Sikeresebbek lehetnek a mesterséges megtermékenyítések

Dr. Farkas Ágnes-
szerző: Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász - WEBBeteg
megjelent:

A kutatók a napokban felfedték a legújabb, áttörést jelentő csúcstechnológia részleteit, amely a jövőben segítséget nyújthat a gyermektelen pároknak.

A Edinburghi Egyetem kutatói kifejlesztettek egy új módszert, amivel a spermium minőségét tudják ellenőrizni, mielőtt felhasználnák azt mesterséges megtermékenyítésnél (In Vitro Fertilisatio - IVF). Úgy vélik, a módszer az elkövetkező 5-10 évben segíthet a gyermektelen pároknak.

Az új teszt a spermium DNS-ének a minőségét vizsgálja, de - a mostani technikákkal ellentétben - nem öli meg a spermiumot, így a vizsgált sejtet fel is lehet használni az IVF során.

Hat párból legalább egyet érint a meddőség, jelenleg körülbelül négy párból egynél sikeres a mesterséges megtermékenyítés. A legjobb minőségű spermium kiválasztásával növelhetnénk az esélyt a teherbeesésre.

A természetes szelekció helyettesítése

Dr. Alistair Elfick, a Mérnöki és Fizikai Tudományok Kutatási Szövetsége által finanszírozott kutatás vezetője elmondta, hogy a természetes fogamzás során a legfittebb és legegészségesebb spermiumok azon a nehéz úton választódnak ki, amit a petesejt eléréséig kell megtenniük. "Az új technológiával helyettesíthetjük a természetes szelekciót egy minőségi pontozással, aminek az alapja maga a DNS lesz."

Elfick hangsúlyozta, hogy itt nem megtervezett babákról van szó. "Csak azt tudjuk majd megmondani, hogy a spermium erős, és egészséges, de azt nem, hogy az eredmény egy kék szemű baba lesz-e."

A csúcstechnológia abból áll, hogy képesek lesznek két jól fókuszált lézersugár közé befogni egy hímivarsejtet, ezután a DNS tulajdonságait az általa kibocsájtott rezgések alapján vizsgálják meg, az úgynevezett Raman spektroszkóp nevű eljárás során.

(WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, Forrás: BBC News)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.