Középpontban a természetes szülés

Debreceni Egyetem
megjelent:

A szoptatásról és a fájdalomcsillapításról is tájékoztatást kaptak, illetve megnézhették a szülőszobát a kismamák a debreceni Szülészeti Klinika nyílt napján. A rendezvényen a természetes szülés fontosságára is felhívták a várandósok figyelmét.

A nyílt napon mintegy 150 kismama és leendő apuka hallgatta a délelőtti előadásokat a Kenézy Villában, ahol többek között a szülésről, az azt követő első órákról, a szoptatásról és a fájdalomcsillapításról tudhattak meg fontos információkat a klinika szakembereitől.

Póka Róbert, az intézmény igazgatója azt hangsúlyozta, szeretnék elérni, hogy minél többen szüljenek természetes módon. Tavaly a császármetszések aránya országosan meghaladta a 42 százalékot, a klinikán ez 40 százalék volt, de idén májusban már csak 35 százalék.

Mindennél fontosabb az anya és a baba egészsége

Nálunk nincs olyan, hogy a várandós kérésére végeznek császármetszést és azoknál is a természetes szülésre törekszünk, akik korábban császárral szültek. A medencevégű fekvésnél felajánljuk a 37. héten a külső fordítás lehetőségét és teret adunk a dúláknak. Burokrepesztést, oxytocinos fájáserősítést, gátmetszést csak orvosi javaslatra végzünk, de természetesen mindennél fontosabb az anya és a baba egészsége – mondta Póka Róbert.

A klinikán 2 éve emelkedett 3000 fölé a születések száma, tavaly pedig meghaladta a 3100-at. Az intézmény igazgatója azt is kiemelte, hogy a jövőben több fejlesztést terveznek.

A tervek szerint 540 millió forintos pályázati forrásból még inkább családbaráttá alakítjuk az intézményt. Emellett mindent megteszünk azért, hogy a szülőszoba közvetlen szomszédságában szülőotthont hozzunk létre, ahol a nők otthoni körülmények között hozhatják világra a gyermeküket, de komplikáció esetén azonnal orvosi segítséget kaphatnak – ismertette a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika vezetője.

(Debreceni Egyetem)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg összeállítás - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász és Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.