• Miért nő a császármetszések száma?

    Szerző: Medipress

    Az elmúlt évtizedben az Egyesült Államokban hihetetlen mértékben megnőtt a császármetszések aránya, leginkább Connecticutban és Rhode Islanden. A korábbi kutatások adatai csak a születési adatokat dolgozták fel, és nem tüntették fel a műtét specifikus indikációit vagy okait.

    A Yale orvosi karán elsők közt vizsgálták annak okait, hogy miért növekedett meg drámaian a császármetszések száma. Egyfelől több lett azon esetek száma, akik előzőleg is műtéti úton hozták világra gyermeküket. Másfelől viszont az első terhességek közül is egyre több végződik a műtőasztalon. Ez utóbbi esetekben legtöbbször az elhúzódó tágulási szak, illetve a magzat szívfrekvenciájával kapcsolatos problémák szerepelnek legtöbbször az okok között.

    Hirdetés

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az Obstetrics & Gynecology című folyóirat júliusi számában megjelenő tanulmányt Jessica Illuzzi vezette. A Yale-New Haven Kórház adatbázisából több mint 30 000 szülés adatait gyűjtötték össze és elemezték ki a 2003-2009 közti időszakból. "A sokkal objektívebb okok, mint például a farfekvés, vagy a mélyen tapadó lepény nem változtak, a szubjektív okok viszont nagyon nagy mértékben hozzájárultak a műtéti beavatkozások számának emelkedéséhez. Bár a nagyméretű újszülöttek, az ikrek és a terhességi toxémiás esetek száma nem gyarapodott jelentősen a tanulmány hét éve alatt, mégis hozzájárultak ahhoz, hogy több műtéti befejezés mutatkozott a statisztikákban. „Ez arra utal, hogy ezekben a helyzetekben gyakrabban alkalmaznak császármetszést." - mondta Illuzzi.

    A fogó és a vákuum alkalmazásának elkerülése okozza?

    A kutatók megvizsgáltak néhány, gyakran említett okot is. „Azon spekulációk ellenére, hogy a szülészeti fogó és a vákuum használatának visszaesése vezetett a császármetszések megszaporodásához, az adataink azt mutatják, hogy 2003 óta a műtétek a szülés első szakaszában következtek be, a méhszáj teljes kitágulását megelőzően, mikor a fogó és a vákuum még nem használhatók.” A másik gyakran emlegetett faktor, az anyai döntés csak kis mértékben (8 százalék) járult hozzá a növekedéshez.

    "A császármetszéses esetek növekedése mögött rejlő okok tisztázása segíthet eldönteni, hogy a műtét előnyei valóban egyensúlyban vannak-e annak ismert kockázataival, a költségeivel és a hosszabb gyógyulási idővel.” – mondta Illuzzi.

    Legutóbb frissült: 2011.07.05 13:37
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Felépülés a császármetszésből

    Körülbelül a nők egyharmada szül császármetszéssel, vagyis az örömteli esemény - a gyermek születése - során hasi műtét következik be, mely már önmagában is, de a műtét utáni időszakkal együtt nagy megterhelést jelent az anyai szervezet számára. Ez azt jelenti, hogy a felépülés teljesen más, mint egy hüvelyi szülésnél, ám ha tudja, mire számíthat, és előre tervez, könnyebbé teheti a folyamatot.

    Császármetszés - Régidőktől napjainkig

    Sokan azt gondolják, hogy a császármetszés a szülés könnyebb változata, azonban ez nem feltétlen van így. Mint minden műtétnek, ennek is lehet szövődménye, ami adott esetben sokkal veszélyesebb és súlyosabb a természetes úton való szülés szövődményeinél. Mit kell tudni a császármetszésről?

    Több idő és kevesebb beavatkozás kell a nőknek szülés közben

    Az egészségügyi szakembereknek bízniuk kellene abban, hogy a nők képesek életet adni a gyermeküknek természetes módon. Ez szerepel az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) új irányelveiben, melyek kevesebb szülőszobai orvosi beavatkozást ajánlanak - olvasható a HVG-n.

    A császármetszésnek hosszú távon előnye is lehet

    A császármetszéssel szülő nőknél később kisebb lehet a kockázata az inkontinenciának, mint a természetes úton szülőknél, ugyanakkor egy átfogó tanulmány szerint későbbi terhességeiknél megemelkedhet náluk a vetélés vagy a halvaszületés rizikója - olvasható a Magyar Nemzet oldalán.

    Történhet-e császármetszés az anya kérésére?

    A császármetszések aránya az elmúlt évtizedben folyamatosan emelkedik. Mi lehet ennek az oka? Amerikai adatok alapján az Egyesült Államokban 29, 1 százalékra növekedett, ami 40 százalékos emelkedést jelent 1996-hoz képest. A legmagasabb arány Brazíliában a legszembetűnőbb, itt ugyanis a császármetszés aránya a jobb anyagi helyzetben levő asszonyoknál 55 százalék, a magánkórházakban megközelíti a 80-90 százalékot.

    Rendben lezajlott a szülés? Mehet haza

    Az Egészségügyi Szakmai Kollégium szülészeti tagozatának vezetője szerint a kollégium már húsz éve valamennyi kormánynál megpróbálta elérni, hogy a kötelezően előírtnál hamarabb is hazamehessenek a kórházból az anyák az újszülöttjeikkel, ám nem jártak eredménnyel.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.