• Kampány a vastagbélrák ellen

    Szerző: Van Holnap! Zsákos Alapítvány

    Március a vastagbélrák elleni küzdelem hónapja. Ennek kereteiben a Van Holnap! Zsákos Alapítvány idén először rendezte meg március 2-án a Legyen egy kék napod! Figyelemfelkeltő megmozdulást.

    Sajnos hazánkban ez a betegség tabunak számít, a betegek szégyenlik, mások pedig inkább nem is vesznek tudomást róla, ezért tartja az Alapítvány fontosnak a figyelemfelkeltést. A program célja, hogy a kék napon minél többen öltözzenek kékbe, ezzel felhívva a figyelmet a vastagbélrákra, és az ellene való küzdelemre, és ha csak egy mondatra is, de essen szó a betegségről és a szűrés lehetőségéről.

    Hirdetés

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

     Fontos tudni, hogy a vastagbélrák az egyik legjobban szűrhető daganatos betegség, nagyon jól kezelhető, és túl lehet élni.

    Sokak mellett fontosnak tartja a Zsákos Alapítvány programjához való csatlakozást Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve, akik jóhangulatú kék napján és fotózásán a Zsákos Alapítvány tagjai is részt vehettek, valamint a Nyíregyházi ILCO Egyesület, melynek tagjai minden erejüket bevetették a kampány sikeréért.

    A vastagbélrák tünetei:


    • hasmenés vagy tartós székrekedés
    • gyomorpanaszok, hasi fájdalom, felfúvódás, hányinger
    • véres széklet
    • általános gyengeségérzet, fáradtságérzet
    • indokolatlan testsúlycsökkenés

    (Van Holnap! Zsákos Alapítvány)

    Legutóbb frissült: 2012.03.24 11:17
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Prosztatagyulladás

    Prosztatagyulladás

    BOE - Kulcsár Flóra

    Már az első tünetek jelentkezésekor ajánlott felkeresni egy szakorvost.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A vastag- és végbéldaganatok sugárterápiája

    A sugárterápia nagy energiájú sugarakat (például röntgensugarakat) vagy részecskéket használ a rákos sejtek elpusztítására. Sokkal gyakrabban használják a végbélrák kezelésére, mint vastagbélrák estén. Egyes vastag- és végbélrákos megbetegedéseknél az egyidejűleg alkalmazott kemoterápia hatásosabbá teheti a sugárterápiát. A két kezelés együttesét kemoradioterápiának hívják.

    Célzott terápiák a vastagbélrák kezelésében

    A célzott onkológiai készítmények alkalmazása napjainkban már a terápia részét képezi, azokat szakmai szempontok alapján a hagyományos kemoterápiás készítményekkel kombináltan kapják a vastagbélrákos betegek.

    Étkezési nehézségek a rákkezelés idején - Jó tanácsok betegeknek

    Amennyiben rosszindulatú daganatos betegséggel diagnosztizálták, az étrendjére való odafigyelés a terápia fontos részét képezi. A kiegyensúlyozott és az állapotának megfelelő étrend ugyanis hatással lehet a kezelési módszerek (műtét, kemoterápia, sugárkezelés) által okozott mellékhatások mértékére (természetesen csökkentve azokat), emellett a megfelelő tápanyag- és energiaellátás megkönnyíti a felépülést is.

    Molekuláris diagnosztika - Hogyan zajlik a vizsgálat?

    A molekuláris diagnosztikai vizsgálatok napjainkban egyre meghatározóbb tényezővé kezdenek válni. A nemzetközi irányelveknek megfelelően számos daganattípus kezelésénél elengedhetetlen ez a típusú vizsgálat, ugyanakkor molekuláris vizsgálatokat használunk nem daganatos megbetegedések esetén is.

    Új irány az epesav okozta megbetegedések kezelésében

    A heveny hasnyálmirigy-gyulladás, a Barrett-nyelőcső és vastagbélrák terápiájának új irányait mutatta be Hegyi Péter, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának professzora. Kutatótársaival erről a napokban számoltak be a Physiological Reviews nevű szaklapban.

    Mikor fejeződik be az aktív onkológiai ellátás?

    Mit jelent az aktív onkológiai ellátás? Mikor fejeződik be és milyen lehetőségeink vannak ezek után? Cikkünk többek között ezen kérdésekre keresi a választ.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.