Alkoholista német csecsemők

Független Hírügynökség
megjelent:

Németországban az anyák terhesség alatti szeszesital-fogyasztása miatt évente több ezer kisbaba születik eltérő mértékű alkoholmérgezéssel. Az elsősorban a csecsemők központi idegrendszerére veszélyes betegség szinte ismeretlen a német társadalom előtt - írja pénteken megjelent számában a Berliner Woche.

2008 novemberében kezdődött meg annak a keletnémet asszonynak a pere, aki a 80-as évek óta, titkolt terhességeit követően 3 újszülöttje haláláért vonnak felelősségre. A lakása mélyhűtőjébe rejtett gyermektetemek boncolásakor az orvosok megállapították, hogy az egyik gyermek súlyos alkoholmérgezésben szenvedett.

De tévednek azok, akik a Németországot megrázó aktuális büntetőper kapcsán azt gondolják, hogy a szeszbarát anya tragédiája egyedi. "Németországban ezer szülésre 4-6 olyan csecsemő jut, aki úgynevezett fötusz alkoholspektrum-zavarral küzd. A szakorvosok feladata, hogy egyenként megvizsgálják a család előtörténetét, a bébik egészségkárosodásának mértékét és a legjobb terápia lehetőségét" - írja pénteki számában a Berliner Woche.

A fővárosi hetilap szerint a német demográfia-trendek ismeretében évente több ezer bébi jön a világra eltérő mértékű alkoholmérgezéssel. A tesztek azt bizonyítják, hogy a kicsinyek gyakorta szenvednek a központi idegrendszer funkcionális zavarában, ha az édesanya a terhesség alatt túlzott mennyiségben fogyasztott szeszesitalt.

Németországban egyelőre egyetlen szakintézmény foglalkozik az érintett famíliák gondjaival. A Berlin-Spandauban tavaly tavasszal megnyílt, alkoholmérgezéssel született babák segítésére specializálódott evangélikus egészségügyi gyermekközpontban terhességi tanácsadók, orvosok, pszichoteraputák fáradoznak azon, hogy a sérült kicsinyek meggyógyulhassanak.

(Független Hírügynökség)

Cikkajánló

Immunrendszer
Immunrendszer

Mi kell ahhoz, hogy jól működjön? (x)

Hurutos köhögés
Hurutos köhögés

Hurutoldó gyógynövények és készítmények.

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Pécsi Balázs
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász; Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus
WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.