A családtervezés már a fogamzás időszaka előtt kezdődjön!

Szerző: OGYEI/ÁNTSZ

A családtervezés évtizedek óta kiemelt figyelmet kap az orvosi tudományban és a gyakorlatban egyaránt. - Optimális családtervezési modell az OGYEI-ben.

Gyereket nem magunknak szülünk

Arra mindenki viszonylag hamar rájön, hogy hiába a sok szakirodalom, könyvből nem lehet gyereket nevelni. Minél több előfeltevéssel indulunk, annál nagyobb csalódások érnek. A nevelés alapelvei>>

A szakemberek többsége azonban sajnos mindmáig a fogamzásgátlás szinonimájaként használja a fogalmat, azaz a negatív családtervezést hangsúlyozza. Magyarországon aggasztó módon csökken a népesség, ilyen körülmények között különösen felértékelődik a minőségi, „pozitív családtervezés”, melynek célja a kívánt terhesség óvása, a koraszülés, és a veleszületett rendellenességek megelőzése. Az úgynevezett fogamzás előtti gondozás az egyetlen optimális lehetőség e célok elérésében, mivel a kutatások azt bizonyítják, hogy a prevenció akkor a leghatékonyabb, ha a fogamzás időszaka előtt kezdődik.

Gyereket nem magunknak szülünk
A szívfejlődési rendellenességek a gyerekek 8 ezrelékében fordulnak elő. Ezek nagy része az élet első négy hónapjában kiderül, kevés az a szívhiba, ami később okoz problémákat. Veleszületett szívhibák>>

Hazánkban az 1980-as évek óta működik az „optimális családtervezési modell”, valamint az Országos Gyermekegészségügyi Intézetben (OGYEI) az ebből kifejlesztett szolgáltatás, mely speciális védőnői konzultációkra épül, a tervezett terhesség esetén a leendő szülők számára oktatást, szűréseket, szükség szerint orvosi ellátást nyújt.

Budapesten, a Bolgárkerék utcai családtervezési rendelőben működő fogamzás előtti gondozás a tervezett terhesség előtt 3 hónappal kezdődik, és a terhesség 12. hetéig tart.

Gyereket nem magunknak szülünk
Kevés ijesztőbb dolog van annál, minthogy gyermekünk fejlődési rendellenességgel születik. Harminchárom Amerikában megszületett gyerekből egynek van fejlődési rendellenessége. Sokat tehetnének azért, hogy ezek valószínűségét csökkentsük állítja Michael Katz, híres gyerekgyógyász professzor. Mindenképpen egészséges életmódot kell folytatnunk. Terhesség - Hogyan előzhető meg a fejlődési rendellenesség?>>

A speciális konzultációk során részletes pszichiátriai, családi anamnézissel feltérképezik a családtervező párok életviteli szokásait, anyagi viszonyaikat. A konzultációk során kiszűrhetők a családi halmozódású, valamint az anyai betegségek (pl. epilepszia, depresszió, diabetes), amelyek speciális ellátást igényelnek a fogamzást megelőző időszakban. E betegségek genetikai hajlam alapján, környezeti tényezők hatására alakulnak ki, emiatt része az alap családtervezésnek az úgynevezett „eufenikai megelőzés”, ami azt jelenti, hogy a speciális genetikai hajlammal rendelkező, gyermekvállalást tervezőket kiszűrik, és többek között személyre szabott megelőzési stratégiákkal, hatva az ártó, illetve védő környezetei faktorokra, befolyásolják a betegség megjelenését. A programban külön kitérnek a potenciálisan magzatkárosító fertőzések megelőzési lehetőségeire is.

Ez a modell depresszió esetén is alkalmazható, a prevenció anyát és gyermekét is érinti. Az anyánál a szülés közeli időszakban előforduló depresszió megelőzését teszi lehetővé, a gyermeknél pedig a kora gyermekkori hatások optimalizálásával a gyermek személyiségfejlődését, egészséges lelki fejlődését segítheti elő. A post partum (szülés utáni) depresszió az orvosi gyakorlatban kiemelt figyelmet érdemel lehetséges szövődményei miatt. A szülés utáni depresszió az anya önmaga, illetve a baba iránti törődésének csökkenésével, az anya-gyermek közötti kötődés romlásával, akár az újszülött elhanyagolásával járhat. Emiatt a gyermek verbális fejlődése késhet, IQ-ja átlag 4 ponttal alacsonyabb lehet, gyakori körükben az olvasási, számolási és egyéb tanulási zavar, magatartási problémák alakulhatnak ki. Emiatt nagyon fontos a depresszió időbeni felismerése, kezelése, de még inkább a megelőzése, melynek leghatékonyabb módja a fogamzás előtti gondozás.

A program nemzetközi és hazai szakirodalommal is rendelkezik.

Családtervezési tanácsadás és további információk>>

(Országos Gyermekegészségügyi Intézet, Családtervezési, Koragyermekkori- és Ifjúsági Osztály)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Fejfájás Fejfájás

Különböző életkorok jellemző fejfájástípusai.

Diabétesz Diabétesz

Kinek, mikor ajánlott ellenőriztetni a vércukorértékeit?

Természetes szülés és...

„A lényeg, hogy egészséges!” – hallja a legtöbb császáros anyuka szülés után, ám sokaknak mégis sokáig tart feldolgozni és elfogadni, hogy...

Megjelent az eddigi leginformatívabb...

Már letölthető az eddigi leghitelesebb, legszerteágazóbb információkat tartalmazó magyar kismama applikáció, az Anyafalva.

Milyen a biztonságos...

A XXI. században a tudatos családtervezés kérdésével szembekerülő családok a fogamzásgátlási módszerek széles palettájáról választhatnak.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.