Nem javult az éretlen újszülöttek túlélési aránya

Szerző: MTI

A terhesség nagyon korai szakaszában született babák kicsit tovább élhetnek, mint tíz éve, ám ugyanakkora valószínűséggel halnak meg még a kórházban - jelentették hétfőn amerikai kutatók.

A tanulmányban szereplő 22. terhességi héten született magzatok közül valamennyi meghalt, a 24. hétre születettek közül is csak minden második maradt életben.

"Igen bonyolult etikai kérdés ez minden érintett számára" - véli Pamela Donohue, a baltimore-i Johns Hopkins Gyerekközpont munkatársa, a tanulmány vezetője.

A terhesség kilenc hónapja

Kövesse végig a várandósság kilenc hónapját, s tudjon meg mindent arról, hogy mi megy végbe az anya, és magzata szervezetében ezen időszak alatt.
A WEBBetegen minden kérdésére választ találhat, ha elolvassa A baba fejlődéséről szóló cikksorozatunkat!
A kutatócsoport 160 nőt vizsgált két időszakaszban: 1993 és 1995 között, valamint 2001 és 2003 között. Mindannyian a 22. és a 24. terhességi hét között adtak életet gyereküknek.

A második időszakaszban fejlettebb eszközök álltak rendelkezésre a szülés levezetésénél, valamint korszerűbb antibiotikumok és szteroidkészítmények, hogy segítsék a magzat tüdejének fejlődését. Ezeket a koraszülötteket nagyobb eséllyel tették lélegeztetőre, kaptak korszerű gyógyszereket szívük és vérnyomásuk szabályozására és helyeztek be számukra mellkasi tubust.

Az így kezelt gyerekek átlagosan hét nappal éltek tovább, ám halálozási arányuk nem változott: a 22. terhességi héten született babáknál 100 százalék, a 24. héten világra jötteknél 46 százalék volt, függetlenül attól, melyik évtizedben zajlott a szülés.

Nem javult a túlélési esély

Ezek a cikkek s érdekelhetik Önt!

 • Okozhat-e koraszülést az alkohol?
 • A koraszülött gyerekekről
 • A magzatvízről: ha túl sok, vagy túl kevés
 • Hogyan vizsgálják magzat méhen belüli állapotát?
 • A fiúknál nagyobb a csecsemőhalandóság
 • "Terhesen speedet fogyasztottam, mire számíthatok?" - Az orvos válaszol
 • Egy szájbaktérium a felelős a koraszülések többségéért
 • "Valójában az ebben a terhességi korban született csecsemők túlélése ugyanolyan, mint amiről 20 évvel ezelőtti jelentésünk szólt" - írták a kutatók az Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine című szaklapban hétfőn közzétett tanulmányukban.

  "Ha minden elérhető orvosi technológiát alkalmazunk is, az extrém éretlen állapotban világra jött csecsemők életét meghosszabbítjuk, de halálukat elkerülni nem tudjuk" - tették hozzá az orvosszakértők.

  A kutatók szélesebb vitát és további tanulmányokat sürgetnek a beavatkozások mértékéről, valamint arról, mekkora szenvedést okoz mindez a gyerekeknek, családjuknak és az egészségügyi dolgozóknak.

  (MTI)

  Hozzászólások (0)

  Cikkajánló

  Ízületi kopás Ízületi kopás

  Ha nem kezelik, a szalagok, ínak és az érintkező csontfelszínek is sérülnek.

  Koronavírus omikron-variánsa Koronavírus omikron-variánsa

  Az FDA szakértői szerint fejlettebb vakcinákra lenne szükség ellene.

  Természetes szülés és...

  „A lényeg, hogy egészséges!” – hallja a legtöbb császáros anyuka szülés után, ám sokaknak mégis sokáig tart feldolgozni és elfogadni, hogy...

  Megjelent az eddigi leginformatívabb...

  Már letölthető az eddigi leghitelesebb, legszerteágazóbb információkat tartalmazó magyar kismama applikáció, az Anyafalva.

  Szebasztián története: 380 grammal...

  Világszenzációnak tekinthető Magyarország eddigi legkisebb koraszülött babájának története, vagyis az a szakmai munka, ami a mostanra 5 hónapos...

  Prof. dr. Pintér Sándor: fél...

  Az ön szíve is összeszorul, ha szirénázó mentő suhan el az utcában? És ha koraszülött mentőt lát? Valahogy érzékenyebbek vagyunk a...

  Ha a gyermek koraszülött

  Amennyiben gyermeke koraszülött, a születés csodáját beárnyékolhatja a gyermek egészsége miatti aggodalom, a koraszülöttség esetleges hosszú...

  Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
  Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.