Népszerű az apás szülés

Szerző: Debreceni Egyetem

Harminc éve választhatják a párok a debreceni szülészeti klinikán az apás szülést. Az idei Születés Hete központi témája az apaság kérdésköre.

Május elején tizedik éve rendezik meg a Születés Hetét. Idén országszerte hatvan helyszínen várják az érdeklődőket, köztük május 7-én a Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján.

A debreceni szülészeten 1984-ben vezették be a családközpontú szülési módot. Míg eleinte kevesen éltek azzal a lehetőséggel, hogy a kismamát egy hozzátartozója bekísérheti a szülőszobába, addig a tavaly született 2688 csecsemő háromnegyede már édesapja jelenlétében jött világra.

Török Zsuzsa pszichológus egyértelműen megerősíti, hogy hosszú távon is pozitív hatással van a család életére, ha ezt a nagyon intenzív, úgynevezett „csúcsélményt” együtt tapasztalják meg. Ez ugyanis az anya, apa és az újszülött első közös élménye, ezáltal jobban összekovácsolja a családot. Mélyebb lesz a kötődés az apa és a gyermek között, és az apuka gondoskodó attitűdje is könnyebben alakul ki.

Szembetűnő változás az is, hogy míg korábban átlagosan 24 éves korukban váltak édesanyává a nők, addigra ma 30 éves koruk után vállalják első gyermeküket.

A Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika könyvtárában május 7-én 9 órakor Póka Róbert klinikaigazgató megnyitójával kezdődik az előadássorozat. Az édesapa szerepéről, a várandósok egészséges táplálkozásáról, a fizikai aktivitás pozitív hatásairól, a szoptatás fontosságáról, a jogszabályi változásokról is hasznos információkat kaphatnak a kismamák. A program zárásaként pedig a jelenlévők megtekinthetik a szülőszobát és a gyermekágyas osztályt.

A szülés, születés módjai

A vajúdók fájdalomküszöbe meglehetősen változó. Vannak kismamák, akik mindenképpen fájdalomcsillapítás nélkül szeretnék átélni a szülés élményét, mások előre egyeztetnek orvosukkal és ragaszkodnak a fájdalomcsillapításhoz. A szülés, születés módjai>>

(Debreceni Egyetem)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Asztma Asztma

Fontos az ajánlott óvintézkedések betartása és az oltás felvétele!

A koraszülésnek számos oka lehet...

A kismamák egyik legnagyobb félelme, hogy babájukat idő előtt hozzák a világra, miközben jól tudják: kilenc hónapon át a számára legkellemesebb...

Apás szülés - Érvek és...

Apás szülés: 20 évvel ezelőtt még felhördült mindenki, ha esetleg egy apuka ott szeretett volna lenni gyermeke világrajötténél. Ma már azonban...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.