Otthonszülés - Geréb Ágnes gyanúsított

Szerző: Független Hírügynökség

Gyanúsítottként hallgatták ki a rendőrök azt a szülész-nőgyógyászt, aki 2007 szeptemberében egy tragédiával végződött otthonszülést vezetett le Budapesten. A szülésznőt a másfél éve tartó eljárásban most foglalkozás körében halált okozó gondatlan veszélyeztetés vétséggel gyanúsítják.

Mint a Független Hírügynökség korábban hírül adta, egy nyíregyházi nő még szeptember 15-én, egy budapesti XII. kerületi, úgynevezett születésházban akarta világra hozni gyermekét, a csecsemőnek azonban elakadt a válla és nem tudták kisegíteni.

Mentőt hívtak, amivel a két percnyire lévő kórházba szállították az anyát, a baba azonban már meghalt. A tragikus otthonszülésnél jelen lévő bába, a 17 évnyi szülész-nőgyógyász klinikai orvosi gyakorlattal rendelkező doktornő akkor azt mondta: a kisbaba ugyanúgy elveszthette volna az életét, ha a kórházban próbálják a világra segíteni.

Gyermekvárás, terhesség

 • Felkészülés
 • Fogantatás
 • A terhesség jelei
 • Magzatfejlődés
 • Kötelező szűrések
 • Nem kötelező szűrések
 • Meddőség
 • Vajúdás
 • Vetélés
 • Gyermekvárás, terhesség
 • A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK)szerdai tájékoztatása szerint a doktornőt gyanúsítottként hallgatták ki. A nyomozás egyébként 2007. szeptember 21-e óta tart, amikor az V. kerületi Rendőrkapitányság Rendkívüli Haláleseti Osztálya által indított közigazgatási eljárás bűncselekmény gyanúját állapította meg.

  A nyomozásban beszerzett adatok, dokumentációk és bizonyítékok, illetve a kirendelt igazságügyi orvosszakértők szakvéleménye is azt támasztják alá, hogy a most gyanúsítottá vált doktornő nem a szakma szabályainak megfelelően végezte a tevékenységét a szülés levezetésénél.

  A BRFK úgy tájékoztatott, hogy a gyanúsítotti kihallgatás hétfőn történt meg.

  A szülésznő nem nyilatkozott

  Az érintett szülésznő a Független Hírügynökség megkeresésére nem akart nyilatkozni az ügyben. A doktornőt egyébként hasonló ügyben korábban már elítélték gondatlan veszélyeztetés miatt és az érintett szülőotthonban is volt más olyan szülés is, ahol komplikáció lépett fel.

  Az otthonszülés kapcsán az eset óta több közéleti, szakmai vita is volt. Egy 2008-as felmérés szerint 1500 megkérdezett nő 18 százaléka úgy válaszolt, hogy a várandós anya, ha akarja, dönthessen úgy, hogy otthon akar szülni.

  Tavaly a Társaság a Szabadságjogokért nevű jogvédő szervezet követelte az otthonszüléssel kapcsolatos jogi szabályozást.

  A szervezet akkor azt közölte, hogy 20 éve alkotmányos mulasztást követ el a kormány, mivel nem alkotja meg azokat a jogszabályokat, amelyek törvényben garantálják a nők választási szabadságát: otthon szüljenek-e, vagy kórházban.

  (FH)

  Hozzászólások (0)

  Cikkajánló

  A koraszülésnek számos oka lehet...

  A kismamák egyik legnagyobb félelme, hogy babájukat idő előtt hozzák a világra, miközben jól tudják: kilenc hónapon át a számára legkellemesebb...

  Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
  Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.