Ismét emelkedőben a terhes tinik száma

Szerző: MTI

A Guttmacher Intézet adatai szerint a 2000-es évtized közepén a 15-19 éves korosztálynál szintén növekedett a szülések, valamint - több mint egy évtizede első ízben - a művi vetélések száma négy, illetve egy százalékkal.

A tizenévesek hét százaléka esett teherbe 2006-ban, ezer fiatalra 71,5 terhesség esett, míg 2005-ben ez a mutató 69,5 volt. A korábbi csúcsot képviselő évben, 1990-ben a korosztály 12 százaléka lett terhes. (A 2006 utáni adatokat még nem dolgozták fel.)

"Teherbe estem, megtartsam a babát, vagy sem?"

Nem tudom eldönteni,hogy mi a jobb: ha megtartom, vagy ha elvetetem a babát? Mit mond az orvos? >>

A kutatók és aktivisták egy része szerint a másfél évtizedes csökkenési folyamat megfordulása a Bush-évek hibás iskolai szexuális oktatási politikájának következménye.

Az előző kormány idején a felvilágosítás arra helyezte a hangsúlyt, hogy a fiataloknak a házasság előtt önmegtartóztató életmódot kell folytatniuk.

Mások azonban egy sor más tényezővel - köztük a szegénység terjedésével, a hispán bevándorlók számának növekedésével és az AIDS-szel kapcsolatos nemtörődömséggel, az óvszerek használatának hiányával - magyarázzák a jelenséget.

Sarah Brown, a nem tervezetten bekövetkező terhességek megelőzését célzó országos kampány vezetője hangsúlyozta, hogy fel kell erősíteni, hatékonyabbá és ötletesebbé kell tenni azt az országos üzenetet, amely a gyerekvállalás későbbre halasztásáról győzi meg a gyerekeket.

A tizenévesek terhessége aggasztó probléma

A tizenévesek terhessége Amerikában a legnagyobb társadalmi vitákat kiváltó kérdések egyike. A téma átpolitizáltságára utal, hogy éles szembenállás alakult ki arról, melyik oktatást támogassa az állam, azt, amelyik a házasság előtti szexmentesség köré épül, vagy amelyik a születésszabályozást helyezi középpontba.

Azok, akik szerint a Bush-politika megbukott, azt mondják, hogy a különböző születésszabályozási módszerek megismertetésével kell foglalkozni. Azok viszont, akik a megtartóztatást pártolják, úgy vélik, hogy az új statisztika az ő igazukat erősíti. Szerintük az önmegtartóztatás és a kevesebb partner egészségesebb szexuális életet eredményez, mint az óvszerek osztogatása.

Annak érdekében, hogy megelőzhető legyen a terhességek számának további növekedése, valamint az AIDS és egyéb betegségek terjedése, minél későbbi szexuális életre kell ösztönözni a gyerekeket - vallják.

A felmérések szerint az 1970-es és -80-as években gyorsan nőtt a szexuálisan aktív tizenévesek száma, aminek következtében több lett a terhesség és a szülés is.

Ez a folyamat 1991-ben, az AIDS megjelenésével megtorpant, elterjedt az óvszerek használata és visszaesett a tinédzserek körében a terhességek száma.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Gyomor-bélrendszeri fertőzések...

A gyomor- és bélrendszeri fertőzések senkit sem kímélnek, kifejezetten gyakran alakulnak ki közösségbe járók esetében, kórházakban ápoltaknál...

Szülés alatti beavatkozások: a...

A burokrepesztés a magzatburok mesterséges megrepesztését jelenti. A magzatburok a méhen belül a magzatot körülvevő két rétegből álló hártya...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.