Az első embrionális genetikai szürésen átesett lombikbébi

Versys Clinics
megjelent:

Magyarországon is megszületett az első géndiagnosztikai, PGD micro-array CGH módszerrel vizsgált lombikbébi, egy kislány.

Teljesen biztonságos a lombikbébi eljárások (IVF) egy részénél alkalmazott embrionális genetikai szűrés, amikor a nyolc sejtből álló embrióból egy sejtet eltávolítanak genetikai teszt céljából, majd megfelelő eredmény esetén a visszamaradt sejtcsomót beültetik az anya méhébe - közölték kutatók az Európai Humán Reprodukciós és Embriológiai Társaság (ESHRE) Isztambulban megrendezett konferenciáján.

A Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet és a Reprogenex Géndiagnosztikai Laboratórium együttműködésével 2012 elején már Magyarországon is világra jött az első, PGD micro-array CGH (24 sure BlueGnome) módszerrel vizsgált embrióból született kislány.

A Dr. Vereczkey Attila által vezetett munkacsoport 2011 tavaszától alkalmazza ezt a világszínvonalú technológiát, melynek előnye, hogy az IVF kezelések során még a méhbe történő beültetés előtt megvizsgálják az embriók kromoszóma számbeli rendellenességeit, eltéréseit. Ezáltal tudományosan is igazoltan nő az esély a sikeres terhességre, emellett jelentősen csökken a vetélések aránya.

Magyarországon elsőként

Az eljárást az ESHRE (European Society of Human Reproduction and Embriology) is támogatja és ajánlja (Harton et al. 2011) a következő páciens csoportok esetében: előrehaladott anyai életkor (betöltött 36. év), ismétlődő vetélés, többszöri sikertelen IVF kezelés, súlyos férfi infertilitás, öröklődő genetikai betegségek a családban.

Meddőség

Sokak életében néhány hónap alatt megérkezik az a „kis csoda”, amire manapság egyre több párnak akár éveket is várnia kell. A meddőség a párok kb. 15 %-át érinti, de sajnos napjainkban egyre többen és egyre fiatalabb korban szembesülnek azzal a ténnyel, hogy nem jön a baba!

Dr. Vereczkey Attila, a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet orvosigazgatója szerint a technológia új korszakot jelenthet a meddőség hatékony kezelésében.

Büszkék vagyunk arra, hogy Magyarországon mi vagyunk az első meddőségi klinika, ahol elérhető ez a korszakalkotó technológia a gyermekre vágyó párok számára, az első kisbaba megszületése pedig új fejezetet nyitott a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet történetében, és a meddőség hazai kezelésében is.

Csökkenő kockázatok, növekvő eredményesség

Azért is fontos a micro-array CGH technológia bevezetése a meddőség kezelésében, mert a gyermekvállalás egyre későbbre tolódik, és ma már tudjuk, hogy a petesejtek az anyai életkor előrehaladtával egyre nagyobb százalékban károsodnak. Egy gyermekre vágyó 35 éves nő petesejtjeinek a fele is genetikai károsodást mutathat, ez az arány 40 éves korra pedig elérheti a 70-80 százalékot is.

Ez az új módszer képes arra, hogy egy IVF ciklus során, még az embrió-beültetést megelőzően megvizsgálja, hogy az embriók kromoszómaállománya tartalmaz-e számbeli, illetve durva szerkezetbeli eltéréseket, így csak az ebből a szempontból egészséges embriók kerülnek beültetésre. Ezzel a módszerrel testileg és lelkileg is sok nehézségtől kímélhetjük a jövendőbeli szülőket, hiszen a külföldi kutatások már egyértelműen bebizonyították, hogy a vizsgálat segítségével jelentősen növelhető a lombikbébi módszer eredményessége.

"Két fő érv szólt számunkra az új technológia mellett. Az első, hogy az előrehaladott életkorom miatt magas genetikai kockázatú csoportba tartoztunk, a második pedig, hogy kisebb esélyem volt a terhességem elvesztésére. Mindkettő rendkívül fontos volt számunkra, ezért is döntöttünk a beültetés előtti genetikai vizsgálat mellett.

Zoé gyönyörű baba volt az első perctől kezdve. Soha, semmihez sem fogható érzés volt először a kezünkben tartani a kislányunkat, ezt az érzést nehéz, sőt lehetetlen szavakba önteni" – nyilatkoztak a kis Zoé szülei.

(Dr. Vereczkey Attila, a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet meddőségi én endoszkópos specialistája, minimál invazív-endoszkópos sebészet részlegvezető főorvosa)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.