hogy a rendszeres önvizsgálat hangsúlyozásán kívül a kevésbé ismert terhességi emlőrákra is felhívja a fiatalabb generációk figyelmét.

    Tizenkét súlyos tévhit a mellrákról

    Sok ellentmondás lát napvilágot az emlőrák okaival és megelőzésével kapcsolatban, hogy nehéz eldönteni, kinek lehet hinni. Csak azért, mert az egyik barátnőnk azt állítja, hogy a melltartóviselés emlőrákot okoz, még nem feltétlenül igaz.

    A rák leküzdése - Anka története

    Sorozatunkban olyan emberek történeteit mutatjuk be, akiknek nap mint nap, közvetve vagy közvetlenül szembe kell nézniük egy egész életüket meghatározó betegséggel. Ismerjék meg Anka történetét, akinél néhány éve mellrákot diagnosztizáltak.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.