Alkoholista német csecsemők

Szerző: Fügetlen Hírügynökség

Németországban az anyák terhesség alatti szeszesital-fogyasztása miatt évente több ezer kisbaba születik eltérő mértékű alkoholmérgezéssel. Az elsősorban a csecsemők központi idegrendszerére veszélyes betegség szinte ismeretlen a német társadalom előtt - írja pénteken megjelent számában a Berliner Woche.

2008 novemberében kezdődött meg annak a keletnémet asszonynak a pere, aki a 80-as évek óta, titkolt terhességeit követően 3 újszülöttje haláláért vonnak felelősségre. A lakása mélyhűtőjébe rejtett gyermektetemek boncolásakor az orvosok megállapították, hogy az egyik gyermek súlyos alkoholmérgezésben szenvedett.

De tévednek azok, akik a Németországot megrázó aktuális büntetőper kapcsán azt gondolják, hogy a szeszbarát anya tragédiája egyedi. "Németországban ezer szülésre 4-6 olyan csecsemő jut, aki úgynevezett fötusz alkoholspektrum-zavarral küzd. A szakorvosok feladata, hogy egyenként megvizsgálják a család előtörténetét, a bébik egészségkárosodásának mértékét és a legjobb terápia lehetőségét" - írja pénteki számában a Berliner Woche.

A fővárosi hetilap szerint a német demográfia-trendek ismeretében évente több ezer bébi jön a világra eltérő mértékű alkoholmérgezéssel. A tesztek azt bizonyítják, hogy a kicsinyek gyakorta szenvednek a központi idegrendszer funkcionális zavarában, ha az édesanya a terhesség alatt túlzott mennyiségben fogyasztott szeszesitalt.

Németországban egyelőre egyetlen szakintézmény foglalkozik az érintett famíliák gondjaival. A Berlin-Spandauban tavaly tavasszal megnyílt, alkoholmérgezéssel született babák segítésére specializálódott evangélikus egészségügyi gyermekközpontban terhességi tanácsadók, orvosok, pszichoteraputák fáradoznak azon, hogy a sérült kicsinyek meggyógyulhassanak.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Hideg lábak Hideg lábak

Miért főleg a nők problémája? Mi az oka és mit tehet ellene?

A COVID-19 veszélyesebb a terhes...

A járvány kitörését követő első hónapokban úgy vélték, hogy a COVID-19 nem jelent nagyobb veszélyt a terhes nőkre és magzataikra. Időközben...

Az alkoholfüggőség - A leszokás...

Az alkoholfüggőség kezelése nagyon összetett, hiszen kezelni kell a megvonási tüneteket, csökkenteni kell az alkohol iránti vágyat, végül kezelni...

Az alkoholizmusnak ezer arca van, de...

Becslések szerint a felnőtt alkoholisták száma Magyarországon nyolcszázezer és egymillió között lehet. Nagyon sokan látens módon, zugivóként...

Alkoholizmus - Nem az akarat hiánya...

Az alkoholizmus (és a többi függőség) kezelésében az elmúlt években, évtizedekben szemléletváltás történt. Debrecenben közel három éve...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.