Beültethető defibrillátor - Életmentő lehet

Medipress
megjelent:

Egyre többen élnek olyan pacemakerrel, amely szívleállás esetén képes elektrosokkot adni és így mintegy újraindítani a dobogást. Egy nemrégiben kifejlesztett szoftver optimalizálja e szerkezetek működését, és egy rutin orvosi ellenőrzés során feltölthető a beültethető szívritmus-szabályozóba.

A beültethető defibrillátor (ICD) már jónéhány ember életét megmentette, kivédve a súlyos szívritmuszavar fatális következményeit. Azonban az elmúlt években ezek az eszközök elég rossz színben tűntek fel, ugyanis a szívhez csatlakozó elektródák sérülése fájdalmas (esetleg véletlen, szükségtelen) elektrosokkot eredményezhet.

Dr. Charles Swerdlow és a Cedars-Sinai Szívintézet kutatói egy új szoftvert teszteltek (LIA – The Lead Integrity Alert), mely az elektromos vezetés épségét ellenőrzi. A szoftver napi hatszor küld jelet az eszközbe, és azonnal jelez, ha az áramvezetés sérül, ezáltal lényegesen lehet csökkenteni a szükségtelen elektrosokk kockázatát. A szoftver nem igényel különleges technikai hátteret, egy szokványos orvosi vizit során feltölthető az eszközre. A munkacsoport eredményeiről a Circulation szeptember 27-i számában számolt be.

A régi szoftver naponta csupán egyszer ellenőrizte az elektróda épségét, így csak napi egyszer hívta fel a figyelmét vezetési zavarra, vagy más mechanikai problémára. Ráadásul az új szoftver, amennyiben törést érzékel, képes újrahangolni a rendszert, hogy megelőzze a helytelen elektrosokkot. Swerdlow és munkatársai 426 olyan betegeket vizsgáltak, akiknél a törött elektróda lecserélésre került.

A betegek fele szokványos szoftvert kapott, míg a másik felének eszközén a letölthető, napi hat ellenőrzést végrehajtó szoftver volt. A standard eljárás során a betegek 70 százaléka számolt be szükségtelen elektromos sokkról, szemben a fejlesztett szoftveres csoport 25 százalékával. Az utóbbi esetek zömében az eszköz már három nappal a bekövetkező elektromos ütés előtt jelzett. A tanulmányt a Medtronic nevű cég támogatta, mely a LIA-szoftvert fejlesztette, hogy azt a cég eszközein használni lehessen.

(Medipress)

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.