• Kate Middleton és a terhesség

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

    Az ifjú menyasszonynak az esküvőt követően szembe kell néznie a rá nehezedő nyomással, hogy mihamarabb utóddal lepje meg a királyságot. Ennek oka pedig nem csak az, hogy hagyományosan a hercegnők legfőbb feladata, hogy minél több utódot szüljenek.

    Kate már 29 éves, és William herceg is 28, így épp a legalkalmasabb életkorban vannak a gyermekvállaláshoz, különösen, ha több mint egy gyermeket terveznek. Noha a rögtön az esküvő utáni családalapítás gondolata ijesztő lehet egy frissen házasodott pár számára (még akkor is, ha már hosszú évek óta ismerik egymást, mint Kate és William), számos orvosi tény szól mellette.

    Hirdetés

    A nők számára a 26-33 év közötti időszak jelenti a legtermékenyebb éveket, 35 év felett pedig egyre több szövődménnyel, komplikációval kell szembenézni a hormonokkal, peteéréssel, így a termékenységgel kapcsolatosan is. 35 éves kor felett a termékenység csökkenésében az alábbi tényezők játszanak szerepet:

    • petesejtek számának csökkenése
    • petesejtek egészségének csökkenése
    • hüvelyváladék mennyiségének csökkenése
    • endometriózis, magas vérnyomás, cukorbetegség fokozott kockázata az életkor előrehaladtával, melyek mind befolyásolják a fogamzóképességet
    • növekszik az első terhesség alatti vetélés kockázata

    Azonban nem csak a nők termékenysége csökken 35 év felett, hanem a férfiaké is. Általában efölött az életkor fölött a spermaszám jelentős csökkenésével mintegy 50%-kal csökken annak esélye, hogy egy éven belül sikerül gyermeket nemzeniük.

    Ráadásul egyéb tényezők, mint a stressz is károsan befolyásolják egy pár termékenységét.  Márpedig mivel a világ szinte minden lépésüket nyomon követi, nekik ebből is kijut bőven. Ennek ellenére, ha úgy döntenek, folytatják Diana hercegnő útját, aki az esküvő után 11 hónappal szülte meg most nősülő fiát, és nem lép közbe semmilyen előre nem látható egészségügyi probléma, akár már 2012 májusában örülhetünk az új királyi sarjnak.

    Mennyire korfüggő a meddőség?


    A tüszők (follikulusok), következményesen a petesejtek ( oocyta ) öregedését számos esetben jól meghatározható klinikai tünetek jellemezik: gyengül a fogamzóképesség, a vetélések és a kromoszómális rendellenességet hordozó fogamzások száma növekszik. Az elmúlt évek kutatási eredményei némileg közelebb vittek a petefészek öregedési folyamatának megértéséhez.
    Mennyire korfüggő a meddőség?>>

    (WEBBeteg - Cs.K. - Forrás: foxnews)

    Módosítva: 2011.04.29 11:41, Megjelenés: 2011.04.29 11:41
   • Cikkajánló

    Skizofrénia

    Skizofrénia

    Támogatott tartalom

    Május 24-e azokról szól, akik a súlyos mentális betegségben szenvednek.

    Koronavírus

    Koronavírus

    Fazekas Erzsébet

    Miben más a svéd védekezés a világjárvánnyal szemben? A svéd modell ára.

    Gyermekágyi pszichózis esetén sürgősen kezelni kell a kismamát

    A gyermekáldás az élet legnagyobb csodája. Szülés után, amikor otthonában erősödik a kismama, de el kell látnia a csecsemőjét, éjjel többnyire háromóránként felébred a baba szoptatásához, ha szükséges, pelenkát cserél, ha sír a kicsi, ringatja, vagy ha a szelek bántják a babát, simogatja a pocakját.

    Miként élik meg a várandós kismamák a koronavírus-járvány időszakát?

    Az áldott állapot a nők életében semmihez nem hasonlítható csoda, amit némi bizonytalansággal, kisebb szorongással, aggodalommal élnek meg akkor is, ha nem fenyeget a koronavírus-világjárvány.

    Milyen a biztonságos fogamzásgátlás?

    A XXI. században a tudatos családtervezés problémájával szembekerülő családok a fogamzásgátlási módszerek széles palettájáról választhatnak.

    Családtervezés esetén is fontos a D-vitamin

    Az elmúlt években a D-vitamin a figyelem középpontjába került, amiben kulcsszerepet játszott a Magyar Primer Prevenciós Orvos Egyesület. A kutatások alapján megemelték az ajánlott napi mennyiséget, és arra is rámutattak, hogy a napfényvitamin nem csupán a csontok egészségéhez nélkülözhetetlen.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Füstmentes jövő?
    Az ártalomcsökkentés a társadalom, és így végső soron mindannyiunk érdeke. (x)
    Fogkefe gyerekeknek
    Hogyan történik a kisbabák és kisgyermekek megfelelő szájápolási rutinja?
    Új - Távkonzultáció
    Válasszon szakterületet, foglaljon percek alatt az otthonából, kényelmesen!
    COVID-19 kisokos
    Amit tudnia kell és érdemes a járványról. A legfontosabb ismeretek egy helyen.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások