• Egy kis alkohol még jó is lehet a babának

    Szerző: Független Hírügynökség

    Kis alkoholfogyasztás terhesség alatt nem árt a születendő kisgyereknek, sőt, még mintha használna is - erre a meglepő következtetésre jutottak a londoni University College egyetem kutatói.

    A BBC brit közszolgálati hírportál által pénteken ismertetett eredmények szerint a visszafogottan iszogató anyukák kisgyerekeinél kevesebb a viselkedészavar és szellemi probléma, mint azoknál, akiknél az anyuka egyáltalán nem ivott a terhesség alatt.

    Szakemberek azonban sietnek felhívni a figyelmet, hogy a terhesség alatti nagyivásról egyértelműen be van bizonyítva a káros hatás.

    Hirdetés

    A londoni kutatók 12.500 hároméves kisgyereket vizsgáltak meg. Azt találták, hogy ha a kismama egy keveset iszogatott a terhesség alatt, akkor a kisfiánál 40 százalékkal ritkább volt a viselkedészavar, és 30 százalékkal kevesebb a hiperaktívitás. A kislányoknál pedig 30 százalékkal kevesebb volt az érzelmi zavar, mint az absztinenes anyukák kicsinyeinél.

    Hogy mi számít rendszeres enyhe ivásnak?

    A Nagy-Britanniában használatos mértékegységben kifejezve heti maximum 2 alkoholegység. Ez a nálunk használatos fogalmakban és mértékegységekben azt jelenti, hogy a terhes anya egy héten kevesebbet ihat, mint 2 deci bor vagy 1 üveg sör.

    A BBC által megszólaltatott brit orvosikamarai vezető aggodalmának adott hangot a közzétett kutatási eredmények miatt, mert azok abba az illúzióba ringathatják a kismamákat, hogy nyugodtan ihatnak. Szerinte a legegyszerűbb és legbiztosabb módszer az, ha a nők terhesség alatt egyáltalán nem fogyasztanak alkoholt.

    Nem is annyira az alkohol a felelős?

    Maguk a londoni kutatók is megállapították, hogy amit tapasztaltak, az a családi és szociális háttérnek is lehet a következménye, nem pedig az alkoholnak. Vagyis a kicsit iszogató anyáknak azért lehetnek kevésbé problémásak a kisgyerekei, mert a szülők jobb anyagi helyzetben vannak, és kevesebb az életükben a stressz.

    Európai fogalmakban 1 liter borban annyi alkoholegység van, amennyi az adott bor alkoholszázaléka. Tehát 13 százalékos borból 1 liter egyenlő 13 alkoholegységgel, vagyis 2 deci 13 fokos bor egyenlő 2,6 alkoholegységgel. Sörből 1 üveg (félliteres) 4,5 alkoholszázalékos világos tehát 2,2 alkoholegység.

    (FH)

    Módosítva: 2008.10.31 09:59, Megjelenés: 2008.10.31 09:59
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Önálló fejfájások

    Önálló fejfájások

    Dr. Ertsey Csaba PhD, Med. Habil

    A visszatérő fejfájások túlnyomó többsége az önálló fejfájások közé sorolható.

    Belgyógyászati vizsgálat

    Belgyógyászati vizsgálat

    Dr. Ujj Zsófia Ágnes

    Mi történik konkrétan a belgyógyászati vizsgálaton férfiak esetében?

    A terhesség alatt kisebb mértékű vérnyomásváltozás tekinthető normálisnak, mint eddig gondolták

    Nem csupán a jó pap, de a jó orvos is holtig tanul. A nőgyógyászok például ma is olyan könyvekből tanulnak, amelyek körülbelül negyven évvel korábbi adatokon alapulnak. Ezt állítják az Oxfordi Egyetem kutatói, akik finomították mindazt, amit a terhesség alatti vérnyomásváltozás által okozott veszélyekről eddig tudtunk.

    Kiegyensúlyozott táplálkozás a terhesség idején

    A várandósság az egyik legszebb időszak egy nő életében, ezzel együtt az egyik legfelelősségteljesebb is. A magzat tökéletes növekedése és fejlődése érdekében nagy odafigyelést kíván a megfelelő táplálékok fogyasztása. A várandós anyának fel kell készítenie a szervezetét, hogy minden a legnagyobb rendben legyen a terhesség előtt és alatt is.

    A várandósság alatti stressz

    A várandósság alatti súlyos stressz majdnem 10 százalékkal növeli a gyerek későbbi személyiségzavarának kockázatát - derült ki egy 30 évet felölelő, nagyszabású finn kutatásból.

    Mit jelent, ha csuklik a magzat?

    A csuklás egy élettani jelenség, a rekeszizom szaggatott, önkéntelen összehúzódása, mely már magzati korban is jelentkezhet. Mi okozza ezt a jelenséget a magzatoknál?

    Magzati alkohol szindróma

    A magzat a terhesség teljes ideje alatt ki van téve a várandós anya szervezetébe kerülő minden értékes és káros anyag hatásának. Sajnos nemcsak a vitaminok, ásványi anyagok jutnak át a placentán keresztül a magzat szervezetébe, hanem az olyan ártalmas anyagok is, mint az alkohol, a drog vagy a nikotin.

    Terhesség és munkahely - Hogyan vigyázzon az egészségére?

    Terhesség alatt dolgozni nem mindig könnyű. Tudja meg, hogyan küzdhet meg a terhességi tünetekkel, és maradhat egészséges úgy, hogy a munkáját is elvégzi.

    Hogyan fokozhatják fogamzóképességüket a nők?

    Nem kell egyből meddőségre gondolni, ha pár hónap alatt fogamzásgátlást nem alkalmazva, rendszeres szexuális élet mellett sem következik be a teherbeesés. Megéri azonban átgondolni, mit lehet tenni a fogamzóképesség növelése érdekében.

    Okozhat-e koraszülést az alkohol?

    A terhesség alatti alkoholfogyasztás a terhesség alatt ellentmondásos véleményeket szült. Amíg egyes irányelvek szerint az alkohol tilos a terhesség alatt, addig vannak olyan tudósok, akik szerint a terhesség alatt a kis mennyiségű alkohol fogyasztása valószínűleg nem okoz semmilyen károsodást a fejlődő magzatban.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.