• Kétgenerációs együttszülőket keresnek

    Szerző: Debreceni Egyetem

    Harminc év alatt több mint tízezer párt készítettek fel a Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján az apás szülésre.

    Apás szülés

    Apás szülés: 20 évvel ezelőtt még felhördült mindenki, ha esetleg egy apuka ott szeretett volna lenni gyermeke világrajötténél. Ma már azonban szinte természetes, hogy a maguk módján ők is hozzájárulnak az anyuka fájdalmának enyhítéséhez.
    Apás szülés - Érvek és tapasztalatok>>

    - Az ember életében igazán ritka az olyan mély érzelmekre ható esemény, amelyet a pszichológia csúcsélménynek nevez. Az együttszülés ilyen: hosszú távon kihat a család életére, összekovácsolja az apát, az anyát és az újszülöttet, az édesapa is sokkal jobban kötődik majd gyermekéhez, és gondoskodóbb is lesz, ha ott lehet a születésénél. Ráadásul a baba életében az első két óra különösen fontos – véli Török Zsuzsa, a Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának pszichológusa.

    A debreceni klinikán 1984-ben Szeverényi Péter szülész-nőgyógyász teremtette meg annak lehetőségét, hogy a szülőszobába egy családtag is bekísérje a kismamát. Az együttszülés során a partner érzelmi támaszt nyújt a kismamának, és eloszlatja az anyuka félelmeit, főleg az első szüléseknél. A klinika saját felmérése szerint az édesapák több mint 90 százaléka érzete, hogy jobb apává vált a születés csodájának megélésével.

    Hirdetés

    - Harminc évvel ezelőtt még szakmai körökben sem volt egyértelműen elfogadott az együttszülés, így eleinte kevés nő hozta világra csecsemőjét hozzátartozója jelenlétében. Napjainkban azonban már az újszülöttek háromnegyede születik édesapja jelenlétében – teszi hozzá Török Zsuzsa.

    A Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika idén tizenegyedik alkalommal csatlakozik a májusi Születés Hete rendezvénysorozathoz. Az intézmény rendhagyó beszélgetést szervez abból az alkalomból, hogy az együttszülés 30 éves debreceni történelmében már felkészítették a tízezredik együttszülő párt is.

    Ezért olyan családok jelentkezését várják, akiknél az együttszülés már „második generációs”, vagyis a gyermek és az unoka is apás szüléssel látta meg a napvilágot. Az érintettek részvételével kerekasztal-beszélgetést szerveznek, melyen arra keresik a választ, hogyan változott a családközpontú szülési gyakorlat az elmúlt három évtizedben, illetve az egykori együttszülők hogyan élték meg unokájuk érkezését. Jelentkezni a 0630-497-7556-os telefonszámon vagy a klinika honlapján –  www.noiklinika.deoec.hu – lehet.

    (Debreceni Egyetem)

    Módosítva: 2015.04.14 23:23, Megjelenés: 2015.04.14 23:23
   • Cikkajánló

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Szponzorált tartalom

    Vegyük komolyan! A leendő anyukának a saját egészségére is fokozottan figyelnie kell! (x)

    Korai menopauza

    Korai menopauza

    Cs. K., fordító

    Mik a tünetei? Hogyan diagnosztizálják? Mire számíthat? Hogyan kezelhető?

    A COVID-19 veszélyesebb a terhes nőkre és magzataikra, mint eddig gondolták?

    A járvány kitörését követő első hónapokban úgy vélték, hogy a COVID-19 nem jelent nagyobb veszélyt a terhes nőkre és magzataikra. Időközben összegyűltek adatok több mint 11 000 terhességről a világ több pontjáról, amelyek kissé megváltoztatták a korábbi vélekedést.

    A terhességi toxémia kimutatását segítő új jelzőanyagokat azonosítottak

    A terhességi toxémia diagnosztizálását és a betegségkockázat kimutatását segítő két új biomarkert azonosítottak a kutatók.

    Interjú az első apás szülést levezető Prof. dr. Marton Istvánnal

    A Rózsakert Medical Center szülész-nőgyógyász professzora, dr. Marton István vezetett Magyarországon először apás szülést.

    Apás szülés - Érvek és tapasztalatok

    Apás szülés: 20 évvel ezelőtt még felhördült mindenki, ha esetleg egy apuka ott szeretett volna lenni gyermeke világrajötténél. Ma már azonban szinte természetes, hogy a maguk módján ők is hozzájárulnak az anyuka fájdalmának enyhítéséhez.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.