Röntgenfelvétel terhesen: biztonságos?

szerző: Piroskáné Hajdu Petra, fordító - WEBBeteg
megjelent:

Biztonságos a terhesség alatt végzett röntgenvizsgálat, vagy veszélyes lehet a magzatra a sugárzás?

Igen, a terhesség alatt végzett röntgenvizsgálat általában biztonságos. Nagyon valószínűtlen, hogy terhesség esetén a diagnosztikai röntgen árthat a fejlődésben lévő babának.

A legtöbb röntgenvizsgálat – a karokról, a lábakról, a fejről, a fogazatról vagy a mellkasról – a nemi szerveket nem szokta sugárzásnak kitenni, a szórt sugárzás megakadályozása érdekében pedig ólmozott kötény és gallér viselhető. Kivételt képez a hasi röntgen, amely az Ön hasát és a babáját is sugárzásnak teszi ki.

A magas dózisú sugárzás változásokat idézhet elő a baba gyorsan gyarapodó sejtjeiben. Lehetséges, hogy ezek a változások megnövelik a születési rendellenesség előfordulásának kockázatát, illetve a gyermek életének későbbi szakaszában a rákos elváltozások, mint a leukémia kialakulásának veszélyét.

Ne felejtse el azonban, hogy a diagnosztikus röntgenvizsgálat tipikus sugárdózisa még a hasüreg vagy a medence esetén sem jár kockázattal.

Kerülje a sugárzást!

A röntgenvizsgálat előtt szóljon az orvosának, hogy várandós, illetve azt is jelezze, ha lehetséges, hogy állapotos. A körülményektől függően olyan képalkotó vizsgálatot is végezhetnek, amely nem jár sugárzással, például az ultrahang vagy az MRI.

Ha a gyermekének a kivizsgálásához szükséges a röntgenfelvétel, terhesen vagy a terhesség lehetősége esetén ne Ön tartsa a gyermeket a vizsgálat alatt. Inkább kérjen meg egy másik személyt, aki megteszi Ön helyett.

Ha Ön diagnosztikus röntgenvizsgálaton vett részt, mielőtt megtudta volna, hogy állapotos, ne felejtse el, hogy az esetleges kockázat rendkívül csekély. Ha sugárkezelésen vesz részt valamilyen egészségügyi probléma miatt, a kockázatok jelentősebbek lehetnek.

A sugárzással kapcsolatos minden aggodalmát ossza meg az orvosával, aki szakvéleményt kérhet egy orvosi fizikustól, hogy kiszámolják a babát érő sugárzás mennyiségét.

Ellenjavalt gyógyszerek terhesség idején

A terhesség alatt számos veszélyforrás leselkedhet a kismamákra, amely a magzata fejlődését rossz irányba terelheti. Azonban a veszélyt gyakran mi magunk is okozhatjuk. Terhesség alatt oda kell figyelni arra, hogy milyen gyógyszereket viszünk be szervezetünkbe! Terhesség alatt ellenjavalt gyógyszerek.

Szerző: WEBBeteg – Piroskáné Hajdu Petra, fordító; Forrás: Mayo Clinic; Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.