• Idősebb nőknek drágább a lombikbébiprogram?

    Szerző: MTI

    Az idősebb nők esetében - pontosan azok életkora miatt - akár ötször többe kerülhet a mesterséges teherbeesés - állapította meg egy ausztrál tanulmány. A szakértők az idősebb, ám gyermekvállalást tervező nők lehetséges diszkriminációjára hívják fel a figyelmet.

    A Sydneyi Egyetem kutatói a mesterséges, úgynevezett in vitro megtermékenyítés (IVF-program) eredményességét vizsgálták, hogy érvekkel szolgáljanak abban a vitában, amely az efféle kezelések állami támogatásáról zajlik az országban.

    Hirdetés

    Megállapításuk szerint az egy élve születésre jutó költség az IVF-eljárásoknál jelentősen növekszik az anyai életkor emelkedésével, ez a tényező befolyásolta a legerőteljesebben a kezelések költségét.

    A 30-33 éves nők korosztályában 27.373 és 31.986 ausztrál dollár között volt az egy élve születésre jutó költség az első és a harmadik próbálkozás esetében, a 42-45 éves nőknél az első és második próbálkozás ára azonban már 130.951 és 187.515 ausztrál dollár között mozgott (1 ausztrál dollár 177 forint).

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az ausztrál kormány által támogatott tanulmány - amely a Human Reproduction című szakfolyóiratban jelent meg - megállapította, hogy 2002 és 2003 között 16 százalékkal emelkedett az elvégezett asszisztált reprodukciós eljárások száma az országban, míg Európában 13 százalékkal, az Egyesült Államokban pedig csak 6,5 százalékkal.

    Egyes szakemberek aggodalmuknak adtak hangot az eredményekkel kapcsolatban, mert a költségtakarékosság az idősebb nők diszkriminációjához vezethet az eljárások állami támogatásának tekintében.

    (MTI)

     

    Legutóbb frissült: 2010.02.12 13:02
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Mely tényezők befolyásolhatják a mesterséges megtermékenyítés sikerességét?

    Húsz évvel ezelőtt a mesterséges megtermékenyítés, vagyis az IVF (in vitro fertilizáció) beavatkozás még igen ritka és alig ismert beavatkozásnak számított. Manapság azonban az IVF az egyik leggyakrabban alkalmazott kezelés, amely a teherbeesési nehézséggel küzdő pároknak nyújt segítséget.

    Hogyan változott az IVF eredményessége?

    A meddőség problémája manapság egyre több pár életében központi szerepet játszik. A mesterséges megtermékenyítés (IVF) szerencsére ma már hazánkban is elérhető kezelés, és az egészségügy ezen területén zajló folyamatos kutatások, innovációk a meddő párok számára egyre több bizakodásra adnak okot.

    Mi történik a mesterséges megtermékenyítés közben?

    A mesterséges megtermékenyítés a meddőség problémájának egyre gyakoribb előfordulása miatt évről évre több párt érint. A folyamat megkezdése előtt számos kérdés, kétely felmerülhet az érintettekben. Cikkünkben összefoglaljuk, hogyan zajlik a beavatkozás és milyen fontos állomásai vannak. Jó tudni, hogy bár az eljárás bizonyos szakmai protokollok szerint történik, tehát a beavatkozás alapvető lépései mindenhol megegyeznek, mégis előfordulhatnak kisebb eltérések klinikánként.

    Bébi a kémcsőből: mesterséges megtermékenyítés lépésről lépésre

    A gyermekáldás egy pár számára talán a legcsodálatosabb ajándék. Ám van, akiknek ez nem adataik meg, ilyenkor a természetes úttól eltérő eljárásokat lehet választani. Ha egy házaspárnál minimum egy éves rendszeres (heti 2-3 alkalom) házasélet során sem jön létre terhesség, célszerű szakemberhez fordulni.

    Lombikbébi program - Hogyan zajlik?

    Magyarországon mintegy 150 ezer párt érint a meddőség problémája, amelynek hátterében általában nem egy ok áll. Az esetek körülbelül 40 százalékában a nő, 40 százalékában a férfi, és 20 százalékában pedig mindkét fél problémája felelőssé tehető a fogantatási nehézségek kialakulásáért.

    Lombikbébi módszer - Egy új teszttel sikeresebb lehet

    A embriók szűrésére kidolgozott új technika alkalmazása jelentősen növeli a lombikbébi (IVF) módszer eredményességét - idézte brit kutatók megállapítását hétfőn a BBC hírportálja.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.