• Egy kis alkohol még jó is lehet a babának

    Szerző: Független Hírügynökség

    Kis alkoholfogyasztás terhesség alatt nem árt a születendő kisgyereknek, sőt, még mintha használna is - erre a meglepő következtetésre jutottak a londoni University College egyetem kutatói.

    A BBC brit közszolgálati hírportál által pénteken ismertetett eredmények szerint a visszafogottan iszogató anyukák kisgyerekeinél kevesebb a viselkedészavar és szellemi probléma, mint azoknál, akiknél az anyuka egyáltalán nem ivott a terhesség alatt.

    Szakemberek azonban sietnek felhívni a figyelmet, hogy a terhesség alatti nagyivásról egyértelműen be van bizonyítva a káros hatás.

    Hirdetés

    A londoni kutatók 12.500 hároméves kisgyereket vizsgáltak meg. Azt találták, hogy ha a kismama egy keveset iszogatott a terhesség alatt, akkor a kisfiánál 40 százalékkal ritkább volt a viselkedészavar, és 30 százalékkal kevesebb a hiperaktívitás. A kislányoknál pedig 30 százalékkal kevesebb volt az érzelmi zavar, mint az absztinenes anyukák kicsinyeinél.

    Hogy mi számít rendszeres enyhe ivásnak?

    A Nagy-Britanniában használatos mértékegységben kifejezve heti maximum 2 alkoholegység. Ez a nálunk használatos fogalmakban és mértékegységekben azt jelenti, hogy a terhes anya egy héten kevesebbet ihat, mint 2 deci bor vagy 1 üveg sör.

    A BBC által megszólaltatott brit orvosikamarai vezető aggodalmának adott hangot a közzétett kutatási eredmények miatt, mert azok abba az illúzióba ringathatják a kismamákat, hogy nyugodtan ihatnak. Szerinte a legegyszerűbb és legbiztosabb módszer az, ha a nők terhesség alatt egyáltalán nem fogyasztanak alkoholt.

    Nem is annyira az alkohol a felelős?

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Maguk a londoni kutatók is megállapították, hogy amit tapasztaltak, az a családi és szociális háttérnek is lehet a következménye, nem pedig az alkoholnak. Vagyis a kicsit iszogató anyáknak azért lehetnek kevésbé problémásak a kisgyerekei, mert a szülők jobb anyagi helyzetben vannak, és kevesebb az életükben a stressz.

    Európai fogalmakban 1 liter borban annyi alkoholegység van, amennyi az adott bor alkoholszázaléka. Tehát 13 százalékos borból 1 liter egyenlő 13 alkoholegységgel, vagyis 2 deci 13 fokos bor egyenlő 2,6 alkoholegységgel. Sörből 1 üveg (félliteres) 4,5 alkoholszázalékos világos tehát 2,2 alkoholegység.

    (FH)

    Módosítva: 2008.10.31 09:59, Megjelenés: 2008.10.31 09:59
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Inkontinencia

    Inkontinencia

    Cs. K., fordító

    A bőrápolás az aktív inkontinens betegeknél is fontos. Hasznos tanácsok.

    Gyermekkori ágybavizelés

    Gyermekkori ágybavizelés

    WEBBeteg

    Az ágybavizelés súlyos teher a gyermeknek, pedig a probléma kezelhető!

    Zenével segítik a koraszülöttek agyának fejlődését

    Újszülöttek számára írt zenével serkentik a koraszülöttek agyának fejlődését svájci kutatók, akik az Amerikai Tudományos Akadémia folyóiratában (PNAS) közzétett tanulmányukban bemutatták, hogy jobban fejlődnek az ilyen zenét hallgató koraszülöttek neurális hálózatai, különösen az a hálózat, amely az érzékelésben és észlelésben játszik szerepet.

    Felkészülés a szülésre

    Benézhettek a szülőszobába, a műtőkbe, illetve hasznos tanácsokat kaphattak a szoptatáshoz és a csecsemőápoláshoz az érdeklődő kismamák a DE Kenézy Gyula Egyetemi Kórház szülészetén.

    Hogyan vizsgálják a magzat méhen belüli állapotát?

    Az NST és a CTG teljesen veszélytelen, fájdalommentes és tetszőlegesen ismételhető vizsgálati módszerek. Szükség esetén (például koraszülés vagy magzati veszélyállapot gyanúja esetén) már a 24. terhességi héttől el lehet végezni őket, ellenben nem annyira informatívak ezek a vizsgálatok, ilyenkor apróbb különbségeket még nem lehet értékelni.

    Terhesség során jelentkező aranyér

    Várandósság során a nők közel negyedénél okoz problémát az aranyér. Leggyakrabban a terhesség alatt alakul ki vagy okoz panaszt, akinek viszont korábban is volt aranyere, annak állapota sokat romolhat a terhesség során élettanilag bekövetkező változások miatt. Ritkán a vajúdást és hüvelyi szülést követően alakul ki átmenetileg.

    Magzati alkohol szindróma

    A magzat a terhesség teljes ideje alatt ki van téve a várandós anya szervezetébe kerülő minden értékes és káros anyag hatásának. Sajnos nemcsak a vitaminok, ásványi anyagok jutnak át a placentán keresztül a magzat szervezetébe, hanem az olyan ártalmas anyagok is, mint az alkohol, a drog vagy a nikotin.

    Terhesség és munkahely - Hogyan vigyázzon az egészségére?

    Terhesség alatt dolgozni nem mindig könnyű. Tudja meg, hogyan küzdhet meg a terhességi tünetekkel, és maradhat egészséges úgy, hogy a munkáját is elvégzi.

    Hogyan fokozhatják fogamzóképességüket a nők?

    Nem kell egyből meddőségre gondolni, ha pár hónap alatt fogamzásgátlást nem alkalmazva, rendszeres szexuális élet mellett sem következik be a teherbeesés. Megéri azonban átgondolni, mit lehet tenni a fogamzóképesség növelése érdekében.

    Okozhat-e koraszülést az alkohol?

    A terhesség alatti alkoholfogyasztás a terhesség alatt ellentmondásos véleményeket szült. Amíg egyes irányelvek szerint az alkohol tilos a terhesség alatt, addig vannak olyan tudósok, akik szerint a terhesség alatt a kis mennyiségű alkohol fogyasztása valószínűleg nem okoz semmilyen károsodást a fejlődő magzatban.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.