• Biztonságos és legális abortuszt követelnek

    Szerző: FH

    Az Európa Tanács (ET) szerdán azt követelte, hogy a 47 tagállam mindegyike biztosítsa a nők számára a legális és biztonságos abortuszhoz való jogot. Lengyelország és még néhány tagország azonban hevesen tiltakozott.

    Az ET Parlamenti Közgyűlése (amely a tagországok parlamentjeink delegációiból áll), maratoni vita után hozott határozatot. Ez az abortusz legalizálására szólítja fel azokat az ET-tagállamokat, amelyekben a terhességmegszakítást tiltja a törvény. A közgyűlés 102:69 arányban szavazta meg a határozatot.

    Andorrában, Írországban, Máltán, Monacóban és Lengyelországban az abortusz vagy tilos vagy szigorúan korlátozzák. Az ET Parlamenti Közgyűlésének határozata azonban leszögezi, hogy az abortuszt semmilyen esetben sem szabad családtervezési módszernek tekinteni. De felhívja a figyelmet, hogy a teljes tilalom veszélyes illegális beavatkozásokhoz és abortuszturizmushoz vezet.

    Hirdetés

    A határozat szerint ott, ahol a beavatkozásért magas térítést követelnek a nőktől, és a műtétet túlzsúfolt, nem higiénikus körülmények között végzik, ott gyakorlatilag elérhetetlenné teszik az abortuszt. A dokumentum megfelelő anyagi támogatást, orvosi és pszichológusi gondozást követel az abortuszt kérő nők számára.

    Az ET Parlamenti Közgyűlésének dokumentuma egyúttal sürgeti, hogy az iskolások kapjanak koruknak megfelelő, nemek szerinti kötelező szexuális oktatást. A világon a terhességek 20 százalékát szakítják meg. Az abortuszok több mint felét a fejlődő országokban hajtják végre, általában nem biztonságos körülmények között.

    Az Európai Unióban a legtöbb abortuszt Franciaországban, Svédországban és Nagy-Britanniában hajtják végre.

    (FH)

    Módosítva: 2008.04.17 10:10, Megjelenés: 2008.04.17 10:10
   • Cikkajánló

    Inkontinencia

    Inkontinencia

    Cs. K., fordító

    Higiéniai nedvszívó termékekkel a komfortérzetért.

    Dr. Peták István - Interjú

    Dr. Peták István - Interjú

    Fazekas Erzsébet, újságíró

    Ne haljon meg és ne szenvedjen senki, akin lehetne segíteni.

    A méhlepény (placenta) szerepe

    Még ma sem tud a tudomány mindent erről a lenyűgöző szerkezetű és sokféle funkciójú csodálatos szervről, amely összeköti az anyát és a növekvő magzatot 280 napon át.

    Mit tehetünk a kismedencei izmok regenerációjáért szülés után?

    A szülés nagymértékben hozzájárulhat olyan problémák kialakulásához, amilyen például az inkontinencia vagy a prolapszus (hüvely- és méhsüllyedés), melyek akár évtizedekkel később jelentkezhetnek. Mit lehet tenni annak érdekében, hogy minimalizáljuk ezen betegségek kialakulásának kockázatát?

    Az abortusztabletta

    Alig két hete, a gyártó több éve tartó próbálkozása után, hazánkban is engedélyezték az ún. abortusz tablettát.

    Hogyan történik a terhesség megszakítása? - Az orvos válaszol

    Hogyan működik az abortusz? Valamilyen nyilatkozatot, kérvényt kell aláírni?Altatással csinálják? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Mikortól végezhető abortusz? - Az orvos válaszol

    Három hetes terhes vagyok: látható a petezsák, pozitív lett a teszt és a méhszájon is látható már a változás. Hüvelyi ultrahang vizsgálat is volt. Sajnos nem tudom vállalni a babát. - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Lehet-e magánügy az abortusz? - Kutatás

    Minden második magyar egyetért azzal, hogy a magzatnak a fogantatástól joga van az élethez, ugyanakkor a többség mégis megfelelőnek tarja a jelenleg hatályos törvényt és egyéni kérdésnek tekinti a terhességmegszakítást - derül ki a Szinapszis Kft kutatásából, melyet WEBBeteg egészségportál kérésére készített.

    "Teherbe estem - megtartsam, vagy ne?" - Az orvos válaszol

    "Teherbe estem és pánikbeteg vagyok. Nem tudom eldönteni,hogy mi a jobb: ha megtartom, vagy ha elvetetem a babát? Melyik rontana jobban a helyzeten? Ha megtartom akkor van rá esély, hogy kigyógyulok ebből a betegségből?" A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.