• Biztonságos és legális abortuszt követelnek

    Szerző: FH

    Az Európa Tanács (ET) szerdán azt követelte, hogy a 47 tagállam mindegyike biztosítsa a nők számára a legális és biztonságos abortuszhoz való jogot. Lengyelország és még néhány tagország azonban hevesen tiltakozott.

    Az ET Parlamenti Közgyűlése (amely a tagországok parlamentjeink delegációiból áll), maratoni vita után hozott határozatot. Ez az abortusz legalizálására szólítja fel azokat az ET-tagállamokat, amelyekben a terhességmegszakítást tiltja a törvény. A közgyűlés 102:69 arányban szavazta meg a határozatot.

    Andorrában, Írországban, Máltán, Monacóban és Lengyelországban az abortusz vagy tilos vagy szigorúan korlátozzák. Az ET Parlamenti Közgyűlésének határozata azonban leszögezi, hogy az abortuszt semmilyen esetben sem szabad családtervezési módszernek tekinteni. De felhívja a figyelmet, hogy a teljes tilalom veszélyes illegális beavatkozásokhoz és abortuszturizmushoz vezet.

    Hirdetés

    A határozat szerint ott, ahol a beavatkozásért magas térítést követelnek a nőktől, és a műtétet túlzsúfolt, nem higiénikus körülmények között végzik, ott gyakorlatilag elérhetetlenné teszik az abortuszt. A dokumentum megfelelő anyagi támogatást, orvosi és pszichológusi gondozást követel az abortuszt kérő nők számára.

    Az ET Parlamenti Közgyűlésének dokumentuma egyúttal sürgeti, hogy az iskolások kapjanak koruknak megfelelő, nemek szerinti kötelező szexuális oktatást. A világon a terhességek 20 százalékát szakítják meg. Az abortuszok több mint felét a fejlődő országokban hajtják végre, általában nem biztonságos körülmények között.

    Az Európai Unióban a legtöbb abortuszt Franciaországban, Svédországban és Nagy-Britanniában hajtják végre.

    (FH)

    Módosítva: 2008.04.17 10:10, Megjelenés: 2008.04.17 10:10
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Érdemes mesélni!

    Érdemes mesélni!

    Szponzorált tartalom

    A meseolvasásnak számos jótékony hatása van. Olvassunk mesét gyermekünknek!

    Psoriasis

    Psoriasis

    K. M.

    Pikkelysömöröm van, hogy lesz párom? Hogy merjek így szexelni?

    Fertőzések a terhesség alatt

    Életünk során számos kórokozóval találkozik a szervezetünk. Vírusok, baktériumok, paraziták és egyéb kórokozók által fertőződünk meg.

    10 dolog, amivel segíthetjük, hogy egészséges terhességünk legyen a jövőben

    Amikor valaki elhatározza, hogy kisbabát szeretne, sokszor megfogalmazódik az a gondolat is, hogy vajon mit tehetnénk, hogy egészséges terhességünk és egészséges újszülöttünk legyen. Van néhány egyszerű dolog, amire könnyen odafigyelhetünk, és kevés odafigyeléssel is sokat tehetünk magunkért és a kisbabánkért is.

    Lehet-e magánügy az abortusz? - Kutatás

    Minden második magyar egyetért azzal, hogy a magzatnak a fogantatástól joga van az élethez, ugyanakkor a többség mégis megfelelőnek tarja a jelenleg hatályos törvényt és egyéni kérdésnek tekinti a terhességmegszakítást - derül ki a Szinapszis Kft kutatásából, melyet WEBBeteg egészségportál kérésére készített.

    "Teherbe estem - megtartsam, vagy ne?" - Az orvos válaszol

    "Teherbe estem és pánikbeteg vagyok. Nem tudom eldönteni,hogy mi a jobb: ha megtartom, vagy ha elvetetem a babát? Melyik rontana jobban a helyzeten? Ha megtartom akkor van rá esély, hogy kigyógyulok ebből a betegségből?" A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Hogyan történik a terhesség megszakítása? - Az orvos válaszol

    Hogyan működik az abortusz? Valamilyen nyilatkozatot, kérvényt kell aláírni?Altatással csinálják? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Mikortól végezhető abortusz? - Az orvos válaszol

    Három hetes terhes vagyok: látható a petezsák, pozitív lett a teszt és a méhszájon is látható már a változás. Hüvelyi ultrahang vizsgálat is volt. Sajnos nem tudom vállalni a babát. - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Az abortusztabletta

    Alig két hete, a gyártó több éve tartó próbálkozása után, hazánkban is engedélyezték az ún. abortusz tablettát.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.