• Felkészületlenül érkezünk a szülőszobába?

    Szerző: Medipress

    Sok nő csak a szülőszobában szembesül a vajúdás fájdalmaival és azzal hogy a manapság hangoztatott ''természetes módszerek'' helyett mégiscsak szüksége lenne egy kis érzéstelenítésre - derül ki egy tanulmányból. Hogy lehetséges ez?

    A University of Newcastle kutatói szerint óriási eltérések vannak a nők elvárásai és valós tapasztalatai között. Angliában a kismamák negyede végül mégis az epidurális érzéstelenítés mellett dönt, holott azt korábban nem tervezte.

    Mostanában divatos a szülést és a vele járó fájdalmat ''természetes folyamatként'' kezelni, ami rendben is van, csak az a probléma, hogy a kismamákban ez erős frusztrációt okoz: amennyiben nem képesek otthon, érzéstelenítés nélkül megszülni gyermeküket, hajlamosak azt hinni, hogy elrontottak valamit.

    Hirdetés

    Évek óta folyik a küzdelem azért, hogy a szülés folyamatát visszahelyezzék természetes környezetébe, kikerülve egy csomó fölöslegesnek tartott orvosi kezelést. Ám félő, hogy a kezdeményezők átesnek a ló túloldalára, és mindeközben elfelejtkezünk a modern orvostudomány előnyeiről.

    Ahogy az ember a fogát sem huzatja ki érzéstelenítés nélkül, mért kéne egy olyan fontos és gyönyörű dolognak, mint a szülés fogcsikorgatás közepette megtörténnie?

    Köztudott, hogy azok a nők, akiket bába és a partnerük is támogat vajúdás közben, könnyebben birkóznak meg a fájdalommal és kevesebbszer kérnek fájdalomcsillapítást is. De a segítő kezek ellenére a nőknek fel kell készülni arra is, hogy ez néha nem elég - összegzi a kutatás.

    A legfontosabb, hogy a kismamák tisztában legyenek lehetőségeikkel és az adott helyzetben azt a módszert tudják választani, amely számukra leginkább megkönnyíti a szülés nehéz pillanatait. Nem szabad, hogy azt érezzék, elrontottak valamit, amiért fájdalomcsillapítót kértek orvosuktól. Hiszen a természetes módszerek hangoztatói sokszor elfelejtik, hogy minden eset egyedi, és minden nőnek másra lehet szüksége hogy megbirkózzon a szülés nehézségeivel.

    (Medipress)

    Módosítva: 2008.03.17 09:12, Megjelenés: 2008.03.17 09:12
   • Cikkajánló

    A szem allergiája

    A szem allergiája

    F. Zs., fordító

    A szemünket is érintheti az allergia. Hogyan kezelhető az allergiás kötőhártya-gyulladás?

    COVID-19

    COVID-19

    portfolio.hu

    Új fázisba léphet Magyarországon a koronavírus-járvány.

    A terhességi toxémia kimutatását segítő új jelzőanyagokat azonosítottak

    A terhességi toxémia diagnosztizálását és a betegségkockázat kimutatását segítő két új biomarkert azonosítottak a kutatók.

    A fogamzásgátlás kérdései szülést követően

    A szülést követően a nők általában fokozottan figyelnek a fogamzásgátlásra. Emellett ebben az időszakban egészségügyi okokból is igen fontos, hogy a nem kívánt terhességet megelőzzük.

    A méhlepény (placenta) szerepe

    Még ma sem tud a tudomány mindent erről a lenyűgöző szerkezetű és sokféle funkciójú csodálatos szervről, amely összeköti az anyát és a növekvő magzatot 280 napon át.

    Miért nem tudok lefogyni szülés után?

    Szülés után a legtöbb nő nagy félelme, hogy képtelen lesz visszanyerni a teherbeesés előtti súlyát. Természetes, hogy egy kis idő kell ahhoz, hogy újra elérhessék a versenysúlyukat, ám ha hosszas diéta árán sem tud megszabadulni a feleslegtől, érdemes utánajárni annak, mi is okozhatja a túlsúlyt.

    Magzatmozgások - Mikor és mennyi a normális?

    Általában a várandósság 16-18. hete körül érzékelhetőek először a magzat mozgásai a kismama számára. Ezt a legtöbben az orvossal történő találkozó során úgy mondják el, hogy olyan érzés, mintha belülről megsimogatták volna a hasfalat.

    A szülés és a születés módjai

    A szülés egy természetes, több fázisból álló folyamat, amelyet a terhesség végén a megrepedt magzatburokból elfolyó magzatvíz, valamint a rendszeres méhösszehúzódások jeleznek.

    A szülés első jelei

    Tudja, melyek a szülés tipikus jelei? Értse meg a jeleket, változásokat, melyeken szervezete keresztülmegy, hogy felkészüljön a szülésre!

    A vajúdás

    A várandósság időtartama 40 hét, 10 holdhónap, ám a 37 és a 42. hét között a szülés normál esetben is bármikor elkezdődhet. A betöltött 37. hét előtt koraszülésről, a 42. hét után pedig túlhordásról beszélünk.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.