• Sikeresebbek lehetnek a mesterséges megtermékenyítések

    Dr. Farkas Ágnes
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes

    A kutatók a napokban felfedték a legújabb, áttörést jelentő csúcstechnológia részleteit, amely a jövőben segítséget nyújthat a gyermektelen pároknak.

    A Edinburghi Egyetem kutatói kifejlesztettek egy új módszert, amivel a spermium minőségét tudják ellenőrizni, mielőtt felhasználnák azt mesterséges megtermékenyítésnél (In Vitro Fertilisatio - IVF). Úgy vélik, a módszer az elkövetkező 5-10 évben segíthet a gyermektelen pároknak.

    Hirdetés

    Az új teszt a spermium DNS-ének a minőségét vizsgálja, de - a mostani technikákkal ellentétben - nem öli meg a spermiumot, így a vizsgált sejtet fel is lehet használni az IVF során.

    Hat párból legalább egyet érint a meddőség, jelenleg körülbelül négy párból egynél sikeres a mesterséges megtermékenyítés. A legjobb minőségű spermium kiválasztásával növelhetnénk az esélyt a teherbeesésre.

    A természetes szelekció helyettesítése

    Dr. Alistair Elfick, a Mérnöki és Fizikai Tudományok Kutatási Szövetsége által finanszírozott kutatás vezetője elmondta, hogy a természetes fogamzás során a legfittebb és legegészségesebb spermiumok azon a nehéz úton választódnak ki, amit a petesejt eléréséig kell megtenniük. "Az új technológiával helyettesíthetjük a természetes szelekciót egy minőségi pontozással, aminek az alapja maga a DNS lesz."

    Elfick hangsúlyozta, hogy itt nem megtervezett babákról van szó. "Csak azt tudjuk majd megmondani, hogy a spermium erős, és egészséges, de azt nem, hogy az eredmény egy kék szemű baba lesz-e."

    A csúcstechnológia abból áll, hogy képesek lesznek két jól fókuszált lézersugár közé befogni egy hímivarsejtet, ezután a DNS tulajdonságait az általa kibocsájtott rezgések alapján vizsgálják meg, az úgynevezett Raman spektroszkóp nevű eljárás során.

    (WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, Forrás: bbc.co.uk)

    Módosítva: 2009.02.02 08:41, Megjelenés: 2009.02.02 08:41
   • Cikkajánló

    Cukorbetegség

    Cukorbetegség

    Dr. Bene Orsoly

    Milyen hosszú távú következményei lehetnek, ha nem kezelik megfelelően?

    Lézeres szemműtét

    Lézeres szemműtét

    Szponzorált tartalom

    Miért választják egyre többen? Utánajártunk a legfontosabb tudnivalóknak. (x)

    Terhességi tünetek vetélés után

    Vetélés után elég nagy feladat lehet önmagában a vetélés tényével megbirkózni, de néha ezt a folyamatot megnehezítheti, hogy átmeneti ideig kisebb-nagyobb terhességre utaló jelek, tünetek még jelentkezhetnek. Néha kifejezetten megzavarhatják a pácienst is, ezért jó tudni, hogy a panaszok néhány hét alatt csökkenni szoktak.

    Vetélés utáni komplikációk

    Minden nő életében nagyon nehéz időszak a vetélés utáni néhány hét, néhány hónap. Visszarázódni a mindennapi életbe, miközben igyekszik mindenki feldolgozni a történteket, nagy feladat lehet, mivel egy ilyen eseményre nem sokan vannak felkészülve.

    Mely tényezők befolyásolhatják a mesterséges megtermékenyítés sikerességét?

    Húsz évvel ezelőtt a mesterséges megtermékenyítés, vagyis az IVF (in vitro fertilizáció) beavatkozás még igen ritka és alig ismert beavatkozásnak számított. Manapság azonban az IVF az egyik leggyakrabban alkalmazott kezelés, amely a teherbeesési nehézséggel küzdő pároknak nyújt segítséget.

    A meddő nőknek sem kell lemondani a babáról

    A meddőség bizonyos okait nem lehet korrigálni, azonban egy nő még ennek ellenére is teherbe eshet különböző mesterséges megtermékenyítési technikák vagy más, a fogamzóképességet helyreállító eljárások segítségével.

    Mi történik a mesterséges megtermékenyítés közben?

    A mesterséges megtermékenyítés a meddőség problémájának egyre gyakoribb előfordulása miatt évről évre több párt érint. A folyamat megkezdése előtt számos kérdés, kétely felmerülhet az érintettekben. Cikkünkben összefoglaljuk, hogyan zajlik a beavatkozás és milyen fontos állomásai vannak. Jó tudni, hogy bár az eljárás bizonyos szakmai protokollok szerint történik, tehát a beavatkozás alapvető lépései mindenhol megegyeznek, mégis előfordulhatnak kisebb eltérések klinikánként.

    Bébi a kémcsőből: mesterséges megtermékenyítés lépésről lépésre

    A gyermekáldás egy pár számára talán a legcsodálatosabb ajándék. Ám van, akiknek ez nem adataik meg, ilyenkor a természetes úttól eltérő eljárásokat lehet választani. Ha egy házaspárnál minimum egy éves rendszeres (heti 2-3 alkalom) házasélet során sem jön létre terhesség, célszerű szakemberhez fordulni.

    Öt éve szeretnénk babát, három éve tudjuk, hogy nem lehet

    Nagyon gyorsan telnek az évek, már 37 éves leszek ebben az évben. Két éve házas vagyok, van gyerekem, aki 6 éves lesz, de nem a férjemtől, és most szeretnénk egy közös babát is. - N. és férje most a hatodik beültetésen vannak túl a lombikbébi programban. Történetükön keresztül a mesterséges megtermékenyítéssel járó küzdelmes időszakba tekinthetünk be.

    Lombikbébi program - Hogyan zajlik?

    Magyarországon mintegy 150 ezer párt érint a meddőség problémája, amelynek hátterében általában nem egy ok áll. Az esetek körülbelül 40 százalékában a nő, 40 százalékában a férfi, és 20 százalékában pedig mindkét fél problémája felelőssé tehető a fogantatási nehézségek kialakulásáért.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.