Szívinfarktus - Betegségek megértése: terápia cikkek

Szívinfarktus - Betegségek megértése: terápia cikkek

Fiatalkori szívinfarktus

WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
2022-05-17 14:33

A szívinfarktus bár gyakrabban fordul elő idősebbeken, de sajnos a fiatalokat sem kíméli. Többnyire, alapvetően egy érfal károsodása, plakk melletti vérlemezkedugó kialakulása, ritkábban a test más területén keletkezett vérrög megakadása, illetve a koszorúér átmeneti görcsös beszűkülése okozza a bajt.

A szívinfarktus okai, rizikófaktorai

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
2022-03-30 13:03

A férfiak általában nagyobb kockázatnak vannak kitéve, menopauza után azonban a nők rizikója is megemelkedik. Bár a nem és a genetikai adottság nem módosítható, a rizikófaktorok többsége igen, illetve kiiktatható.

A szívinfarktus kezelési lehetőségei

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus, Aktualizálta: Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
2022-02-17 07:33

A szívinfarktus a szívet tápláló koszorúerek valamelyikének elzáródása és az elzáródott ér által ellátott szívrész (szinte mindig a bal kamra egy részéről van szó) elhalása. Az érelzáródás bekövetkezte után minden egyes perccel nő az oxigénhiányos területek nagysága és a rendellenesen működő, illetve elhaló szívizomsejtek száma, ezért a beteg gyors kezelésre szorul.

Időben lehetne kezelni az özvegycsináló artériát

MTA
2015-02-25 20:01

A Harvardról csábította haza a Lendület program Maurovich-Horvat Pál kardiológust. Néhány éven belül szeretne kifejleszteni egy olyan módszert, amellyel még szívinfarktus előtt megtalálhatnák a legnagyobb veszélyben lévő embereket. A kutatóorvossal készült interjút és a Lendület-napon tartott előadásáról készült videót most nézhetik meg honlapunkon.

Képek a szívizom szívinfarktus utáni vérzéséről

WEBBeteg - Cs. K. fordító
2009-01-22 10:33

MRI segítségével első ízben sikerült képeket készíteni a szívizomnak szívinfarktus utáni gyulladásáról. A vérzés mértékéből megítélhető, mennyire károsodott a beteg szíve és milyen esélyei vannak a túlélésre.