• Egy kis alkohol még jó is lehet a babának

    Szerző: Független Hírügynökség

    Kis alkoholfogyasztás terhesség alatt nem árt a születendő kisgyereknek, sőt, még mintha használna is - erre a meglepő következtetésre jutottak a londoni University College egyetem kutatói.

    A BBC brit közszolgálati hírportál által pénteken ismertetett eredmények szerint a visszafogottan iszogató anyukák kisgyerekeinél kevesebb a viselkedészavar és szellemi probléma, mint azoknál, akiknél az anyuka egyáltalán nem ivott a terhesség alatt.

    Szakemberek azonban sietnek felhívni a figyelmet, hogy a terhesség alatti nagyivásról egyértelműen be van bizonyítva a káros hatás.

    Hirdetés

    A londoni kutatók 12.500 hároméves kisgyereket vizsgáltak meg. Azt találták, hogy ha a kismama egy keveset iszogatott a terhesség alatt, akkor a kisfiánál 40 százalékkal ritkább volt a viselkedészavar, és 30 százalékkal kevesebb a hiperaktívitás. A kislányoknál pedig 30 százalékkal kevesebb volt az érzelmi zavar, mint az absztinenes anyukák kicsinyeinél.

    Hogy mi számít rendszeres enyhe ivásnak?

    A Nagy-Britanniában használatos mértékegységben kifejezve heti maximum 2 alkoholegység. Ez a nálunk használatos fogalmakban és mértékegységekben azt jelenti, hogy a terhes anya egy héten kevesebbet ihat, mint 2 deci bor vagy 1 üveg sör.

    A BBC által megszólaltatott brit orvosikamarai vezető aggodalmának adott hangot a közzétett kutatási eredmények miatt, mert azok abba az illúzióba ringathatják a kismamákat, hogy nyugodtan ihatnak. Szerinte a legegyszerűbb és legbiztosabb módszer az, ha a nők terhesség alatt egyáltalán nem fogyasztanak alkoholt.

    Nem is annyira az alkohol a felelős?

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Maguk a londoni kutatók is megállapították, hogy amit tapasztaltak, az a családi és szociális háttérnek is lehet a következménye, nem pedig az alkoholnak. Vagyis a kicsit iszogató anyáknak azért lehetnek kevésbé problémásak a kisgyerekei, mert a szülők jobb anyagi helyzetben vannak, és kevesebb az életükben a stressz.

    Európai fogalmakban 1 liter borban annyi alkoholegység van, amennyi az adott bor alkoholszázaléka. Tehát 13 százalékos borból 1 liter egyenlő 13 alkoholegységgel, vagyis 2 deci 13 fokos bor egyenlő 2,6 alkoholegységgel. Sörből 1 üveg (félliteres) 4,5 alkoholszázalékos világos tehát 2,2 alkoholegység.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2008.10.31 09:59
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Egészséges pajzsmirigy - Mit tehetünk érte?

    Hazánkban a pajzsmirigyproblémák - elsősorban nők körében - népbetegségnek számítanak. Kevesek előtt ismert, hogy a betegség kialakulása helyes életmód és rendszeres vizsgálatok segítségével megelőzhető.

    Nem vagyok feleségnek és anyának való? - Orvos válaszol

    Tényleg nem vagyok jó anya vagy csak túl stresszelem? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    A stressz megbetegíti a születendő babát

    Ha a kismamát terhessége alatt mindennapos stressz éri, később a gyermeknél egészségügyi problémák jelentkezhetnek, például légúti-, bőr- vagy emésztőrendszeri megbetegedések fordulhatnak elő a kicsinél.

    Magzati alkohol szindróma

    A magzat a terhesség teljes ideje alatt ki van téve a várandós anya szervezetébe kerülő minden értékes és káros anyag hatásának. Sajnos nemcsak a vitaminok, ásványi anyagok jutnak át a placentán keresztül a magzat szervezetébe, hanem az olyan ártalmas anyagok is, mint az alkohol, a drog vagy a nikotin.

    A várandós nők alkoholfogyasztása akár jövendő unokáiknak és dédunokáiknak is árthat

    Számos tanulmány figyelmeztetett arra, hogy a magzatnál egészségkárosodást okozhat, ha az anya a várandósság alatt alkoholt iszik. Egy új kutatás szerint azonban nemcsak az anyaméhben fejlődő gyermekét, hanem a jövendő generációkat, az unokáit és dédunokáit is károsíthatja az anya alkoholfogyasztása.

    Terhességi félelmek és stressz - Az orvos válaszol

    "A folyamatos aggodalom a baba iránt nem okozhat semmilyen fejlődési rendellenességet? Komolyabb stressz árthat a babának?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.