• A terhesség alatt szedett antidepresszánsok növelik az autizmus kockázatát

    Szerző: WEBBeteg - B. M. , szakfordító

    Azoknál a gyerekeknél gyakoribb az autizmus, akik édesanyja a terhesség alatt vagy röviddel azelőtt antidepresszánsokat szedett.

    Erre utal egy amerikai tanulmány eredménye, melyet az Archives of General Psychiatry című szakmai lap közölt.

    Hirdetés

      Pszichoterápia

    A pszichoterápia lényege minden esetben az önfeltárás, melynek során az egyén belső élményeit felszínre hozza, azokkal intenzíven foglalkozik, majd következtetéseket von le belőle. Pszichoterápia >>

    Az ún. szelektív szerotonin visszavétel gátlók (SSRI-k) hangulatjavítók és szorongásoldók. Elsősorban enyhe és közepesen súlyos depresszió, és a szociális kapcsolatokkal összefüggő félelmek (szociofóbia) kezelésére szolgálnak. Ellentétben a régebbi típusú antidepresszánsokkal  (például triciklikus antidepresszánsok) az SSRI-k jól tolerálhatók, azaz ritkábban vannak mellékhatásaik és kevésbé erős szereknek számítanak. A gyermekvállalást tervező és állapotos nők pszichés problémáinak kezelésére viszont ezek a szerek az új tanulmány szerint nem megfelelőek.

    Dr. Lisa A. Croen és kollégái 298 autisztikus zavarral küzdő gyermeket és édesanyjukat vizsgálták. A kontrollcsoportot 1507 egészséges gyermek és anya jelentette. A kutatók azt vizsgálták, van-e kapcsolat az anyák antidepresszáns-szedése és a gyermekek betegsége között.

    A vizsgálat eredménye

    Azoknak az anyáknak a gyermekeinél, akik a szülést megelőző egy éven belül SSRI-t szedtek, kétszer nagyobb az autizmus kialakulásának kockázata, mint a kontrollcsoportban. A legnagyobb az autizmus kockázata, ha az anya az antidepresszánsokat a terhesség első harmadában szedte.

    A nők egy kis csoportja egy másik depresszió ellenes szert szedett terhessége alatt, ezek azonban a vizsgálatok szerint nem növelték a kockázatot.

    A szakértők hangsúlyozzák, hogy nagyon kevesen vettek részt a kísérletben. Ennek ellenére az SSRI-k alkalmazását minden állapotos nőnek ajánlott alaposan átgondolni, különösen a terhesség első hónapjában.

    Az autizmus különböző fejlődési zavarokat jelent, melyeknek közös jellemzője, hogy az érintetteknek nehézséget jelent az emberi, társadalmi kapcsolatok kialakítása. Kerülik a szociális kapcsolatokat és mások érzelmi megnyilvánulásait, viselkedését nem tudják helyesen értelmezni. Jellegzetesek az ismétlődő, sztereotíp viselkedésminták és a nagyon speciális érdeklődés.

    (WEBBeteg – B. M.; Forrás: NetDoktor.de , Lektorálta Dr. Csuth Ágnes, családorvos

    Módosítva: 2011.08.22 14:26, Megjelenés: 2011.08.22 14:26
   • Cikkajánló

    COVID-19

    COVID-19

    Fazekas Erzsébet, újságíró

    Egy 42 éves skót pilóta beszámolója, aki 68 napig volt lélegeztetőgépen Saigonban.

    Allergiás?

    Allergiás?

    Szponzorált tartalom

    Védelmet nyújthat az egysejtűek titkos fegyvere, az ectoin. (x)

    A méhlepény (placenta) szerepe

    Még ma sem tud a tudomány mindent erről a lenyűgöző szerkezetű és sokféle funkciójú csodálatos szervről, amely összeköti az anyát és a növekvő magzatot 280 napon át.

    Mit tehetünk a kismedencei izmok regenerációjáért szülés után?

    A szülés nagymértékben hozzájárulhat olyan problémák kialakulásához, amilyen például az inkontinencia vagy a prolapszus (hüvely- és méhsüllyedés), melyek akár évtizedekkel később jelentkezhetnek. Mit lehet tenni annak érdekében, hogy minimalizáljuk ezen betegségek kialakulásának kockázatát?

    Hogyan kezelhető a szorongás?

    A szorongásos betegségben szenvedők nagyobb valószínűséggel lesznek betegek, és tovább is tart a betegségük. A háttérben álló szorongás azonban kezelhető, ezáltal nemcsak a szorongás tartható kézben, hanem a szövődmények is megelőzhetőek.

    Az antidepresszív gyógyszeres terápiák szexualitást befolyásoló mellékhatásai

    A depresszió kezelése során előfordul, hogy mellékhatásokat tapasztalhat a beteg. Fontos, hogy ilyenkor ne hagyja el önkényesen az antidepresszív szert, hanem ossza meg orvosával a panaszait, ugyanis számos megoldás létezik a mellékhatások megszüntetése érdekében.

    Évek óta antidepresszánst szedek, hogy hagyjam abba? - Az orvos válaszol

    Évek óta szedek antidepresszánst. Már jól vagyok, de a kezelő orvosom azt mondja, hogy szedjem még. Megpróbáltam önállóan is leszokni, de nagyon erős elvonási tünetei lettek: hirtelen mély depresszió. Hogy tudnám abbahagyni a gyógyszer szedését? - A WEBBeteg Orvos Válaszol rovatának kérdéseiből.

    A környezeti mérgek autizmust okoznak?

    Környezetünk lehet, hogy jobban betegít minket, mint gondolnánk.

    Antidepresszáns és terhesség

    Azok a gyerekek, akiknek édesanyja a terhesség során antidepresszánsokat szedett, valamivel lassabban fejlődnek, mint társaik – állítja egy új tanulmány, mely hozzáteszi, hogy egyelőre nem tudni, hogy a késés mértéke orvosilag szignifikáns-e.

    Autizmus: nagyobb a kockázat az elsőszülötteknél, farfekvéseseknél és az idősebb anyák gyermekeinél

    A Pediatrics című orvosi lapban megjelent tanulmány szerint jelentősen nagyobb az autizmus kialakulásának esélye azoknál, akik elsőszülöttek, farfekvésesek vagy 35 évnél idősebb nők gyermekei voltak.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.