• Sikeresebbek lehetnek a mesterséges megtermékenyítések

    WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes

    A kutatók a napokban felfedték a legújabb, áttörést jelentő csúcstechnológia részleteit, amely a jövőben segítséget nyújthat a gyermektelen pároknak.

    A Edinburghi Egyetem kutatói kifejlesztettek egy új módszert, amivel a spermium minőségét tudják ellenőrizni, mielőtt felhasználnák azt mesterséges megtermékenyítésnél (In Vitro Fertilisatio - IVF). Úgy vélik, a módszer az elkövetkező 5-10 évben segíthet a gyermektelen pároknak.

    Hirdetés

    Az új teszt a spermium DNS-ének a minőségét vizsgálja, de - a mostani technikákkal ellentétben - nem öli meg a spermiumot, így a vizsgált sejtet fel is lehet használni az IVF során.

    Hat párból legalább egyet érint a meddőség, jelenleg körülbelül négy párból egynél sikeres a mesterséges megtermékenyítés. A legjobb minőségű spermium kiválasztásával növelhetnénk az esélyt a teherbeesésre.

    A természetes szelekció helyettesítése

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Dr. Alistair Elfick, a Mérnöki és Fizikai Tudományok Kutatási Szövetsége által finanszírozott kutatás vezetője elmondta, hogy a természetes fogamzás során a legfittebb és legegészségesebb spermiumok azon a nehéz úton választódnak ki, amit a petesejt eléréséig kell megtenniük. "Az új technológiával helyettesíthetjük a természetes szelekciót egy minőségi pontozással, aminek az alapja maga a DNS lesz."

    Elfick hangsúlyozta, hogy itt nem megtervezett babákról van szó. "Csak azt tudjuk majd megmondani, hogy a spermium erős, és egészséges, de azt nem, hogy az eredmény egy kék szemű baba lesz-e."

    A csúcstechnológia abból áll, hogy képesek lesznek két jól fókuszált lézersugár közé befogni egy hímivarsejtet, ezután a DNS tulajdonságait az általa kibocsájtott rezgések alapján vizsgálják meg, az úgynevezett Raman spektroszkóp nevű eljárás során.

    (WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, Forrás: bbc.co.uk)

    Legutóbb frissült: 2009.02.02 08:41
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fogzás és fogápolás

    Fogzás és fogápolás

    Dr. Szendrey Gábor

    A fogzás megviseli a csecsemőket. Mit tehet a szülő és mit ne tegyen?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Mely tényezők befolyásolhatják a mesterséges megtermékenyítés sikerességét?

    Húsz évvel ezelőtt a mesterséges megtermékenyítés, vagyis az IVF (in vitro fertilizáció) beavatkozás még igen ritka és alig ismert beavatkozásnak számított. Manapság azonban az IVF az egyik leggyakrabban alkalmazott kezelés, amely a teherbeesési nehézséggel küzdő pároknak nyújt segítséget.

    A meddő nőknek sem kell lemondani a babáról

    A meddőség bizonyos okait nem lehet korrigálni, azonban egy nő még ennek ellenére is teherbe eshet különböző mesterséges megtermékenyítési technikák vagy más, a fogamzóképességet helyreállító eljárások segítségével.

    Mi történik a mesterséges megtermékenyítés közben?

    A mesterséges megtermékenyítés a meddőség problémájának egyre gyakoribb előfordulása miatt évről évre több párt érint. A folyamat megkezdése előtt számos kérdés, kétely felmerülhet az érintettekben. Cikkünkben összefoglaljuk, hogyan zajlik a beavatkozás és milyen fontos állomásai vannak. Jó tudni, hogy bár az eljárás bizonyos szakmai protokollok szerint történik, tehát a beavatkozás alapvető lépései mindenhol megegyeznek, mégis előfordulhatnak kisebb eltérések klinikánként.

    Bébi a kémcsőből: mesterséges megtermékenyítés lépésről lépésre

    A gyermekáldás egy pár számára talán a legcsodálatosabb ajándék. Ám van, akiknek ez nem adataik meg, ilyenkor a természetes úttól eltérő eljárásokat lehet választani. Ha egy házaspárnál minimum egy éves rendszeres (heti 2-3 alkalom) házasélet során sem jön létre terhesség, célszerű szakemberhez fordulni.

    Öt éve szeretnénk babát, három éve tudjuk, hogy nem lehet

    Nagyon gyorsan telnek az évek, már 37 éves leszek ebben az évben. Két éve házas vagyok, van gyerekem, aki 6 éves lesz, de nem a férjemtől, és most szeretnénk egy közös babát is. - N. és férje most a hatodik beültetésen vannak túl a lombikbébi programban. Történetükön keresztül a mesterséges megtermékenyítéssel járó küzdelmes időszakba tekinthetünk be.

    Lombikbébi program - Hogyan zajlik?

    Magyarországon mintegy 150 ezer párt érint a meddőség problémája, amelynek hátterében általában nem egy ok áll. Az esetek körülbelül 40 százalékában a nő, 40 százalékában a férfi, és 20 százalékában pedig mindkét fél problémája felelőssé tehető a fogantatási nehézségek kialakulásáért.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások