Szívinfarktus - Betegségek megértése: tünet cikkek

Szívinfarktus - Betegségek megértése: tünet cikkek

Hogyan állapítja meg orvosunk az infarktust?

WEBBeteg - Lektorálta: Dr. Jóna Angelika
2021-04-05 04:33

A szívinfarktus során az emberek gyakran értékes perceket vesztegetnek el, mert nem ismerik fel a fontos tüneteket, vagy késlekednek segítséget hívni, mert félnek az esetleges téves riasztás miatti szégyentől. Pedig a legfontosabb, amit tehet, a gyors cselekvés.

Bárki kaphat infarktust

WEBBeteg összeállítás: MTI, Dr. Zsuga Judit
2017-06-11 12:51

A sokszor végzetes kimenetelű károsodás eleinte semmilyen tünettel nem jár, és még egy orvosi rutinvizsgálattal sem mutatható ki, hogy baj készülődik. Ezért az infarktus akár derült égből villámcsapásként is érheti a beteget.

Három tünet, ami infarktus előtt jelentkezik

WEBBeteg, otvenentul.hu
2017-02-13 06:25

Bár a szívinfarktust legtöbben mint gyors, drámai és kivédhetetlen szervi összeomlást képzelik el, valójában egy hosszú, lassú folyamat végkifejletéről van szó. A sokszor valóban végzetes kimenetelű károsodás eleinte semmilyen tünettel nem jár, és még egy orvosi rutinvizsgálattal sem mutatható ki, hogy baj készülődik.

Női szívinfarktus: mások is lehetnek a tünetek

WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Jóna Angelika
2016-03-08 09:41

A szívinfarktus jelentkezhet nők esetében is mellkasi szorító fájdalommal, de a női szívinfarktus tünetei mások is lehetnek, mint a férfiaknál tapasztalt, tipikus mellkasi fájdalommal járó szívrohamoké. Ez a magyarázata annak, hogy a nők esetében gyakran nem ismerik fel, illetve - tévesen - gyomorbetegségnek vagy bélrendszeri betegségnek diagnosztizálják azt.

Mi történik pontosan, amikor szívinfarktusa van valakinek?

WEBBeteg
2013-01-05 17:12

A szívünk folyamatosan dolgozó, speciális szerkezetű izomsejtekkel rendelkező szerv, átlagosan percenként 60-80 összehúzódással és elernyedéssel biztosítja a szervezet működéséhez szükséges vérellátást.

Már napi egy szénsavas üdítő is növeli a szívinfarktus kockázatát

WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos
2012-03-22 10:50

A szénsavas üdítőitalok rendszeres fogyasztása azok egészségügyi veszélyeire figyelmeztető felhívások ellenére sajnos egyre gyakoribb. Egy most közzétett új tanulmány szerint jelentősen nő a szívroham kockázata azok körében, akik rendszeresen fogyasztanak szénsavas üdítőt vagy más cukortartalmú folyadékot – mindez különösen igaz a férfiak esetében.

A triatlon növeli a hirtelen szívhalál kockázatát

WEBBeteg - Cs. K. fordító, Lektorálta: Dr. Jóna Angelika
2009-03-30 18:07

A szabadtéri sportok szerelmesei nem árt, ha tudják: a triatlonisták esélye hirtelen szívhalálra kétszer akkora, mint a marathon-futóké – hangzott el a hétvégén az Amerikai Kardiológusok Konferenciáján, Floridában.